İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir ?
İş Sağlığı ve Güvenliğinde Dikkat Edilmesi Gereken 5 Temel Nokta!
İş sağlığı ve güvenliği çalışanların çalışma sırasında maruz kaldıkları koşullardan etkilenmemeleri veya bu etkinin en aza indirilmesi için dikkat edilmesi gereken temel bir basamaktır. İş sağlığı ve güvenliği nedir sorusunun kısa bir özeti olan bu açıklama çok sayıda insanın hayatı için büyük bir önem taşır. Belirli kurallar çerçevesinde herhangi bir işyerinde yaşanabilecek farklı iş kazalarının önüne geçilerek çalışma ortamı güvenli bir hale getirilir. Bu kurallar sadece iş kazalarına engel olmakla kalmayıp aynı zamanda meslek hastalıklarının gelişmesine de engel olur. İşletme ve üretimin güvenli bir şekilde ilerlemesini sağlayarak geniş bir kapsama sahip olan bu kurallar kanunlar tarafından belirlenir. Ayrıca yönetmelik tarafından desteklenen bu konu ayrıca iş sağlığı ve güvenliği neden önemlidir sorusunu da açıklar. Bireysel, toplumsal ve ekonomik açılardan büyük zararlara sebep olan iş kazaları ve meslek hastalıklarının oranı bu sayede azalır. İş sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasında bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir.
- Çalışanların yoğun dikkat gerektiren işlerde çalışırken rahatsız edilmemesi.
- Yapılan işe uygun alet ve ekipmanın kullanılması
- Kullanılan araçların düzenli bakımlarının yapılması
- İşe uykusuz gelinmemesi
- Çalışılan ortamın devamlı temiz ve düzenli tutulması
İş sağlığı ve güvenliği kim sorumlu ise o kişinin işyeri ve çalışanlar için gerekli olan uygulamaları gerçekleştirmesi ile sağlanır. Gelişen teknoloji sayesinde iş yükünü azaltmak amaçlansa bile güvenlik önlemlerinin devamlılığının sağlanması gerekir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Amaçları Nelerdir?
İşyerinde yapılan işlemler sırasında yaşanabilecek herhangi bir riskli durumu önlemek adına yapılan uygulamalar iş güvenliğini oluşturur. Bu sayede çalışanların sadece fiziki sağlıkları değil aynı zamanda ruh sağlıklarının da korunması amaçlanır. Ayrıca işyeri ortamınında güvenliği sağlanmış olur. Bu konuda uygulanan kurallar ve alınan önlemler iş sağlığı ve güvenliği alanında eğitimli kişiler tarafından sağlanır. İlgili yönetmelik çerçevesinde gerekli eğitimleri aldıktan sonra uzmanlığını belgeleyen kişiler işyerinde uygun bir planlama yaparak çalışanları bilgilendirir. Bu kişiler çalışma ortamında meslek hastalıklarına neden olabilecek maruziyetlerin ortadan kaldırılması için prosedürler geliştirir. İş sağlığı ve güvenliği kanunu kimlere uygulanmaz diye bakıldığı zaman başlıca şu gruplar ön plana çıkar:
- Türk Silahlı Kuvvetleri, genel kolluk kuvvetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığının faaliyetlerinde çalışanlar.
- Ev hizmetlerinde çalışanlar.
- İşveren olmayıp kendi adına mal ve hizmet üretimi yapanlar.
- Afet ve acil durum birimlerinin müdahale faaliyetlerinde görev yapanlar.
- Eğitim, meslek edindirme ve güvenlik faaliyetlerinde çalışanlar.
Bu kişiler dışında tüm iş kollarında iş sağlığı ve güvenliği kanununda belirtilen yönetmelik gereğince kurallar uygulanmak zorundadır. İş sağlığı ve güvenliği uygulamalarında temel amaç çalışma koşullarının ideal ölçülerde düzenlenmesi ve bu düzeyde devamlılığının sağlanmasıdır. İş sağlığı ve güvenliği amaçları nelerdir sorusunun cevabı olarak ölüm, sakatlık gibi geri dönüşü olmayan sonuçlara benzer durumlara karşı olan başlıca amaç ve hedefler şunlardır:
- Tüm çalışanları çalışma ortamında oluşabilecek istenmeyen durumlardan korumak.
- Çalışma ortamını en üst seviyede güvenli ve rahat bir yer haline getirmek.
- Çalışan ve işveren arasındaki uyum ve iletişimi sağlamak.
- Meydana gelebilecek tehlikelere karşı risk etmenlerini ortadan kaldırmak veya en aza indirmek. Bu sayede maddi manevi zarar görülmesini engellemek.
- Çalışma ortamındaki istek ve verimliliği artırmak.
İş sağlığı ve güvenliği uzmanları özel sektörde veya devlet bünyesindeki tüm kurum, kuruluş ve işletmelerde, üniversitelerde, alışveriş merkezlerinde, sivil savunma, itfaiye gibi acil durum faaliyeti gösteren kuruluşlarda çalışır.
İş Sağlığı ve Güvenliğinin Sağlanmasında Alınması Gereken Tedbirler Nelerdir?
İşyerinde bulunan iş sağlığı ve güvenliği uzmanı tarafından belirlenen prosedürlere göre işyerinin çalışma alanına göre bazı tedbirler bulunur. Bu tedbirler aynı zamanda iş sağlığı ve güvenliği ne yapar diye akıllarda oluşan soru işaretini açıklar niteliktedir. Bu tedbirler çalışma alanının analiz edilmesi, mevzuata uyum sağlayacak şekilde belirlenen risklerin en aza indirilmesini içerir. Belirli aralıklarla uzmanlar tarafından çalışanlara iş güvenliği eğitimleri verilerek gerekli bilgilendirme yapılır. İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri nelerdir diye bakıldığı zaman bazı temel noktalar göze çarpar. İşyeri ortamının güvenli olacak şekilde düzenlenmesi ilk adımdır. Daha sonra çalışanların çalışma ortamına uygun olacak donanım ve ekipmana sahip olması gerekir. Bunlar kişisel koruyucu donanımlardır. Bunların dışında alınacak önemli tedbirlerden biride kullanılan cihazların koruyucu donanım ve aksesuarlarının sökülmemesidir. Çalışanların işyerine uygun olan tavırlar sergilemesi de oldukça önemli bie konudur.
İş Sağlığı ve Güvenliği İle Riskleri En Aza İndirebilirsiniz
İş sağlığı ve güvenliğinin hayati önem taşıdığı durumlarla oldukça sık karşılaşılır. İş sağlığı ve güvenliği kimleri kapsar diye bakıldığında pek çok işyeri ve buralarda çalışan yüzlerce insan karşınıza çıkar. Bu insanlar farklı risk gruplarına dahil olan iş kollarında çalışır. Tüm çalışma alanlarında zorunlu olarak uygulanması gereken güvenlik önlemlerini dikkate alarak büyük riskleri ortadan kaldırabilirsiniz. İş sağlığı ve güvenliği kimin sorumluluğundadır sorusu oldukça merak edilen konulardan biridir. Bu konuda sorumlu olan iş sağlığı ve güvenliği hizmeti sunan kuruluşlar, işyeri hekimi ve iş sağlığı ve güvenliği uzmanıdır. Bu kişiler sağladıkları hizmetle işverene karşı sorumludurlar. İş sağlığı ve güvenliği sertifikası almak isteyenler İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünce yapılan sınava girmek gerekir. Bu konular hakkında daha detaylı bilgi içi AYA OSGB sayfasına göz atabilirsiniz.