Avcılar Sağlık Raporu
Avcılar Sağlık Raporu
Genelde yeni bir işe girerken istenen ve kişinin sağlık açısından o işe uygun olup olmadığına dair işyerine sunulan belgeye sağlık raporu denir. Yasal olarak zorunlu olan sağlık muayenesi ve raporu düzenli periyotlarla çalışan işçilere de yapılır. Uzman kişiler tarafından yapılan çeşitli tetkik ve ölçümler sonucu hazırlanan rapor işe başlanacak kuruma ibraz edilir. Her işin kendi özelinde farklı testler ve muayeneler istenebilir. Genel olarak ise ortak sağlık ve güvenlik birimleri, hastaneler ve aile hekimleri sağlık raporu vermekle yetkilidir.
Kişinin hem kendi sağlığı hem de işyerindeki insanların güvenliği ve sağlığı için muayeneler ve testler doğru yerde yetkili kişilerce yapılmalıdır. İşveren yeni işe giren kişinin sağlık raporundan yola çıkarak oluşacak ya da yaşanacak sağlık problemleri için ön bilgi almış olur. Biyolojik, fizyolojik, biyokimyasal ve psikolojik olarak temel testler genelde herkese yapılır. Bunların amacı işe girecek kişinin çalışmasında herhangi bir sağlık sorunun olmadığına anlaşılmasıdır. Alınan sağlık raporundan sonra işyeri hekiminin görüşü alınmadan hareket edilmemelidir.
Avcılar Sağlık Raporu Nereden Alınır?
Temel olarak sağlık raporu hastaneler ve Sağlık Bakanlığı’nın yetki verdiği birimlerden alınır. Bunlardan en önemlileri ortak sağlık ve güvenliği ile aile hekimleridir. İşe giriş sağlık raporu avcılar tarafında oturanlar yakındaki iş sağlığı merkezlerinden birinden alarak işverene sunulabilir. İşin niteliği raporun içeriğini belirleyen temel unsurların başında gelir. Mesela gıda işinde işe başlayacak birinden kan, idrar ve portör muayenesi istenebilir. Ya da şoförlük yapacak birinden odyometri/ görme testi, kalp, şeker veya tansiyon muayenesi yapılması gerekir. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 6331 sayılı maddesinde çalışanların işe giriş, iş değişikliği, iş kazası ve sonrasında düzenli olarak sağlık muayenesi yapılması açıkça ifade edilmiştir.
Sağlık raporu için yeterlilik, zaman ve maliyet açısından önemlidir. Rapor alınacak yerde muayeneler uzman kişiler tarafından yapılmalı, istenen sürede ve maliyet açısından uygun olmalıdır. Özel bir durum olmadığı sürece bir sağlık raporu ortalama bir hafta içinde çıkmaktadır. Eğer işte gece ve yüksekte çalışma gibi özel bir koşul varsa raporda kesinlikle bu yönde de bir test yapıldığı ifade edilmelidir. Bazı işlerde kilo-boy endeksi ya da silah kullanabilmesi gibi şartlar aranmaktadır. Bu gibi işlerde sağlık muayenesi istenen niteliklere uygun yapılmalıdır.
Dilerseniz AYA OSGB aracılığıyla kolaylıkla sağlık raporu alabilirsiniz.
Avcılar Sağlık Raporunda Yapılan Testler
Yetkili kurumlardan sağlık belgesi alınmadığı sürece alınan raporun geçerliliği olmaz. Öncelikle doğru yerden sağlık raporu için başvuru yapılması gerekiyor. Avcılar’da sağlık raporu nereden alınır? Bu sorunun cevabı en yakın iş sağlığı birimine internetten ulaşılabilir. Bunun yanında sağlık raporunun hazırlanırken belirli tetkik ve ölçümler yapılır. Bu testlerin başında;
- Akciğer testi ve göğüs filmi
- Kan tahlili ve hemogram
- Solunum testi
- Görme ve işitme testi
- EKG çekimi gelmektedir.
Yukarıda sayılanlar bilinen temel testler içinde yer alır. Daha ayrıntılı bir rapor için daha farklı muayenelerin yapılması gerekiyor.
İşe Girişte Sağlık Raporu Zorunlu Mudur?
Yasal olarak bir kişi işe ilk girişte sağlık raporu işyerine vermek zorundadır. Bu hem kanunlarla belirlenmiş hem de işçiler için sağlıklı bir çalışma ortamının ilk şartlarından biridir. İstanbul’da birçok sağlık raporu verecek kurum bulunmaktadır. Avcılar sağlık raporu almak isteyen kişiler yaşadıkları bölgedeki iş sağlığı merkezlerine başvurabilirler. Bu aşamada kişinin kronik sağlık sorunları, kalıcı hastalığının olup olmadığı ortaya çıkar. Tetkikler ve ölçümlerin yanından işe girecek kişinin bazı aşıları yaptırmış olması da gerekir.
Yapılan kontroller sonrası işe girecek kişiden Tetanos, kızamık, suçiçeği ve sarılık gibi aşılar olup olmadığı sorulabilir ya da yaptırması istenebilir. Çoğu işyeri bazen tedbir için bile grip aşısı istemektedir.