Az Tehlikeli ve çalışan sayısı 50'den az olan iş yerleri için 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 38 inci maddesine göre İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi hizmeti alma zorunluluğu 1 Temmuz 2020 tarihinde başlamaktadır.
Temmuz ayı hizmetinden ücret alınmayacak şekilde teklif almak için tıklayın!
İş sağlığı ve güvenliği planı çalışılacak yerdeki olası riskleri ve tehlikeleri değerlendirerek ilgili sağlık ve güvenlik önlemlerini almak anlamına gelir. Bu plan içinde çalışma yöntemleri, organizasyonun nasıl yapılandığı, işlerin kimler tarafından ne zaman yapılması gerektiği belirlenir. İşverenler, çalışanlar ve ekiplerin sağlık ve güvenliği ile ilgili koordinasyonu sağlamak için proje sorumlusu tarafından hazırlanan plandır. İş sağlığı ve iş güvenliği planının hazırlanma amacı kısaca şu şekilde sıralanabilir:
05.10.2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 28786 sayılı Yapı İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliğinin 10. Maddesi b bendine göre bu planın hazırlanması zorunludur.
Yıllık çalışma planı sayesinde iş yerindeki iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarının bir haritası çıkarılabilir. Yıl içindeki iş sağlığı ve güvenliği eylem planı içinde bulunması gereken bilgiler şunlardır:
Yıllık plan hazırlanırken belirli aralıklarla yapılması gereken faaliyetler göz önünde bulundurulmalıdır. Ekipmanların son muayene tarihine de dikkat etmek gerekir. Periyodik çalışmaların sürelerini iyi hesaplamak ve planı buna uygun hazırlamak önemlidir. İş sağlığı ve güvenliği yıllık çalışma planı örneği hazırlarken çalışmaları gerçekleştirecek ve gerçekleştiren kişiler de yazılabilir. Çalışma sona erdikten sonra yapılan işler ve açıklama yazılmalıdır.
İş sağlığı ve güvenliği yıllık planı Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB) veya işyeri sağlık ve güvenlik birimi tarafından hazırlanmaktadır. Bu ekip içinde çalışan kişiler iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi gibi meslek gruplarına mensuptur. Genellikle proje sorumluları, iş sağlığı ve güvenliği planı hazırlamakla yükümlüdür. Tabii ki sadece bu kişiler tarafından düzenlenmesi yeterli olmaz. İşyerinde bulunan diğer birimlerin de alanında yer alan bu plan ortak bir şekilde hazırlanmalıdır. Örneğin; finans açısından işyerinin planlaması farklı olabilir. İş sağlığı ve güvenliği mevzuatına bakılarak planlama bu doğrultuda yapılabilir. Bu yüzden iş sağlığı ve güvenliği eğitim planı işyerindeki diğer birimler ve yetkililerle birlikte çalışılarak hazırlanmalıdır.
Okul iş sağlığı ve güvenliği yıllık çalışma planı örneği sayesinde ortamda bulunan kişilerin güvenlik ve sağlıkları garanti altına alınmış olur. İnsanların ve eşyaların zarar görmemesi açısından oldukça önemlidir. Yıllık çalışma planı ile iş sağlığı ve güvenliği çalışmaları daha yakından takip edilebilir. Aynı zamanda bu yerlerde iş güvenliği konusunda herkesin hassas davranması sağlanabilir. Özellikle iş sağlığı ve güvenliği uzmanının sürekli ilgili işyerinde bulunmaması durumunda diğer çalışanlar bu plan sayesinde faaliyetleri kolayca takip edebilir. İş sağlığı ve güvenliği plan örnekleri ve yapılan işlerin bu örneğe yazılması, iş tamamlanınca veya yıl sonunda rapor hazırlama sürecini kolaylaştırır. Geçmişte yapılmış çalışmalar ve tarihleri kısa süre içinde bulunabilir. Bununla birlikte yıllık çalışma planı hazırlamak yasalar gereğince zorunlu kılınmıştır. Hazırlanmaması durumunda idari para cezası uygulanır.