Az Tehlikeli ve çalışan sayısı 50'den az olan iş yerleri için 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 38 inci maddesine göre İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi hizmeti alma zorunluluğu 1 Temmuz 2020 tarihinde başlamaktadır.
Temmuz ayı hizmetinden ücret alınmayacak şekilde teklif almak için tıklayın!
İnsan sağlığı üzerinde büyük bir öneme sahip olan karaciğer üzerinde bir problem olup olmadığının araştırılması esnasında kullanılan bilindik testler arasında ALT ve AST testleri yer almaktadır. Test sonucunda elde edilen değerlerin yüksek oluşu veya tam aksine düşük oluşu çeşitli hastalıkların oluşmasında haberci olabilmektedir. Bu nedenle karaciğer bölgesinde hissedilen ağrı, sızı ya da belirtiler gözlemlendiğinde başvurulmakta olan bir test türü olarak bilinmektedir. Karaciğer ile ilgili sorunların takibini üstlenmekte olan bu test AST ALT testi nedir sorusunun da cevabını sunmaktadır.
Vücut üzerinde en büyük organ olarak bilinmekte olan karaciğer ile ilgili konuların işlendiği bir alan olan AST açılımı Aspartat Aminotransferaz olarak bilinmektedir. Vücut için büyük bir önem taşımakta olan organ karaciğer tarafından üretilen bir enzimi belirtmektedir. Tıp dilinde SGOT yani serum glutamik-oksaloasetik transaminaz olarak da bilinmekte olan AST; beyin, kalp, böbrek, kas ve kırmızı kan hücrelerinde de belirli bir ölçüde bulunmaktadır. Hasar gören bir karaciğer kana daha fazla AST salgılayarak kan değerleri üzerinde AST miktarının artmasına sebep olabilmektedir. ALT açılımı ise tıp dilinde Alanin Aminotransferaz olarak bilinmektedir. Yine karaciğer tarafından üretilmekte olan bir enzimdir. Tıp alanında serum glutamik piruvik transaminaz SGPT olarak da bilinmektedir. ALT enzimi esas olarak karaciğerde yer almaktadır. Ancak karaciğerde bir hasar meydana gelmesi durumunda kana karışarak ALT enziminin kandaki değerinin artışına sebep olacaktır. Bu nedenle AST ALT testi yaptırmak genel anlamda karaciğer hakkında detaylıca bilgi sahibi olmak için faydalı olacaktır.
AST ALT karaciğer tarafından üretilmekte olan enzimlere verilmekte olan isimlerdir bu nedenle karaciğer üzerinde oluşabilecek herhangi bir hasar sonrasında ortaya çıkmaktadırlar. Hasar görmüş olan karaciğer üretmiş olduğu bu enzimleri kana karıştırarak kan değerleri üzerinde AST ALT enzimlerinin artmasına neden olmaktadır. AST ALT testi nerede yapılır sorusu merak edilen konular arasında yer almaktadır. Sağlık kontrolü amaçlı gidilen bir sağlık kurumu bünyesinde şüpheli durumlar karşısında istenebilen ve aynı zamanda uygulanabilen bir test türüdür. AST ALT düşüklüğü ya da artışının kontrolünü sağlayabilmek adına yapılmakta olan bu test için test yapılmadan önce 24 saat boyunca alkol alınmaması önerilmektedir. Böylelikle test sonuçlarında net bulgulara ulaşmak mümkün olacağı gibi garanti sonuçlar alma bakımından da fayda sağlayacaktır.
Hasta vücudunda kan değerleri üzerinden kontrolü sağlanmakta olan enzimler olduğundan kan testi ile sonuç alınmaktadır. AST ALT testi nasıl yapılır sorusuna verilecek ilk cevap kan tahlili ile olacaktır. Ancak hangi durumlarda ve bu tahlil için gerekli olanlar konusunda detaylı bilgi hekim tarafından verilmektedir. Karaciğer hasar görmüşse birtakım belirtiler gösterecektir. Bu belirtiler içerisinde güçsüz ve bitkin hissetme, iştah kaybı, bulantı, kusma, karında şişkinlik, karın ağrısı, idrar renginin koyu olması, dışkı renginin açık olması, kaşıntı gibi etkenler gözlemlenmektedir. Bu belirtilere sahip hastalardan AST ALT testi istenmektedir. Test sonuçları ile birlikte karaciğerde bir sorun olup olmadığı ortaya çıkacaktır. Böylelikle izlenmesi gereken yol ve uygulanması gereken tedavi belirlenerek gerekli uygulamalar başlatılacaktır. Test öncesinde 24 saat alkol alınmaması istenmektedir. Normal bir şekilde kan testi yapılır gibi alınacak kan örnekleri incelenerek kan değerleri ölçülmektedir. Çıkan sonuçlar neticesinde ise oluşmuş olan problem çözüme ulaştırılmaktadır. AST ALT testi hakkında detaylı bilgi ve merak edilenler için sayfa üzerinde yer alan iletişim yollarını kullanarak irtibat kurabilirsiniz.