Metal Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Nasıl Olmalı?
Metal Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Nasıl Olmalı?
Metal sektöründe iş güvenliği ve iş sağlığı oldukça önemlidir. Çünkü metal sektöründeki çalışma alanlarında risk faktörleri oldukça fazladır. Bu riskler hem çalışanlar hem de çevre açısından büyük can ve mal kayıplarına bile neden olabilir. Risk faktörlerinin saptanması, olası tehlikeler, olası durumlarda nasıl tedbir alınabileceği ve çok daha fazlası iş sağlığı ve güvenliği kapsamındadır.
Metal sektöründe iş sağlığı ve iş güvenlinin temel hedefli hem kurumu hem de çalışanları korumaktır. Bu hususta çalışanlara detaylı eğitimler verilir. Üretim alanında tehlike oluşturabilecek her hususu asgari risk seviyesine indirilir. Genel hatlarıyla iş sağlığı ve iş güvenliği içeriği şu şekildedir;
-
Çalışanların korunmasını hedefler,
-
İşletme güvenliğinin sağlanmasını hedefler,
-
Üterim güvenliğinin sağlanmasını hedefler
İş sağlığı ve iş güvenliği normal şartlarda sadece çalışanları korumak olarak algılanıyor. Nitekim çalışanları olası iş kazalarından korumak üretimde iş akışının aksamamasına yardımcı olur. Dolayısıyla işletme üretim bandı aksaması yaşamayacağı için iş sağlığı ve iş güvenliğinin ekonomik anlamda da işletmeye katkısı olur.
Metal Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Amacı Nedir?
Metal sektöründe iş sağlığı ve güvenliği risk faktörlerini asgari düzeye indirmeyi hedefler. Elbette ki iş sağlığı ve güvenliğinin temel hedefi bununla da sınırlı değildir. İş sağlığı ve güvenliği sağlığa doğrudan zarar verebilecek şartları sistemli ve bilimsel bir yöntemle inceleyerek tedbir alır. En temel hedefleri ise kısaca;
1.Çalışanların Korunması
İş sağlığı ve iş güvenliğinin hem metal sektöründe hem de diğer sektörlerde en temel amacı çalışanların korunmasıdır. Sektörde çalışanların olası tüm olumsuz etkilerden korunmasını sağlamak, rahat ve güvenilir bir çalışma ortamı yaratmak, iş kazası risklerini minimum seviyeye indirmek de ana amaçları arasında yer alır.
2.İşletme Güvenliğinin Sağlanması
İş sağlığı ve güvenliği işletme güvenliğini can ve mal kaybı yaşanmaması adına korur. Bunun için iş yerinde alınabilecek tüm tedbirleri analiz ederek uygulatır. Örneğin iş kazasına sebep olabilecek makine arızaları, patlamalar, yangın, makinelerin devre dışı kalması ve benzeri tehlikeli durumları ortadan kaldırmayı hedefleyerek işletme güvenliğini sağlar. Metal sektörü işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği rehberi oluşturarak hem kurum sahibini hem de çalışanları detaylı olarak bilgilendirmeyi amaçlar.
3.Üretim Güvenliğinin Sağlanması
İş yerlerinde iş güvenliğini sağlarken verimin de artmasına yönelik çalışmak ekonomik açıdan oldukça önemlidir. Üretim alanında çalışanların meslek hastalığı ve iş kazası sonucunda iş günü kayıplarını azaltmak ve bu şekilde üretimi korumak da iş sağlığı ve iş güvenliği kapsamındadır. Sağlıklı güvenli çalışma ortamı hazırlanırken riskler ortadan kalkar ve üretim aksamadığı için kurum ekonomik olarak riskle karşı karşıya kalmaz.
Metal sektörü iş güvenliği yukarıda belirtilen esasları hedef alır. Sadece çalışanların değil aynı zamanda kurumun da haklarını saklı tutar. O nedenle metal sektöründe mutlaka iş sağlığı ve güvenliği hizmeti almak zorunluluk olarak algılanmalıdır. Aya OSGB bu konuda profesyonel hizmet sunuyor. İletişime geçerek sektörünüze dair daha fazla iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilgi talebinde bulunabilirsiniz.
Metal Sektöründe Tehlike ve Riskler Nelerdir?
Metal işleme sektöründe iş sağlığı ve güvenliği tehlike ve riskleri minimum seviyeye indirmeyi hedefliyor. Metal işleme sektöründe saf metallerin elde edilmesi için metallerin hurdalarım ve cevherleri çeşitli yöntemlerle işleniyor. Bu işlemler genelde;
-
Cevher eritme işlemleri,
-
Hurda eritme ve arıtma uygulamaları,
-
Sıcak ve soğuk dövme işlemleri,
-
Presleme işlemleri,
-
Kaynak işlemleri,
-
Sinterleme işlemi ve tornacılık
Tüm bu uygulamalar sırasında hem iş ekipmanları hem de ham maddeler ciddi risk faktörleri oluşturuyor. Olası iş kazaları ve hastalıkları önlemek amacıyla risk faktörlerini asgari düzeye bilimsel ve uygulamalı olarak indirmek gerekir. Tüm bu işlemlerde oluşabilecek en büyük riskler ve tehlikeler kısaca şöyledir;
-
Dövme işlemlerinde çalışanın ellerinde laserasyon riski,
-
Kas ve iskelet sisteminde ciddi yaralanma ve hasarların görülmesi,
-
Sıcak stresi durumu,
-
Gürültü kaynaklı duymada sağlık problemleri,
-
Görme bozuklukları,
-
Yükse gaz solunumu,
-
Yangın,
-
Patlamalar,
-
Elektrik akımı tehlikeleri,
-
Yüksek gürültü
Tüm bu hastalık ve riskler metal sektöründe oluşabilecek tehlikeler arasındadır. Bunları en az seviyeye indirmek ancak eğitim ve doğru çalışma prensipleriyle mümkündür. Çalışanlarınızın bu konuda bilinçlenmesi için iş sağlığı ve iş güvenliği hizmetinden faydalanmak tüm riskleri ortadan kaldırırken aynı zamanda işletmenizin de ekonomik olarak olumlu etkilenmesini sağlayacaktır.
Metal Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Önemi Nedir?
Metal sektöründe isg her anlamda önem arz ediyor. Çalışanların yanı sıra işletme güvenliği açısından da büyük ölçüden önemlidir. Sağlıklı çalışma ortamının yaratılması, işletmenin ekonomik anlamda korunmasını ve çalışanların iş kazası risklerinin azaltılması sağlanıyor.
Bu noktada metal sektörü için geçerli olan yasalar kapsamında gereklilikler tespit edilerek uygulanıyor. Tamamen bilimsel veriler üzerine tedbirler alındığı için risklerin en asgari düzeye indirilmesi hedefleniyor. Böylece tüm tehlikeli durumlardan korunmak ve iş akışının düzenli seyirde ilerlemesi destekleniyor.
Metal sektöründe iş sağlığı ve iş güvenliği hususada tecrübeli ve profesyonel bir firmadan destek almak bu amaçların yerine getirilmesinde etkin rol oynar. Aya OSGB’nin sektör tecrübesi ve alanında uzman ekiplerine güvenerek hizmet alabilirsiniz. Daha fazlası için firma ile irtibata geçerek sürece ilişkin detaylı bilgi talebinde bulunmanız yeterli olacaktır.