Ek-2 Sağlık Raporu Nedir, Nereden Alınır?
Ek-2 Sağlık Raporu Nedir, Nereden Alınır?
Ek-2 işe giriş sağlık raporu; 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği yasasında işe giriş periyodik muayene formu olarak tanımlanmıştır. Formda şu bilgiler yer almaktadır. Çalışanın iş başı yapacağı yerin işyeri bilgileri, işyeri ünvanı, adresi ve iletişim bilgileri yer alır. Bir kurum veya kuruluşta işe başlayacak kişiler ek-2 sağlık raporu nereden alınır sorusunun cevabını merak edip öğrenmek isterler. Ek-2 sağlık raporu iş yeri hekiminden alınabilen bir rapor türüdür. 50 kişiden az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfına giren iş yerlerinde çalışacaklar aile hekiminden de ek-2 sağlık raporu alabilir. Çalışacak kişinin henüz işe başlamadan önce işe uygunluğunu tespit etmek maksadıyla yapılan muayeneye işe giriş muayenesi denir. İş yeri hekimi işe alınacak ve kontrolleri yapılan her kişi için ayrı ayrı ek-2 işe giriş ve periyodik muayene formunu doldurup imzalar. 10 kişiden az işçi sayısı olan iş yerlerinde çalışacak kişiler, iş yeri az tehlikeli sınıfında yer alıyorsa onlarda devlet hastaneleri ve aile hekimlerinden ek-2 işe giriş raporu alabilirler.
İşe Giriş Sağlık Raporu Ek-2 Nedir?
İşe giriş sağlık raporu ek-2 de şu bilgiler yer almaktadır.
-
İş yeri bilgileri; iş yeri unvanı adresi ve iletişim bilgileri.
-
Çalışan kişinin; adı soyadı, kimlik bilgileri, cinsiyeti, doğum yeri, doğum tarihi, adres, iletişim bilgileri, medeni durumu ve varsa daha önce çalıştığı yerin iş yeri bilgileri.
-
Çalışan kişinin; sağlık öz geçmişi, kan grubu, aşıları, alerjik ve kronik hastalık bilgileri.
-
Çalışan kişinin anne babasının ve ailesinin soy geçmiş bilgileri.
-
Çalışan kişinin mevcut veya geçmiş yakınma bilgileri.
-
Çalışan kişinin fiziki görünümü, boy kilo endeksi, tansiyon ve nabız bilgileri
-
Çalışan kişinin laboratuvar inceleme sonuçları röntgen, kan ve idrar tahlilleri, radyolojik bulgular, görme, işitme ve solunum testi bilgileri.
Kanaat ve nihai sonuç yapılan tüm muayene inceleme ve tetkikler sonucunda işe uygunluk karar bilgileri yer alır.
Periyodik Muayene ve Ek-2 Sağlık Raporu Nedir?
Ek-2 sağlık raporu nedir diye sorulduğunda verilecek en kısa ve öz cevap; işe giriş formu olarak adlandırılır. Çalışma hayatı için gerekli belgelerden olup iş yeri hekimi tarafından doldurulur. Belirli aralıklarla tekrar edilir. Her işyerinin kendine özgü çalışma prensipleri ve çalışma saatleri vardır. Vardiyalı iş yerlerinde gece çalışan işçiler için periyodik muayene formu zorunludur. Periyodik muayene genelde zorunludur. İşyeri sahibi isterse zorunlu olan muayene tarihlerini değiştirip kendisi belirleyebilmektedir. İş yeri değişikliği, iş kazası ve mesleki hastalıklara yakalanma ihtimalinin yüksek olduğu iş kolları ve iş yerlerinde periyodik muayene zorunludur. Erken sağlık muayeneleri işçinin sağlığını koruyabilmesi için oldukça önemlidir. Çok sayıda işçi çalıştıran işyerlerinde hijyenin olması gereken durumlarda muayeneler daha sık yapılır.
Sağlık Raporu Ek-2 Formu
Tehlikeli iş gruplarında sağlık raporu ek-2 formu doldurmak zorunludur. İşe girişlerde sağlık raporu alındıktan sonra iş yeri hekimi sağlık tetkiklerini inceler sonra ek-2 formunu doldurup çalışan sağlık geçmişini ve bilgilerini kaydeder. Buradaki önemli nokta çalışanın iş yeri hekimine verdiği bilgilerin doğruluğudur. Çalışanın doğru bilgiler vermesi kendi sağlığı açısından önemlidir. Formun ön kısmı tıbbi anamnez şeklinde düzenlenmiştir. Yani çalışanın hastalık, kaza, daha önceki iş bilgilerini kapsar.işe giriş ek-2 sağlık raporu son bölümde çalışabilir, çalışamaz veya tekrar değerlendirilmesi uygundur olarak sonuçlandırılır. Sağlık raporuna itiraz edilebilir. İtiraz sağlık bakanlığı tarafından belirlenen hakem hastanelere yapılır. Hakem hastanelerin verdiği karar kesindir değiştirilemez.
Ek-2 Sağlık Raporu Yönetmelik
Ek-2 sağlık raporu yönetmelik ve kurallarla belirlenen şekilde düzenlenir. Ek-2 sağlık raporu süresi yönetmeliklerle belirlenmiştir. İş yeri hekimleri hizmet verip görev yaptıkları iş yerlerinde belirli durumlarda çalışanların periyodik muayenelerini yapar. Sağlık raporlarını yenilerler.
-
İşe ilk girişte mutlaka sağlık raporu düzenlenir.
-
İşyerinin tehlike sınıfına göre belirlenen aralıklarla periyodik muayene yapar.
-
Meslek hastalığı veya iş kazası gibi durumlarda ek-2 sağlık raporunu yeniler.
-
İş yerinin ismin değişmesi durumunda tüm sağlık raporlarını yeniler.
İşyeri hekimi ek-2 raporunu doldurmadan önce çalışan; periyodik muayene olmayı kabul ettiğini ve verdiği bilgilerin doğru ve eksiksiz olduğunu beyan ederek periyodik formu imzalar. Periyodik muayene yapılma sıklığı yönetmeliklerle belirlenmiştir. Bu sıklık belirlenirken iş yerleri tehlike durumuna göre sınıflandırılmıştır.
-
Çok tehlikeli işyerleri her yıl,
-
Tehlikeli iş yerleri 3 yılda 1,
-
Az tehlikeli iş yeri sınıfına giren yerlerde 5 yılda bir yapılır.
Ek-2 İşe Giriş ve Periyodik Muayene Sağlık Raporu
Birçok işçinin çalıştığı ortamlarda hastalık ve kaza riski fazladır. Çalışanların her türlü meslek hastalığı ve bulaşıcılık riski yüksek hastalıklardan korunması için periyodik muayene oldukça önemlidir. Sadece işe girerken değil işin devamlılığı esnasında muayene zorunludur. Periyodik muayene olmayı istemeyen gerekli sağlık kontrolünden geçmeyen işçinin işe alınması yasaktır. Ek-2 işe giriş ve periyodik muayene sağlık raporu sadece çalışan için değil iş yeri sahibi ve yöneticileri içinde gereklidir. AYA OSGB firma ve kurumların işe giriş ve periyodik muayenelerini işin niteliğine uygun olarak hızlı bir şekilde sonuçlandırır. Bünyesindeki işyeri hekimleri ile çalışanların muayenelerini işe başlamadan ve işe başladıktan sonra periyodik olarak gerçekleştirip işe uygunluklarını ek-2 formu ile belgeler. Sağlık muayenesi olmak son derece kolaydır. İşyeri hekimi ve sağlık ekipleri işçilerin çalıştıkları alanlara gelerek gerekli sağlık kontrollerini ve periyodik muayenelerini yapmaktadır.