Osgb Sağlık Raporu Nereden Alınır?
Osgb Sağlık Raporu Nereden Alınır?
OSGB ya da Ortak Sağlık ve Birliği, Çalışma Bakanlığı tarafından yayımlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği çevresinde kurulan bir kurumdur. 2016 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmelik çerçevesinde hareket eder. Bu yönetmelik doğrultusunda Sağlık Müdürlüğü’ne başvuru yaparak hizmet vermeye başlar. OSGB’nin verdiği hizmetler ağırlıklı olarak iş yerlerindeki çalışanlara yöneliktir. Kanun doğrultusunda iş alanlarında sürekli doktor veya hekim bulundurmak istemeyenler için pratik çözüm vaat eder. Bünyesinde barındırdığı iş yeri hekimler, ve güvenlik uzmanlarıyla risklerden ve hastalıklardan uzak bir deneyim için hizmet skalasını geniş tutar. Bu geniş hizmet skalası içerisinde yer alanlardan birini OSGB sağlık raporu bulunur.
OSGB Sağlık Raporu Nasıl Alınır?
6331 sayılı kanun doğrultusunda bakanlık tarafından firmalara karşılanması zorunlu birçok hizmet getirilmiştir. Bunlardan birini OSGB işe giriş sağlık raporu oluşturur. Bir işe giriş durumunda firmalar tarafından zorunlu olarak talep edilmesi gerekir. Çalışan sayısının 50 kişiden az olduğu veya az tehlike vaat eden durumlar istisna olabilmektedir. Raporun gerektiği durumlar kısaca şu şekilde sıralanabilir:
- Çalışanın herhangi bir işe başvuru aşamasında,
- Çalışılan işten ayrılıp başka bir işe başvurulması durumunda,
- Çalışanın hastalık, kaza gibi nedenlerden ötürü istirahate çekilip iyileştikten sonra firmanın talep etmesi durumunda,
- Çalışmaya devam ederken bakanlık tarafından raporun yenilenmesi gerektiği belirtildiğinde raporda yenilemeye gidilebilir.
İşe girerken sağlık raporu olmak zorunludur. Aksi takdirde çalışanın firmada çalışması yasal olarak mümkün değildir. Bunun içi işe giriş aşamasında gerek çalışanın gerekse firma yetkililerinin bilinçli davranmaları gerekir. OSGB sağlık raporu nasıl alınır noktasında en büyük pay firmanın uyguladığı strateji sonucunda ortaya çıkar. Yani çalışanın raporu alması için gerekli yönlendirmeyi işveren yapar. Kanun doğrultusunda iş yerinde iş yeri hekimi barındırıyorsa işçi adayının test için alternatif yollarla başvurması gerekmez. İş yeri yetkilisi firmada sürekli hekim barındırmak istemiyorsa en iyi alternatif ise OSGB işyeri hekimidir. Çünkü İş Sağlığı ve Güvenliği kanunu çerçevesinde raporu vermek için doğrudan yetkili kişi işyeri hekimidir. Başka alternatif yollar bulunsa da yetki açısından güvenli bir seçim yapmak için OSGB birebirdir. Ayrıca maliyet açısından da işverene daha az masraf çıkaran bu yol, sürekli ulaşılabilir olması ve pratik çözüm üretmesiyle de öne çıkmaktadır. OSGB ile güvenli, uygun ve pratik hizmet almak çeşitli yollarla başvuru yapmanız yeterlidir. AYA OSGB üzerinde yer alan teklif formu bunlardan birisidir. Teklif formu noktasına ilerleyerek ad soyad, firma adı, sektör, hizmet konusu ve iletişim bilgilerini doldurarak vakit kaybetmeden hizmet talep edebilirsiniz. Sağlık raporu almak için kullanabileceğiniz bir diğer yolları ise iletişim bilgileri oluşturur. E-mail adresiniz veya cep telefonu numaranız üzerinden harekete geçerek hizmet talep edebilirsiniz.
OSGB Sağlık Raporu Nereden Alınır?
OSGB olarak hizmet veren sağlık kuruluşları 2016 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmelik gereğince sağlık merkezi veya hizmet vermek için ofis açma yetkisine sahiptir. Gerekli hekim ve uzman sayısını karşılayan ve 10-15 metrekare büyüklüğünde oda vaat eden bu merkezlerde rapora erişmeniz mümkündür. Başvuru yolları üzerinden genellikle tam teşekküllü hizmet için OSGB merkezleri için randevu oluşturmanız mümkündür. OSGB sağlık raporu nereden alınır bir diğer seçenek mobil taramadır. 2016 yılında yasal hale getirilen mobil tarama sayesinde merkeze gitmeden hizmet almanız mümkündür. Mobil tarama sayesinde iş yeri hekimini ve diğer sağlık personellerini barındıran araç, firmaya gelebilir. Firma yetkililerinin birçoğu bu yola başvurmaktadır. Çünkü merkezde kimi zaman yoğunluk olabilmekte ve rapora yönelik işlemleri gerçekleşmesi uzun sürebilmektedir. Bundan ötürü mobil sağlık tarama firmalar için bu yol pratik ve sonuç verir bir yoldur. Mobil taramayla rapora yönelik birçok tahlil ve tetkik gerçekleştirilebilir. Sağlık raporunda kullanılacak bu işlemler şu şekilde sıralanmaktadır:
- Göz muayenesi
- İşitme kontrolü,
- Akciğer grafisi,
- Solunum fonksiyon testi,
- Hemogram testi,
- İdrar testi,
- Tetanos testi,
- Portör testi.
Sağlık raporu için olan birçok test bu çeşitlilik sayesinde pratik olarak karşılanabilir. Bunlara ek olarak hepatit testlerinin de yapılması gerekmektedir. OSGB sağlık raporu alma işleminin başarıya ulaşması için bu testin laboratuvarda gerçekleştirerek gereken tüm şartlar tamamlanmalıdır. Ya da firmanın zaman konusunda acele etmemesi durumunda tüm testleri doğrudan merkezde gerçekleştirme yoluna gitmek mümkündür.
OSGB Sağlık Raporu Fiyatları
Testler ve kontrolün ardından, eğer sonuç olumluysa, tüm sektörler için ağır iş sağlığı raporu çalışana temsil edilmektedir. Çalışan raporu, iş başvurusunda firma yetkililerine sunarak işe başlamak için adımlardan birini tamamlayabilir. Eğer çalışan gıda veya hijyen sektörlerinden birinde çalışmaya başlayacaksa bu rapora ek olarak portör raporunu da OSGB sağlık merkezinden talep etmelidir. Portör raporu portör testinin olumlu çıkması sonucu teslim edilir. Gerek mobil taramayla gerekse merkeze bu testi yaptırarak sonuç almanız mümkündür. Bu raporu da çalışacağınız firmaya başvuru sırasında sunarak sağlıklı ve güvenli deneyim adım atabilirsiniz. OSGB raporu nereden alınır sorusuna karşılığını bulup raporu alırken belli miktarlarda ödeme yapılması gerekir. Bu ödemeyi yapmakla yükümlü olan işverendir. Kanun çerçevesinde işlemler sonucunda işçi adayından herhangi bir ödeme talep edilemez. İşverenin ödemesi gereken rapor fiyatı, rapor için yapılan işlemler doğrultusunda ortaya çıkar. Firma stratejisine bağlı olmakla birlikte genellikle birçok OSGB merkezinde benzer fiyatlar geçerlidir. AYA OSGB gibi kimi merkezlerin aya özel indirimler uydukları zamanlar da olabilmektedir. Bu unsurları göz önünde bulundurarak süreci başarıyla tamamlayabilirsiniz.