Az Tehlikeli ve çalışan sayısı 50'den az olan iş yerleri için 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 38 inci maddesine göre İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi hizmeti alma zorunluluğu 1 Temmuz 2020 tarihinde başlamaktadır.
Temmuz ayı hizmetinden ücret alınmayacak şekilde teklif almak için tıklayın!
Halk arasında daha çok kısa tanımlamasıyla bilinen EKG açılımı elektrokardiyografidir. Elektrokardiyografi, cilde yerleştirilen elektrotlar aracılığıyla kalbin elektriksel aktivitesinin özel milimetrik kâğıtlar üzerine aktarılması işlemidir. EKG, kalp ve damar hastalıklarının tanısında kullanılmaktadır. Kalbin kasılması sırasında oluşan elektriksel aktivitenin grafiksel formatta kayıt edilebilmesine olanak sağlar. Herhangi bir EKG örneği incelendiğinde grafiklerin görüntüsü hakkında fikir sahibi olmak mümkündür. Kalp atımı sırasında zayıf bir elektriksel aktivite açığa çıkar. Açığa çıkan bu elektriksel aktivitenin ölçümünde Elektrokardiyografi ya da diğer bir söyleyişle EKG cihazı kullanılır. Ölçülen elektriksel aktivite kalp ritmi ile birlikte frekans ve yayılımı hakkında verilere ulaşılmasını sağlar. EKG kalp sağlığı ile ilgili verilere hızlı bir şekilde ulaşmayı sağlamaktadır. Verilere hızlı ulaşılmasını sağlayan bir tanı yöntemi olması kardiyolog ve acil hekimleri tarafından sıklıkla tercih edilmesinin sebebidir.
EKG herhangi bir risk taşımayan güvenli bir test yöntemidir. EKG çekimi ağrı ya da acı hissedilen bir süreç değildir. Çekim süreci için öncesinde hastanın detaylı bir hazırlık yapması gerekmez. İşlem EKG odasında gerçekleştirilir. Hastanın üzerinde bulunan takıları çıkardıktan sonra belden yukarısındaki kıyafetleri çıkarması istenir. Mümkünse yukarı sıyırması da yeterli olmaktadır. Muayene masasına sırt üstü yatırılan hastanın cildi özel bir solüsyonla temizlenir. Bu aşama elektrotların daha iyi yapışması için önemlidir. Cilt yüzeyi temizlendikten sonra göğüs, kol ve bacak gölgesinde toplamda 10 adet elektrot yapıştırılır. 2-3 dakika süren çekim boyunca hastanın hareketsiz kalması ve konuşmaması istenir. Çekim kısa bir süre içinde sonlanır ve cihaz tarafından elde edilen veriler elektrokardiyogram adı verilen özel kâğıtlara grafik görüntüler şeklinde aktarılır. EKG sonucu, ilgili hekim tarafından yorumlanarak sonrasında uygulanacak tedavi yöntemleri belirlenir.
EKG çeşitleri, rutin olarak kullanılan elektrokardiyografi dışında Eforlu ve Holter EKG olmak üzere iki türe ayrılmaktadır. Eforlu EKG, hasta yürüyüş bandı üzerindeyken protokol eşliğinde gerçekleştirilmektedir. Kalbin baskı altında verdiği tepkilerin ölçümlenmesi amaçlanmaktadır. Egzersiz sırasında hastanın mevcut şikâyetinde artış olup olmadığı gözlemlenmektedir. Egzersiz tipinin belirlenmesinde yaş, cinsiyet ve kondisyon gibi özellikler göz önünde bulundurulur. Hafif tempoda başlayan yürüyüşün ritmi yükseltilerek kalp yükünün artırılması hedeflenmektedir. Egzersiz sırasında belirli periyotlarla kan ölçümü yapılmaktadır. Kayıt altına alınan EKG ritimleri hastanın durumuyla ilgili verilere ulaşılmasını sağlar. Holter EKG ise, kolay taşımayı mümkün kılan ebatlara sahip bir cihazdır. Pille çalışan cihaz, hastanın boynuna veya beline bir askı yardımıyla takılır. Cihaza bağlı elektrotlar cilt üzerine, göğüs bölgesine yapıştırılır. Holter EKG testinde kişi özel bir durum olmadığı sürece, normal hayatına döner ve günlük rutinindeki işleri yapar. Amaç, hastanın dönemsel olarak yaşadığı şikâyetlerin anlık takibinin yapılabilmesidir.
EKG genellikle kalp ile ilgili sıkıntı yaşayan ve kardiyoloji uzmanlarına başvuran kişilere çekilmektedir. Türüne ve işlemin yapıldığı kuruma bağlı olarak EKG fiyatı çeşitlilik gösterebilmektedir. Şu durumlarda EKG çekilmesi tavsiye edilir:
Ritim ve iletim bozukluğu şüphesi olduğunda,
Kalp kapakçıklarında problem olma ihtimalinin varlığında,
Kalp damarlarında tıkanma veya daralma şüphesi olduğunda,
Kalp kas durumunun gözlemlenmesi gerektiğinde,
Kalp krizi yaşanması durumunda,
Kan iyonlarında görülen dengesizliklerin saptanmasında.
EKG dalgaları şekillerine ve aralıkların uzunluklarına göre kalpte oluşan elektrik olayları hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlamaktadır. EKG okuma işlemi uzman hekim tarafından yapıldıktan sonra tedavi yöntemi belirlenir. Sağlık hizmetleri alanında hizmet veren AYA OSGB, işe giriş muayenelerinde EKG testini yerinde yaptırabilmenize yardımcı olmaktadır.