Az Tehlikeli ve çalışan sayısı 50'den az olan iş yerleri için 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 38 inci maddesine göre İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi hizmeti alma zorunluluğu 1 Temmuz 2020 tarihinde başlamaktadır.
Temmuz ayı hizmetinden ücret alınmayacak şekilde teklif almak için tıklayın!
EKG kalp aktivitesini ölçmeye yarayan alete verilen isimdir. Genellikle kalp veya göğüs ağrısı çeken kişiler veya kalp atışlarında problem olduğu düşünülen, bayılma şikayeti olan kişiler için kullanılır. EKG’nin açılımı elektrokardiyografidir. EKG çekimi kişilerin vücudunda deri üzerine yapıştırılan elektrotlar yardımıyla yapılır. Kalpte var olan kasılma ve gevşeme hareketini, bu hareket neticesinde hücrelerin uyarımı ve bu uyarı sırasında çıkan elektriksel hareketleri ölçen cihaz EKG nedir sorusunun cevabıdır.
Kalpte ki belirli elektriksel değerleri raporlayan bu cihaz küçük ve portatif bir cihazdır. Her yere kolaylıkla taşınabilir boyuttadır. Bu sayede hastanın bir odadan diğerine taşınması gerekmez hastanın bulunduğu yere kolaylıkla taşınabilir. Neredeyse bütün sağlık kurumlarında bulunur. EKG çekimi sırasında kişiler herhangi bir acı duymaz. Dakikalar içinde çekilebilen hızlı bir ölçümdür. Cihazdan alınacak rapor ısıya duyarlı küçük kağıtlara grafiksel olarak basılarak rapor çıkar. Grafiksel olarak raporlama yapan bu cihazdan alınacak raporu ilgili hekim inceleyerek tanı koyar. Sadece cihazdan alınan rapor tanı koymak için her zaman yeterli değildir. Kısa sürede, belirli bir zaman aralığında ki değeri ölçtüğü için kişinin belirli aralıklarda yaşadığı sorunları tespit edemez.
Bu nedenle hekim farklı değerIendirmeler, muayeneler ve test sonucunu dikkate alarak tanı koymaya çalışır. Konulan tanıya göre ise tedavi süreci başlatılır. Kardiyologların muayene öncesinde neredeyse hepsi hastalarından bu testi isterler. Test yardımıyla pek çok şey öğrenilebilir ve tanı koyma noktasında büyük yardımcı etkisi olur. Özellikle kalp ve damar hastalıklarında erken tanı çok önemlidir. Doğru tanı konulduğunda hastalık ilerlemeden tedavi süreci başlar.
EKG cihazları üçe ayrılır. Bunlar, normal EKG, Eforlu EKG ve Holter EKG’dir. Hastanın durumuna göre hekim uygun EKG türünü ister. En çok kullanılan türü ise normal EKG cihazıdır. Kalp ağrısı, ritim bozuklukları, bayılma vb. şikayetler ile acile veya kardiyoloğa giden hastalardan genellikle normla EKG çektirmesi istenir. Diğer EKG türleri ise gerekli duyulduğu durumlarda hekim tarafından istenebilir. EKG çeşitleri ise;
EKG nasıl çekilir sorusunun yanıtını kısaca cevaplayacak olursak. EKG cihazının üzerinde kablolar ile bağlı 10 adet elektrot bulunur. Bu elektrotlar deri üzerinde belirli bölgelere yapıştırılır. Elektrotların aldığı sinyaller kablolar yardımıyla EKG cihazına aktarılır ve EKG cihazı bu hareketliliği grafikler halinde raporlar. Çekim sırasında veya öncesinde hastalar herhangi bir ilaç içmezler ve işlem bittikten sonra normal yaşantılarına geri dönerler. Herhangi bir acı veya ağrı söz konusu olmaz. Tüm bunlar göz önüne alındığında çok basit ama bir o kadar da önemli bir uygulama olduğu söylenebilir. EKG çekim aşamalarını sırasıyla iletmek gerekirse,
Bu detaylar en çok kullanılan Normal EKG uygulaması için geçerli bilgilerdir. Fakat farklı ve özel EKG türleri de bulunmaktadır. O çekimlerde uygulamalar değişiklik göstermektedir. Yazının ilerleyen bölümünde farklı EKG türleri de bulunuyor. EKG ne demek diye merak edenler içinse EKG’nin açılımı Elektrokardiyografidir.
Yaptırılan kan testlerinde olduğu gibi EKG çekimi öncesinde kişinin aç veya tok olması fark etmez. Çekim öncesinde özel bir ilaç kullanma gibi bir durum söz konusu değildir. Dikkat edilmesi gereken küçük birkaç detay dışında hastaların ekstra bir şey yapmaları gerekmez. Kısa süren ve kolayca gerçekleştirilen bir çekimdir. EKG kaç dk sürer özellikle hastaların en merak ettiği konular arasındadır. Bu süre değişiklik gösterse de genellikle 5, 10 veya 15 dakika civarında bitebilen oldukça hızlı bir uygulamadır.
EKG çektirmeden önce dikkat edilmesi gereken durumlar ise,
EKG genellikle kalp ile ilgili sıkıntı yaşayan ve kardiyoloji uzmanlarına başvuran kişilere çekilmektedir. Türüne ve işlemin yapıldığı kuruma bağlı olarak EKG fiyatı çeşitlilik gösterebilmektedir. Şu durumlarda EKG çekilmesi tavsiye edilir:
EKG dalgaları şekillerine ve aralıkların uzunluklarına göre kalpte oluşan elektrik olayları hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlamaktadır. EKG okuma işlemi uzman hekim tarafından yapıldıktan sonra tedavi yöntemi belirlenir. Sağlık hizmetleri alanında hizmet veren AYA OSGB, işe giriş muayenelerinde EKG testini yerinde yaptırabilmenize yardımcı olmaktadır.