Ofis Risk Analizi
Ofis Risk Analizi: Çalışanların Sağlığı ve Güvenliği için Önemli Adımlar
Ofis çalışmalarında risk analizi değerlendirmeleri yapılırken çalışanların güvenliği ,sağlığı için önemli ayrıntılara dikkat edilmesinde fayda var. İş yeri, bir hizmeti veya işletmeyi yönetmek üzere organizasyonel anlamda faaliyetlerin yapıldığı bir alana işaret eder. Ergonomi, verimlilik, maksimum iş güvenliği sağlayabilmek amacıyla çalışmaların bütününü temsil eder. Diğer bir tanımıyla çalışan kişinin işini, iş çevresiyle olan ilişkilerini inceler. Modern bürolar, yalnız tahmin edilebileceği üzere basit tedbirler alınarak önlenebilen potansiyel tehlikeleri bünyesinde barındırır. Ergonomi ile kastedilen şey ise yaralanma veya sakatlanma riskini minimum seviyeye indirerek insan vücudundan maksimum verimi almayı amaçlar. Çalışma alışkanlıkları ile basit ayarlamalar yapmayı öğrenebilmek amacıyla kişinin verimliliğini ve rahatını büyük bir ölçüde arttırır. Ergonominin risk faktörleri de göz önüne alınarak büro ortamlarındaki güvenlik sağlanabilir.
Ergonominin Amaçları
Ofiste yaygın olarak iş kazaları, meslek hastalıkları gibi riskler ön plandadır. Ofis ortamlarındaki iş kazalarının maden sektöründeki inşaat, maden, metal sektöründeki kazalara nispeten daha düşük seviyede olması; ilginin bu tarafa kaymasını da azaltır. Fakat iş kazalarının büyük veya küçük olması önemli olmamakla birlikte, insan sağlığını tehdit eden unsurlar genel olarak incelenmelidir. Ofis ergonomisi risk analizi amaçları kısaca şu şekilde özetlenebilir:
- Çalışanların etkinliğini büyük ölçüde arttırmak gerekir.
- Aşırı gereksiz zorlama her türlü hareketlerden kaçınmak ön plandadır.
- Çalışmanın yöntemli bir şekilde ilerlemesi sağlanır.
- Lüzumsuz biçimde aktiviteler önlenir.
Son zamanlarda, ofis ortamlarında meydana gelen meslek ve iş hastalıklarının artıyor olması bu konunun önemini gözler önüne serer.
Ofis İşletmelerine Yönelik Risk Değerleme Örneği
- “Ofis işletmelerine yönelik olan örnek risk değerlendirmeleri, senaryonun belirlenebilmesi, finansal ve yönetim danışmanlık hizmetleri sağlamakta olan ofisimiz, 10 katlı olan bir iş merkezinin 2 katını kiralık olacak şekilde kullanır. Bu iş yeri bünyesinde yer alan risk değerlendirmeleri büro müdürü tarafından gerçekleştirilir. Dairede ayrıca 18 adet çalışan bulunmakla birlikte bunlardan birisi de tekerlekli sandalye kullanır. Dairede ayrıca tipik mobilya ile ekipmanlar kullanılır. Her katında ise yiyecek, içeceklerin kolaylıkla hazırlanabileceği bir adet mutfak bulunur. Ortamda ayrıca lavabo, tuvalet bulunur. Her akşam ise bu iş yeri ofis temizlikçileri tarafından temizlenir. Bu firma ayrıca, temizliğinde kullanılan malzemelerini kendilerine ait olan kilitli bir depo bünyesinde saklar. İşletme için kullanılan bina 2000 tarihinden önce inşa edilmiş olup, mülk sahibi olan kişi binayı, asbestos ‘a karşı inceletmiştir. Ayrıca bu tür incelemenin sonuçlarını da tüm kiracılar ile paylaşmış durumdadır. Asbestos içermiş olan maddeler bulunmuş fakat durumları iyi olmakla birlikte, çalışılan veya hasar görecek yerlerde olmadığı ise tespit edilmiş olup, bu şekilde bırakılmalarına karar verilmişti. Büro binası, ayrıca 7 gün 24 saat güvenlik hizmetleri ile izlenir. Fakat buna rağmen hafta içi-hafta sonu 21:00 – 06.00 arası saatlerinde kilitli tutulduğu da gözlenmiştir.”
Yukarıda verilen risk analizi örneği; risk değerlendirmeleri kapsamında ofis işletmelerine yönelik biçimde hazırlanmıştır. Bunun yanı sıra, bünyesindeki tüm işletmeler tarafından da model olarak alınabilir.
Ofis Hastalıkları Nelerdir?
Ofis içerisinde tekrarlayan hareketler, sürekli aynı tip pozisyonlarda kalma, ekranlı ve klavyeli ve ekranlı çalışma alanları bazı risklerin oluşmasına neden olur. Bu riskler; parmaklara, el bileğine aşırı yüklenme, ortamın ısı, ışık ve nem bakımından uygunsuzluğunun sebep olduğu multisistemik hastalıklar topluluğunu içerebilir.
Ofis için risk analizi kapsamında değerlendirilen hastalıklar 4 adet alt sisteme ayrılır:
- Kas-İskelet Sistemi Hastalıkları: Vücudumuzda yer alan kaslar, kullanılmamasına bağlı olarak zayıflar. Ayrıca vücudun tüm yükleri iyi bir şekilde dengelenmediği zaman eklem ve kemiklere biner. Böylelikle dizler, bel ağrıları ve fıtıkları, boyun ağrıları gibi aşınmalar ortaya çıkabilir. Bunun yanı sıra sürekli olarak klavye kullanımına bağlı kalınarak ön kol, dirsek, el bileğindeki kas hastalıklarının artışı olası bir duruma işaret eder. İleri yaşlarda ise osteoporoz riskini artırır.
- Dolaşım Sistemi Hastalıkları: Sürekli oturur pozisyonda kalmak gibi eylemler; kalp damar, hipertansiyon, stres hastalıkları faktörlerini barındırır. Buna ek olarak ise aşırı beslenme sonucunda gerçekleşen yüksek kolesterol, azalmış olan beden aktiviteleri gibi bozukluklar da kalp- damar hastalıklarını beraberinde getirir.
- Alerjik Reaksiyonlara Yol Açan Hastalıklar: Çalışanların kapalı alanlarda toplu bir halde bulunmaları, açık sahalarda görev almaları hastalıkları doğuran sebepler arasında sayılabilir. Bununla birlikte ortamda yer alan döşemeler, sigara alışkanlıklarının kitlesel bir boyuta ulaşması alerjik hastalıkları meydana getirebilir.
- Psikolojik Hastalıklar: Sürekli olarak stres halinde olan insanlarda mutsuzluk, öfke, depresyon ve uyumsuzluk gibi problemlerin ortaya çıkması görülebilir. Bu aynı zamanda, ikili ilişkiler, toplumsal ilişkilerde ciddi anlamda sürtüşmelere neden olur.
Büro çalışmaları ayrıca gözlerden başlayarak, mesane, mide-bağırsak ve idrar yollarına kadar pek çok vücut kısımlarında rahatsızlığa neden olabilir.
Ofis çalışanları risk analizi kapsamında belirlenen meslek hastalıklarından korunabilmek için yapılması gerekenler:
- Spor, aktivite ve fiziksel aktivite yapmalısınız.
- Dinlenme ve düzenli uyku yapmalısınız.
- Ergonomik ofis dizaynlarını kullanmalısınız.
- İş yaşantısının dışında psikolojik anlamda deşarj sağlayan hobilere de gerekli zaman ayırmanız yeterli olur.
Ayrıntılı uygulamalar ve önlemler için AYA OSGB firması aracılığı ile daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.