Risk değerlendirmesi için Tehlikeleri ve risk faktörlerini tanımlayın,
Bu tehlikelere ilişkilin riskleri analiz edin ve her bir tehlike için bunu değerlendirin. Tehlikeyi ortadan kaldırmak için uygun olan yolları ve metodları belirleyin veya tehlikenin giderilemediği durumlarda riski kontrol altına alın. Risk değerlendirmesi yapmak, özellikle insanlara zarar verebilecek durumları, süreçleri ve benzeri olayları tanımlamak için iş yerinize kapsamlı bir şekilde bakmanızı sağlayacaktır. Tehlikelere tanımlama yaptıktan sonra, riskin ne kadar olası ve ciddi olduğunu analiz ederek değerlendirirsiniz. Bu tespiti yaptığınızda, daha sonra neler yapman gerektiğine karar verirsiniz.
Risk değerlendirmesi – genel tehlike tanımlaması, risk analizi ve risk değerlendirmesi sürecidir.
Tehlikenin tespiti – tehlikelerin bulunması, listelenmesi ve karakterize edilmesi sürecini tanımlar
Risk analizi yapmak, tehlikelerin doğasını anlama ve risk seviyesini belirleme sürecidir.
Risk analizi, risk değerlendirmesi ve risk kontrolü ile ilgili kararlar için bir temel bir alt yapı sağlar.
Risk analizi, risk tahminlerini içerir.
Risk değerlendirmesi ise tahmini bir riskin karşılaştırılması sürecini tanımlar.
Risk kontrolü ise, izlemeyi, yeniden değerlendirmeyi ve bu süreçte alınan kararlara uyumu içerir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Risk değerlendirmesi yönetmeliği doğrultusunda AYA OSGB olarak işletmelerde sektörlere uygun risk analizi (risk değerlendirmesi) gerçekleştirmekteyiz.
Risk değerlendirmeleri bir işletme için, iş sağlığı ve güvenliği yönetim planının ayrılmaz bir parçasıdır ve bu yüzden çok önemlidir.
Bunun için Tehlikeler ve riskler için işletmenizde bu bilinci oluşturun. Kimin, kimlerin risk altında olabileceğini belirleyin (örneğin, kendi çalışanlarınız, iş yerinizde ki temizlikçiler, müşterileriniz, size gelen ziyaretçiler, müteahhitler, kamu, vb.).
Öncelikle kendinize bir kontrol programı belirleyin ve bu programın tehlike için gerekli olup olmadığını belirleyin. Mevcut tehlike için aldığınız kontrol önlemlerinin yeterli olup olmadığını veya yetersiz ise daha fazlasının yapılması gerektiğini çalışmalarınıza yansıtın. Özellikle iş yerinizde tasarım veya planlama aşamasında risk değerlendirmesi yapıldığında, oluşabilecek yaralanmaları veya hastalıkları önlemiş olursunuz. Mevcut tehlikelere ve kontrol önlemlerine her zaman öncelik verin. Varsa uymanız gereken yasal gereklilikleri yerine getirin.
AYA OSGB olarak iş yerlerine bu bilinci verdiğimiz eğitimler ile sağlamaktayız.
Risk değerlendirmesinin gerekli olmasının birçok nedeni olabilir:
Yeni süreçler veya faaliyetler
Ürünler, makinalar, aletler, ekipman değişikliği
İş Kazası yaşanması durumunda
Müşteri talepleri
Yasa gereği risk analizinin zamanı dolduğunda
Öncelikle risk değerlendirmenizin kapsamının ne olacağını belirleyin. (örneğin, ürünün ömrünü, iş faaliyetinin gerçekleştiği fiziksel alanları veya tehlike türleri) Risk Değerlendirmelerinizi yaparken özel olun.
İhtiyaç duyulan kaynakları belirleyin (örneğin, değerlendirme yapmak için bireylerden oluşan bir ekip kurun, bilgi kaynak türleri)
Risk değerlendirmesi yaparken işinize en uygun olan metodu belirleyin
Risk değerlendirmesi için İlgili paydaşlarları belirleyin (örneğin, Yönetici, denetçiler, işçiler, işçi temsilcileri, tedarikçiler vb.)
İşletmeniz hangi yasa, yönetmelik, kanun veya standartlara tabi ise bunları belirleyin
Risk Değerlendirmesi, iş yerini iyi bilen, tanıyan uzman bir kişi veya oluşturulan ekib tarafından yapılmalıdır. Ekibe operasyona en aşina olan kişileri dahil edin.
Genel olarak, risk değerlendirmesi yapmak için:
Tehlikeleri tanımlayın.
Oluşan yaralanma veya hastalık gibi zarar olasılıklarını ve bunların ciddiyetini belirleyin.
Normal çalışma durumlarının dışında bakım, kapanmalar, elektrik kesintileri, acil durumlar, aşırı hava koşulları gibi standart dışı olayları da göz önünde bulundurmanız gerekir.
Güvenlik Bilgi Formu (SDS), üretici literatür bilgilerini, saygın kuruluşlardan gelen geri bildirimler, test sonuçları, işyeri için inceleme raporları, işyeri olaylarının geriye dönük kayıtları (kazalar) gibi tehlike ile ilgili mevcut tüm sağlık ve güvenlik bilgilerini gözden geçirin.
Yetki alanınız için asgari yasal gereklilikleri tanımlayın.
Tehlikeyi ortadan kaldırmak veya en aza indirmek için gerekli eylemleri belirleyin veya risk kontrol altına alabilmek için yöntem hiyerarşisini kullanarak riski kontrol etmeyi uygulayın
Tehlikenin giderilip giderilmediğini veya riskin uygun şekilde kontrol edilip edilmediğini bakıp onay verin.
Tehlike karşısında kontrolün etkili bir şekilde devam ettiğinden emin olun ve bunu izleyin
Risk analizinin gerekli olabilecek tüm belgeleri veya kayıtlarını saklayın.
Risk değerlendirmenizin eksiksiz ve doğru olup olmadığını bilmek bu iş için en önemli basamaktır. İşyerindeki herhangi bir değişikliğin, bir zamanlar sıralama olarak yüksek önceliğe göre daha düşük öncelikli olarak sıralanan yeni tehlikeler veya değiştirilmiş tehlikeler oluşturmadığından emin olmak ikinci basamaktır. Risk analizi için Kontrol yöntemlerinin etkili olduğundan emin olmak için risk değerlendirmenizi düzenli olarak gözden geçirmek iyi bir yöntemdir.
Risk analizinde Öncelikleri belirledikten sonra, kuruluş her bir tehlikeyi kontrol etmenin yollarına bulabilmek için bazı kararlar verebilir. Risk analizi için Tehlike kontrol yöntemleri aşağıdaki kategorilere ayrılır: Eliminasyon (Çalışan değişikliği dahil) Mühendislik kontrolleri İdari kontroller Kişisel koruyucu ekipman