Az Tehlikeli ve çalışan sayısı 50'den az olan iş yerleri için 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 38 inci maddesine göre İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi hizmeti alma zorunluluğu 1 Temmuz 2020 tarihinde başlamaktadır.
Temmuz ayı hizmetinden ücret alınmayacak şekilde teklif almak için tıklayın!
İşletmenin personellere ve çevreye nasıl davrandığı, sosyal sorumluluk bilincinde olup olmadığı gibi konular sosyal uygunluğun alanına girer. Etik denetim olarak da bilinen sosyal uygunluk denetimi, işletmenin belirli sosyal ilkelere uygunluğunu tespit etmek amaçlı yapılır. İşletmenin üretim ve çalışma koşulları değerlendirilir. Sosyal uygunluk ilkeleri içinde şunlar yer alır:
Toplumsal hassasiyetin olduğu bu konular, işyerlerinde tespit edilerek belirli çözümler sunulmaya çalışılır. Böylece çalışanlar arasında eşitlik sağlanabilir. “Sosyal uygunluk denetimi nedir” sorusuna kısaca “işyerinin sosyal açıdan daha sağlıklı bir ortama sahip olmasını sağlayan denetimlerdir” şeklinde cevap verilebilir.
İşyerlerinin sosyal uygunluk standartlarına uygun hale gelmesini sağlayan sosyal uygunluk prosedürü daha pek çok fayda sunar. Bir işyerinin sosyal sorumluluk ilkelerine uygun olması ve danışmanlık hizmeti alması şu gibi avantajlar sağlar:
Sosyal uygunluk içinde bulunan maddelerden bahsetmek gerekirse;
Üretim yapan firmaları sosyal açıdan denetlemek, çalışma koşullarını incelemek, işin belli standartlara uygun yapılıp yapılmadığını tespit etmek için çalışan kişilere sosyal uygunluk uzmanı veya denetçisi adı verilir. Firmaların çalışma sistemini belirli aralıklarla denetlemesi gereken sosyal uygunluk denetçisinin bazı yetkileri şunlardır:
Sosyal uygunluk denetçisi nedir ve sorumlulukları nelerdir soruları bu ilkelerle açıklanabilir.
Kamusal alanda yaşanan baskıları engellemek açısından sosyal uygunluk yönetimi oldukça önemli bir konudur. Çalışanların performansı ve üretimde verimlilik elde etmek için sosyal açıdan güvenilir bir ortama ihtiyaç vardır. Sosyal sorumluluk çalışmalarının çalışanlara sağladığı yararların yanı sıra işyeri ve müşterilere de sunduğu pek çok avantaj vardır. Sosyal denetim yapılırken ele alınan süreçler ise şu şekilde sıralanabilir:
Sosyal uygunluk yönetim sistemleri sayesinde işletmeler bünyelerindeki sosyal uygunsuzlukları tespit eder ve buna yönelik çalışmalar yapar. Kendi kendini geliştirerek daha da büyür ve tüketiciler, kamuoyu, rakipler vb. gözünde olumlu bir imaj yaratır. Kısaca, itibar yönetimi yapmak olarak da düşünülebilir. Sosyal uygunluk maddeleri ülke iş kanunları, çevre kanunları, iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliğine uygun olmalıdır. Firmaların sosyal uygunluk standartlarını tespit etmek için özel olarak çalışan sağlık ve güvenlik birimleri vardır. AYA OSGB bu alanda hizmet veren, uzman denetçilerle çalışan bir firma olarak ön plana çıkmıştır.