Covid-19 Sahada Çalışma Önlemleri Nelerdir?
Covid-19 Sahada Çalışma Önlemleri Nelerdir?
Pandemi sürecinde işyerlerinde Covid - 19 için alınması gereken tedbirler bulunmaktadır. Bilhassa yüksek risk grubunda bulunan sağlık çalışanlarının bu durumdan olumsuz etkilendiği aşikar. Pandemi süresince özellikle de sağlık çalışanlarının kişisel koruyucu ekipman kullanımı sağlaması ve çalışan ortama bağlı olarak birtakım önlemleri alması gerekir. Sağlık personelinin yanı sıra çeşitli faaliyet alanlarında iş gören çalışanların da dikkat etmesi gereken birtakım noktalar bulunur. İşin türüne göre alınması gereken önlemler değişse de temelde alınması gereken önlemler ve dikkat edilmesi gerekenler uygulandığında pandeminin seyrinin değişeceği öngörülür. Virüsün yayılmasına en fazla olanak veren alanların arasında eller bulunuyor, bundan kaynaklı olarak ilk etapta işletmelerin tümünde ellerin sıklıkla yıkanması önem taşır.
Covid-19 İçin Genel Alınacak Önlemler Nelerdir?
Covid - 19 işyeri önlemleri, çeşitli ve çalışanların bu yönergelere uyması son derece önemli. Salgından korunabilmek için alınacak önlemler şunlardır:
- Kapalı işyeri ve ofisler sık sık havalandırılmalıdır.
- Kapalı ortamlarda pencerelerin sıklıkla açılması ve odaların havalandırılması sağlanmalıdır. Merkezi havalandırma sistemleri mevcut olan işyerlerinin havalandırılması ve temiz hava sirkülasyonu sağlanacak şekilde düzenlenmesi gerekir. Havalandırma sistemi bakımı ve parça değişimi gibi uygulamalara özen gösterilmelidir.
- İşyerlerinde çalışanlar aralarında en az 1 metre olacak şekilde mesafe oluşturmalıdır ve çalışanlar kesinlikle maske kullanmalıdır.
- İşyerlerinde bulunan ultraviyole cihazları ile yüzey ve hava dezenfeksiyonu yapılması önerilmeyen bir şeydir.
- Yemekhanede masa ve sandalyeler arası mesafenin en az 1 metre olacak, önerilen şekilde 2 metre olacak şekilde düzenlemesi yapılmalıdır. Temaslı takibinin kolay şekilde gerçekleştirilebilmesi adına yemek saatleri gruplara göre belirlenmelidir. Aynı zamanda mümkünse aynı kişilerin aynı masada yemek yemeleri ideal olacaktır. Çay içme molalarında da yine aynı kurallara dikkat edilmesi gerekir.
- Solunum yolu enfeksiyonu belirtilerine sahip olan (ateş, nefes darlığı, öksürük) çalışan iyileşene kadar çalışmamalı ve sağlık kuruluşlarına yönlendirme yapılmalıdır.
- Eldiven kullanımı kesinlikle el temizliği yerine geçemez. Yapılan iş şayet eldiven kullanımı gerektirmiyorsa Covid’den korunmak adına eldiven kullanılmamalıdır. Eldiven kullanımı, elle bulaşma riskini artırabilir ve el yıkama sıklığını artırabilir.
- El hijyenine mutlaka özen gösterilmeli, eller sıklıkla yıkanmalıdır. Eller en az 20-30 saniye boyunca bol su+sabun ile yıkanmalıdır. Bu mümkün değilse alkol bazlı el antiseptiği ile özenle ovulmalıdır. Antiseptik içerikli sabun kullanmaya gerek yoktur, bunun yerine normal sabun kullanmak yeterlidir. İşyerlerinde, lavabolarda sabunun erişimi kolay olmalıdır.
- İşyeri temizliğinde bilhassa sıklıkla dokunulan yüzeylerin (telefon ahizeleri, kapı kolları, masa yüzeyleri v.b.) temizliğine özen gösterilmelidir. Deterjan ve suyla temizlik sonrası dezenfekte işlemi için 1/100 sulandırılmış sodyum hipoklorit içeren çamaşır suyu kullanılabilir.
- Klor bileşiklerinin temizliğine uygun olmayan elefon, bilgisayar klavyesi ve diğer cihaz yüzeyleri ise alkol ile temizlenmeli ve dezenfeksiyon sağlanmalıdır.
- Temizlik işlerini yürüten çalışanın eldiven+maske kullanması gerekir. Temizlik sonrası eldiven ve maske çıkartılarak işyerindeki çöpe atılmalı ve el hijyeni maksimum seviyede sağlanmalıdır. Yıkanabilir bez maske kullanıldıysa temizlik sonrası yenisiyle değiştirilmelidir. Eller en az 20-30 saniye süresince yıkanmalı, bunlara erişilmediği durumlarda alkol bazlı el antiseptiği ile özenle ovulmalıdır.
- İşyerinde Covid-19 pozitif bir kişinin tespiti durumunda İl/İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne hızla bilgi verilmelidir.
- Bir işyerinde çalışanların tümü maske taksa dahi, bir kişinin Covid-19 pozitif çıkması durumunda etrafında bulunanlar direkt olarak temaslı kategorisinde değerlendirilmelidir. Covid-19 pozitif olan kişinin takip ve tedavisi sağlık kuruluşu tarafından yönetilir. Diğer çalışanlar ise çalışmayı sürdürür. İlgili merciiler tarafından hastalık belirtileri bakımından 14 gün boyunca kontrollü şekilde takip edilir.
Sağlık Kurumlarında Covid Önlemleri Nasıl Alınır?
Hastane ortamında Covid - 19 için alınan önlemler kapsamında şunları sıralamak mümkündür:
- Hastane içi genel alanlarda, servislerde, asansörlerde ve polikliniklerde sosyal mesafe kuralına uygun geçiş işaretlemeleri yapılmalı ve mesafenin korunması sağlanmalı, kalabalıklaşma durumlarının önüne geçilmelidir.
- Genel alanlarda bulunan koltukların arasında bulunan mesafenin en az 1 metre olacak şekilde işaretlenmesi gerekir.
- Hasta ve refakatçiler el hijyeni hususunda bilgilendirilmelidir. Bunun yanı sıra uygun el antiseptiği her hasta odasında ve koridorlarda muhakkak kolay ulaşılabilir yerlerde bulunmalıdır.
- Covid-19 hastalığı kesin olan veya olası olan kişiler, ilgili kurallara uyularak yönlendirilmelidir.
- Hastaların kullandığı sedye ve hasta sandalyesi gibi transferlerde kullanılan araçların her hastanın kullanımından sonra dezenfektesi ve temizliği sağlanmalıdır.
- Hasta ve hasta yakınlarının dışarıdan yiyecek ve içecek getirmesinin önüne geçilmelidir.
- Şayet toplantı için salon kullanılacaksa uygun olan mesafe kuralları mutlaka uygulanmalıdır. Sonrasında ise kullanılan ortamın mutlaka havalandırılması sağlanmalıdır. Bilhassa sık temas edilen alanların uygun temizliği sağlanmalıdır.
- Sağlık çalışanlarına Covid - 19 hakkında detaylı Covid - 19 İSG eğitimleri verilmelidir ve ilgili eğitimlerin kayıtları tutulmalıdır.
- Tüm sağlık çalışanları, hastalık belirtileri bakımından her gün sorgulanmalıdır. Öte yandan çalışanların temas öyküsü de oldukça önemlidir. Yanı sıra temaslı sağlık personelinin takibi T.C. Sağlık Bakanlığının COVID-19 Rehberine bağlı kalınarak yapılmalıdır.
- Sağlık çalışanı, ailesi ve yakın çevresinde Covid bulguları ve son iki hafta içerisinde herhangi bir yere seyahat öyküsü bakımından sorgulama yapılmalıdır.
- Sağlık çalışanı Covid - 19 Temas/Vaka İzlem Formu doldurulmalıdır.
- Pandemi süresince sağlık çalışanlarının zorunlu olmadıkça yüksek riskli olan bölgelere seyahat etmesi önlenmelidir.