Plastik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri
Plastik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği
Günümüzde plastik malzemelerin kullanımı giderek artmaktadır. Teknolojik aletlerin aksam ve aparatları (telefon, bilgisayar, TV vb.) , ev aletlerinin plastik aksamları (tost makinesi, mutfak robotu) , plastik çocuk oyuncakları, poşet torbalar, elektrik fiş priz malzemeleri, yalıtım malzemeleri, su boruları, pet şişe ve bardaklar, evlerde kullanılan leğen, kova gibi akla gelebilecek pek çok alanda plastikler hayatımızın vazgeçilmezi olmuştur. Bu durum, plastik endüstrisinin ve bu sektördeki istihdamın önemini artırmaktadır.
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında plastik endüstrisi incelenecek olursa pek çok risk mevcuttur. Örneğin enjeksiyon, ekstrüzyon, kırma, torna - pres tezgahları gibi makine ve ekipmanlarla çalışılırken makinaların hareketli kısımlarına çarpma, sıçrayan malzemeler, el - kol ezilmesi, sıkışması veya uzuv kaybı gibi büyük tehlike ve riskler bulunmaktadır. İşin durumuna göre uygulanacak mühendislik çözümleri ile kullanılan teknolojiler veya makine koruyucuları ile iş kazası ve ramak kala olayların önüne geçilebilir.
Plastik malzemelerin üretiminde kullanılan polimer hammaddelere ek olarak kullanılan katkı kimyasalları da bulunması da sektördeki önemli risk faktörlerindendir. Ayrıca ısıtma, eritme veya şekil verme esnasında açığa çıkan kimyasallar (tolüen, fenol, formaldehit vb.) olmaktadır. Bu kimyasalların bazıları halsizlik, baş ağrısı, gözlerde, akciğerde tahrişe veya cilt hastalıklarına yol açabilirken bazıları bilinç kaybı, kanserojen özellikler göstermekte hatta uzun vadede koma veya ölüme sebebiyet vermektedir. Bu sebeple zararlı kimyasalların kullanımından kaçınmak önemlidir. Ancak kullanılması kaçınılmaz olan durumlarda etkilerinden korunmak için kapalı sistem teknolojiler kullanılarak çalışanların kimyasala maruz kalmasının önüne geçilmelidir. Çalışan sayısı ve çalışma süresi minimum düzeyde tutularak çalışanlar için de özel önlemler alınmalıdır. Çalışma ortamında, zararlı maddenin havalandırma ile emilip dışarı atılması sağlanmalıdır. Çalışanların yine de kimyasallardan olumsuz etkilenmeleri ihtimali varsa uygun kişisel koruyucu donanımlar (maske, özel eldiven, ayakkabı gibi) kullanılmasına dikkat edilmelidir.
Her personel iş güvenliğinin parçası olarak, sorumluluk hissederek iş güvenliği kültürünün geliştirilmesine katkı sağlamalıdır. Eğitimlerle iş güvenliği kültürünün oluşması, iş sağlığı ve güvenliği kuralları ve hedefleri konusunda çalışanlar bilgilendirilerek iş kazaları ve ramak kala olayların en aza indirilmesi sağlanmalıdır.
Sağlıklı çalışma için personelin işe giriş sağlık muayeneleriyle ve periyodik sağlık muayeneleriyle sağlık durumlarının takip edilmesi önemlidir.
Plastik sektöründe, AYA OSGB olarak tecrübeli kadromuzla kaliteli ve güvenilir hizmetimizle yanınızdayız.