Nasıl A Sınıfı Güvenliği Uzmanı Olunur?
Nasıl A Sınıfı Güvenliği Uzmanı Olunur?
Mühendislik, mimarlık ve fen fakültesinden mezun olan kişiler, ÖSYM’nin düzenlediği sınav aracılığıyla iş güvenliği uzmanı olmak üzere hak kazanır. İş güvenliği uzmanları için ayrılan çalışma alanları oldukça fazladır. İlgili işyerinin sahip olduğu özelliklere göre sınıflara ayrıldığını söylemek mümkündür. Toplamda 3 adet işletme sınıfı var ve bunlar şu şekildedir;
- A Sınıfı: Çok tehlikeli
- B Sınıfı: Tehlikeli
- C Sınıfı: Az tehlikeli yerler
A sınıfı iş güvenliği uzmanı kişiler çok tehlikeli sınıfına giren işyerlerinde görev yapar. Genel anlamda bakıldığında sayısı en az olan uzmanlar da bu grupta yer alır. Bunun sebebi, gerekli eğitim ve tecrübeye sahip olan kişilerin azlığı olarak bilinir. İş güvenliği yasası güncelleme aldığından pek çok kişi söz konusu alana yönelmeye başlıyor. Hükümet ise bu konuda ciddi atılımlarda bulunarak iş kazası risklerini düşürmek üzere harekete geçer.
A sınıfı iş güvenliği uzmanı nasıl olunur sorusuna yanıt bulabilmek üzere yazının devamını okuyabilirsiniz. Öncelikle bu sınıfta iş güvenliği uzmanı olmak isteyen kişilerin belli başlı yükümlülükleri yerine getirmiş olması gerektiğini söylemek mümkün. A sınıfı uzmanı olmak üzere şu şartların yerine getirilmesi gerekir;
- B sınıfı uzman belgesiyle en az 4 sene olmak üzere fiilen görevde bulunduğunu belgeleyen kişiler A sınıfı eğitimi alarak sınavda başarılı olmalı
- Genel müdürlükler ve bu müdürlüklere bağlı birimlerde mühendis, mimar ve teknik eleman olara en az 10 yıl görev yapılmalı
- İş sağlığı ve güvenliği alanında doktora yapmış olan mimar, mühendis veya teknik elemanlar tarafından alınabilir
- İş sağlığı ve güvenliği alanında en az 8 sene müfettiş yardımcılığında bulunmuş teknik eleman, mimar veya mühendis olunmalı
Bilindiği üzere A sınıfında bulunan uzmanlar oldukça tehlikeli yerlerde görevini icra eder. Bu görevi üstlenmek üzere öncelikle gerekli tecrübeye ve donanıma sahip olmak önem arz eder. Ardından ise ÖSYM tarafından düzenlenen ilgili sınavdan üzerinden en az 70 puan alınması gerekir. Sınavdan geçerli puan alanların A sınıfı uzman olmaya hak kazandığı söylenebilir. Yanı sıra iş güvenliği üzerine uzun yıllar boyu çalışıp tecrübe kazananların da söz konusu belgeyi alması mümkün. A sınıfı iş güvenliği olma şartları bu şekilde özetlenebilir.
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanının Yetkileri Nelerdir?
İşyeri kazalarının artması sebebiyle ilgili konularda alınan tedbirlerin sayısı da giderek artmaktadır. Hükümet bu konuda oldukça sağlam adımlar atıyor ve güncel mevzuatlar hazırlamak üzere harekete geçer. Bu şekilde çalışanların daha güvenli bir çalışma alanına sahip olması sağlanmış olur. İş kazalarının en fazla görüldüğü yerler de zira maden ocakları ve inşaatlar gibi çok tehlikeli alanlardır. Çok tehlikeli risk grubunda yer alan işyerlerinde A sınıfı iş güvenliği uzmanı belgesi olan kişiler, söz konusu işletmelerde risk analizi yaparak kazaların meydana gelme riskini ciddi anlamda azaltır.
Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri tarafından görevlendirme yapılıyor. Aynı şekilde bir işletmede tam süreli olarak da çalışabilirler. A sınıfında bulunan uzman yetkilerinden şu şekilde bahsetmek mümkün;
- İşveren kişiye sağlık ve güvenlik ile ilgili alınması gereken tedbirler bildirilir. Eğer uygun süre içinde gereken önlemler alınmadıysa bunu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne bizzat bildirmekle sorumlu olurlar.
- Şayet işyerinde hayati derecede önlenmez ve ciddi bir hadise olursa işin durdurulması için işverene gereken bildirimde bulunmakla yükümlü olurlar.
- İşyerinde güvenlik ve sağlık konusunda analiz yapmak, ilgili belgelere ulaşmak ve düzenli olarak çalışanlar ile görüşmekle sorumlu olurlar.
- İşyerinin düzenlenmesi adına işverenin bilgisi dahilinde ilgili olan kurumlarla işbirliği ve görüşme yapmakla yükümlü olurlar.
- A sınıfı uzman tam sürekli olarak çalışıyorsa çalıştığı işyeri ile alakalı mesleki gelişim sağlamaya yönelik olacak şekilde panel, seminer ve eğitimlere katılabilir. Bir sene içinde beş iş günü katılımı çalışma süresinin içinden sayılır. Bu durumda maaşından herhangi bir kesinti olmaz.
A sınıfı iş güvenliği uzmanı olan kişi, çalıştığı kurumun sağlıklı şekilde ayakta kalmasını sağlar. Bakanlığın hazırladığı yönetmelik kapsamında görevini icra etmekle yükümlü olur. Düzenli olacak şekilde ilgili işletmenin risk analizini yapar. Bu sebeple A sınıfı uzmanın görevi oldukça önemli ve görevin öneminden dolayı maaşları da oldukça yüksek. A sınıfı uzmanların görev alabilecekleri yerler oldukça geniş kapsamlı. Ülkemizin mevcut şartları göz önüne alındığında uzman sayısı ise oldukça yetersiz. Şantiye, inşaat ve kimyasallarla çalışan tesisler ise ülke içinde oldukça fazla. Bilhassa maden ocakları en tehlikeli çalışma alanları olarak kabul edilir.
Bu denli tehlikeli olan işletmelerde mutlaka A sınıfı uzmanların bulunması gerekir. Şayet uzman bulunmuyorsa söz konusu işletmedeki çalışanların can güvenliğinin sağlanması mümkün olmaz. Aynı zamanda hükümet, firmalara yüklü miktarda ceza verebilir. Günümüzde söz konusu konudaki bilincin artması ile işyerlerinde yeterli miktarda iş güvenliği uzmanı bulunur. A sınıfı iş güvenliği uzmanı şartları ve belirli yükümlülükleri yerine getirmiş olan kişiler olur. Bunun için ilk etapta belli bir süre bu işin yapılması ve yeterli tecrübeye sahip olunması gerekir. En az 10 yıl uzmanlık yapanlar ÖSYM tarafından düzenlenen sınavdan 100 üzerinden 70 aldığında veya ilgili alanda doktora yapıldığında A sınıfı uzmanı olma hakkına sahip olunabilir.