İş Yeri Hemşiresinin Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
İş Yeri Hemşiresinin Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
İşyeri hemşiresi nedir sorusu, firmalarda meydana gelebilecek herhangi bir acil durumda çalışanların sağlığını kontrol altına almakla yükümlü olan personeldir, şeklinde yanıtlanır. Bakanlık tarafından belgelendirilmiş ve yetkilendirilmiş olan bu kişiler iş kazası, meslek hastalığı gibi durumlarda oluşabilecek olan yaralanma veya farklı olumsuz etkenlerde işyeri hekimi ile birlikte ilk müdahaleyi gerçekleştirir. İşletmelerde mesai saatleri içerisinde kişisel koruyucu donanımlarını takmayan pek çok işçi için iş kazaları büyük bir risk içerir. Bu personellerin bilinçli olması halinde dahi iş yerlerinde farklı iş kazaları veya fiziksel rahatsızlıklar meydana gelebilir. Dolayısıyla tüm işletmelerde çalışanların sağlığını korumak adına işyeri hemşiresi bulundurulması gerekir.
İşyeri Hemşiresi Kimdir?
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği içerisinde yer alan, diğer sağlık personelleri olarak adlandırılan işyeri hemşireleri, iş sağlığı ve güvenliğinin ayrılmaz bir parçasıdır. İşyeri hemşiresi kimler olabilir sorusu da acil tıp teknisyeni, hemşirelik bölümü mezuniyetinin ardından “İşyeri Hemşireliği Sertifikası” sahibi olan kişiler, farklı endüstri sektörlerinde bu mesleği icra edebilir. Bahsi geçen meslek dallarından önlisans veya lisans düzeyinde üniversite mezunu olmak ve DSP sınavına girmek gereklidir. İşyeri hemşiresi kursu 90 saatlik bir eğitim içerir. Bu kurs Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetki verilmiş olan kurumlar tarafından verilir. Eğitim sonunda sınava girerek başarı elde eden adaylar işyeri hemşireliği belgesini almaya hak kazanır. Az tehlikeli ve tehlikeli şeklinde belirlenen sınıflarda yer alan iş yerlerinde işyeri hemşiresi bulundurma zorunluluğu yoktur. Ancak çok tehlikeli sınıfta olan işyerleri için işyeri hemşiresi çalışma süreleri şu şekildedir;
- 10 ila 49 çalışan sayısı olan iş yerlerinde çalışan bazına ay içerisinde en az 10 dakika,
- 50 ila 249 çalışan sayısı olan iş yerlerinde çalışan bazına ay içerisinde en az 15 dakika,
- 250 ve üzeri çalışan sayısı olan iş yerlerinde çalışan bazına ay içerisinde en az 20 dakika işyeri hemşiresi bulundurma zorunluluğu yer alır.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında diğer sağlık personeli olarak da adlandırılan bu pozisyonda çalışan olmaması halinde iş yerlerine idari para cezası uygulanmaktadır.
İşyeri Hemşiresinin Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
İşyeri hemşiresi görev yetki ve sorumlulukları Diğer Sağlık Personelinin Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik’in 16.,17. ve 18. maddelerinde belirtilmiştir. Bu maddeler şu şekilde sıralanır:
Madde 16 –
- Diğer sağlık personeli, işyeri hekimi ile beraber çalışır.
- Diğer sağlık personeli (işyeri hemşiresi) görevleri aşağıda belirtilmiştir:
a) İş sağlığı ve güvenliği kurallarının planlanması, değerlendirilmesi, izlenmesi ve yönlendirilmesi işlemlerinde işyeri hekimi ile birlikte çalışarak veri toplamak ve kayıtları tutmak,
b) Çalışanların sağlık ve çalışma geçmişini işe giriş/periyodik muayene formuna yazmak, işyeri hekimi tarafından yapılan muayene esnasında hekime yardımcı olmak,
c) Özel politika gerektiren çalışanların takip edilmesi ve gerekli sağlık muayenelerinin yaptırılmasını sağlamak,
ç) İlk yardım hizmetlerinin yürütülmesinde ve organizasyonunda işyeri hekimi ile birlikte çalışmak,
d) Çalışanların sağlık eğitimlerinde görev almak,
e) İş yeri bina ve eklentilerinin genel hijyen şartlarının izlenip denetlemesinde işyeri hekimiyle beraber çalışmak,
f) İşyeri hekimince verilecek iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili görevleri yürütmek,
g) İş yerinde görevli çalışan temsilcisi ve diğer elemanların çalışmalarına destek sağlamak, bu kişilerle işbirliği yapmak.
Madde 17 –
- İş yerinde görevli işyeri hemşiresi görevleri ve yetkileri aşağıda belirtilmiştir:
a) Görevi gereği iş yerinin tüm bölümlerinde iş sağlığı ve güvenliği konusunda inceleme yapmak, gerekli bilgi ve belgelere ulaşmak, çalışanlarla görüşmek,
b) Görevinin gerektirdiği konularda işveren ve işyeri hekiminin bilgisi dahilinde ilgili kurum ve kuruluşlarla iş yerinin düzenlemelerine uygun olarak işbirliği sağlamak,
- Tam süreli iş sözleşmesi ile görevlendirilen hemşire, çalıştığı iş yeri ile ilgili mesleki gelişmelerini sağlamaya yönelik olarak tüm eğitim, seminer ve panel gibi organizasyonlara katılma hakkına sahiptir.
Madde 18 –
- İş yerinde görevli olan hemşire, bu yönetmelikte belirtilen görevlerini yerine getirirken, işin normal akışını aksatmamak ve verimli bir çalışma ortamının sağlanmasına katkıda bulunmak, işverenin ve iş yerinin mesleki sırlarını ekonomik ve ticari durumları hakkındaki bilgilerle beraber çalışanın kişisel sağlık dosyasında yer alan tüm bilgileri gizli tutmakla yükümlüdür.
- İş yerinde görevli olan hemşire, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yürütülmesindeki ihmallerinden dolayı, hizmet sunduğu işverene karşı sorumludur.
- Hemşire, görevlendirildiği iş yerinde iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin tavsiyelerini iş yeri hekimine iletmekle yükümlüdür.
İşyeri Hemşiresi Yönetmeliği
İşyeri hemşiresi yönetmeliği kanun çerçevesinde diğer sağlık personeli olarak belirtilen yönetmelik kapsamında yer alır. Bakanlık tarafından belgelendirilmiş olan sağlık memuru, hemşire, acil tıp teknisyeni, çevre sağlığı teknisyeni diploması bulunan kişiler bu mesleği icra edebilmektedir. İşyeri hemşiresi ne iş yapar sorusunun genel anlamda yanıtı yönetmelik maddelerinde yer aldığı gibidir. Bunun daha basit anlatım şekliyle işyeri hemşiresinin gerçekleştireceği işler şu şekilde sıralanabilir:
- Çalışanların işe giriş ve periyodik muayene kayıtlarını yapmak
- İşyeri hekimine muayene sırasında yardımcı olmak
- Çalışanların sağlığını ilgilendiren konuları kayıt altına almak
- Çalışanların sağlık muayenelerinin yapılmasına destek sağlamak
- İş ortamında koordineli bir şekilde çalışmak
- İş yerinde genel hijyen önlemlerini denetlemek
- Çalışanlara eğitim ve gerekli hallerde bilgilendirmelerde bulunmak
- İşyeri hekiminin kendisine verdiği işleri yerine getirmek
- İlkyardım konusunda işyeri hekimi ile birlikte koordineli olarak çalışmak