Az Tehlikeli ve çalışan sayısı 50'den az olan iş yerleri için 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 38 inci maddesine göre İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi hizmeti alma zorunluluğu 1 Temmuz 2020 tarihinde başlamaktadır.
Temmuz ayı hizmetinden ücret alınmayacak şekilde teklif almak için tıklayın!
Sağlık hangi alanda olursa olsun insan hayatı için büyük bir öneme sahiptir. Odyometri ismi verilen ancak genel olarak işitme testi olarak karşılaşılmakta olan bu test genelde işe giriş evrakları içerisinde istenen testlerdendir. Odyometri işitme testi sadece işe giriş evrakları üzerinde değil insan hayatı üzerinde de büyük bir öneme sahiptir. İşitme testi yani odyometri testi tıp dalında 4 farklı türde gerçekleştirilmekte olan bir testtir. Bu testlere genel olarak bakılacak olursa saf ses odyometrisi, konuşma odyometrisi, timpanometri ve akustik refleks testleri olarak sıralamaya almak mümkündür. Yapılan bu uygulamalı testler sayesinde işitme duyunuzun ne kadar düzenli olduğunu ortaya çıkarabilir bunun yanı sıra yaş belirlemesi dahi yapabilirsiniz.
İşitme testinin yapılması ve bu testin gerekliliğini bu alan ile ilgili uzman karar vermektedir. İşitme ya da kulak ile ilgili alana kulak burun boğaz adı verilmektedir. Alan ismi üzerinde KBB kısaltması kullanılmaktadır. KBB uzmanı tarafından karar alınarak bu teste tabi tutulan hastalar test sonucunda işitme duyularının ölçüleri hakkında detaylı bir bilgiye sahip olacaktırlar. Bu testler ile birlikte kulakta oluşan işitme kaybı ve bu kaybın büyüklük ölçüsü saptanabilmektedir. Ancak daha önce bu teste girmemiş kişiler tarafından odyometri cihazı ile işitme testi nasıl yapılır sorusu merak edilen konular arasında yer almaktadır. Gerçekleştirilecek olan bu test ses yalıtımı bakımından geliştirilmiş bir odada uygulanmaktadır. Test esnasında hastaya bir kulaklık takılmaktadır. Bu kulaklık sayesinde dışarıdan gelebilecek olan sesler mümkün olduğunca kesilmektedir. Uygulanan bu işlem sonrasında ise kulaklık yardımı ile farklı frekanslarda sesler verilir. Hastanın seslere karşı tepkileri ölçülerek bir değerlendirme sağlanır. Kişiye kulaklıktan gelecek olan sesi duyduğu takdirde buton yardımı ile bunu belirtmesi söylenir. Kulaklık yardımı ile duyulan ses tonu yüksek, az, ince ya da kalın ses tonları olabilir. Kulaklardaki işitme kaybının ölçülmesi bakımından odyometri testlerinin önemi büyüktür.
Odyometri bilindiği üzere kulak burun boğaz alanında ele alınmakta olan bir işitme ölçümüdür. Bu nedenle sağlık kuruluşları içeriğinde bulunması durumunda KBB alanında yapılmaktadır. Odyometri testi sonuçları kısa süre içerisinde hazırlanabilen sonuçlar içermektedirler. Test istenmesi doğrultusunda teste girip çıkıldıktan itibaren test sonuçları hekimin eline kısa süre içerisinde ulaşacaktır. İşitme değerlerinin belirlenmiş olduğu test sonucunda uzman hekim tarafından odyometri testi yorumlama evresi başlayacaktır. Bu evre test olan kişi nazarında büyük bir öneme sahiptir. Olumlu sonuçların çıkması demek kulaklar ile ilgili bir problemin olmadığını işaret ettiğinden beklentiler her zaman olumlu olmaktadır. Test sonucunda işitme kaybı tespiti yapılması halinde gerekli bir tedavi uygulaması da oluşturulmalıdır. Aksi halde bulgulara rastlanan işitme kaybı ilerleyebilir. İşitme kaybı alanında hafif, orta ve ileri seviye olmak üzere üç seviye üzerinden değerlendirilmektedir. Test sonucunda seviye belirlenmesi sağlanabilmektedir.
Tıp ve aynı zamanda insan hayatı üzerinde büyük bir öneme sahip olan odyometri testi kendi arasında çeşitlere ayrılmaktadır. Bu testleri 4 başlıkta ele almak mümkündür;
Bu sıralama üzerinde yer alan test türleri detaylı olarak odyometri testi yapan yerler tarafından uygulanmaktadırlar. Durum böyle olunca odyometri testi fiyat farklılığı gözlemlenebilmektedir. Her birinin uygulanması ve sonuç olarak ölçülerinin farklılıkları bu alanın genişliğini de ortaya koymaktadır. Odyometri ile ilgili merak ettiğiniz her konuya sayfa üzerinden erişim sağlayarak öğrenebilir detaylı bilgi için irtibat kurabilirsiniz.