OSGB İşe Giriş Sağlık Raporu Ücreti Ne Kadar?
OSGB İşe Giriş Sağlık Raporu Ücreti Ne Kadar?
Modern iş yaşamında bireyler her zaman için ön plandadır. Özellikle 21. yüzyıldaki gelişmelerle beraber çalışma ortamında çalışanların her birinin hakkını korumaya yönelik adımlar ön plana çıkmıştır. Bunun en somut örneği 2012 yılında Çalışma Bakanlığı’nın kabul ettiği İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun resmî gazetede yayımlanması ve 2013 yılında yürürlüğe girmesidir. Bu kanunla işyerlerinde çalışanlar için sağlık ve güvenliğe yönelik birçok hizmet öne çıkarılmıştır. Bu hizmetlerden birini de sağlık raporu oluşturmaktadır. Raporu işleme koymak için çeşitli yollar bulunur. Bu yollar içerisinde en işlevli ve pratik olanlardan birisini OSGB işe giriş sağlık raporu oluşturmaktadır. Bu yazıda raporun kapsamı, alınış biçimi, uygulanan yöntemler doğrultusunda oluşan OSGB ücretine dair detayları bulabilirsiniz.
OSGB Sağlık Raporu Nedir?
Herhangi bir işi verimli olarak yerine getirebilmeniz amacıyla ilk şart sağlıklı olmaktır. Bir rahatsızlıktan şikayetçi olan işçi, işin durumuna göre işi yerine getiremeyebilir veya getirdikleri takdirde süreç içerisinde rahatsızlanıp işten ayrılmak durumunda kalabilir. İş türleri tehlike açısından temel olarak 3’e ayrılır:
- Az tehlikeli,
- Standart tehlikeli,
- Yüksek tehlikeli.
Bu iş türlerinde problemsiz çalışmak için vücudun sağlıklı olması gerekir. Kimi rahatsızlıklar tehlike durumlarının türlerine göre çalışmak için engel teşkil etmezken kimileri ise iş başvuru sırasında engel çıkarabilmektedir. Bunun için iş başvurusu yaparken sağlığın bilincinde olmak önemlidir. Sağlık durumu çalışanı ilgilendirdiği kadar işverenler için de oldukça önemlidir. İşverenler genellikle işyerlerinde verim alamayacakları çalışanlarla yola devam etmek istemezler. Eğer rahatsızlığı bulunan bir çalışan deneyim sırasında herhangi bir rahatsızlık geçirirse bu durum işlerin aksamasına neden olup işvereni maddi yönden zarara uğratabilmektedir. Bundan dolayı işe başlamadan evvel erken tanı koymak önemlidir. İlk aşamada kontrolleri sağlamak için başvurulabilecek en temel yollarda birisi OSGB sağlık raporu olarak nitelenir. Firmaların talep etmeleri doğrultusunda AYA OSGB üzerinden rapor talep etmeleri mümkündür. Sistem üzerinden talep gelmesi durumunda iş yeri hekimleri harekete geçerek rapor verme sürecini başlatabilmektedirler. Firmalar için OSGB’nin en büyük avantajı, yönetmelik çerçevesinde rapor vermekle doğrudan yetkili olan hekimin gereksinim duyulduğu takdirde işlemi gerçekleştirmek için davet edilmesidir. Böylece iş yerlerinde ayrıca hekim bulundurmak istemiyorlarsa pratik olarak işlemi gerçekleştirme fırsatına erişebilmektedirler. Genellikle gereksinim durumları şu şekilde sıralanır:
- Çalışanın bir iş alanında herhangi bir pozisyona başvuru yapması sırasında,
- Çalışanın herhangi bir sebepten ötürü işyerinde ayrılıp başka bir işe başlaması durumunda,
- Çalışma deneyimi sırasında çalışanın herhangi bir rahatsızlıktan ötürü iyileşmek için istirahate çekilip iş yerine geri dönmesi durumunda,
- Bakanlık tarafından dönemsel olarak sağlık raporlarının yenilenmesi talep edildiğinde.
Bu gibi durumlarda firmalar en hızlı çözüme ulaşmak amacıyla OSGB merkezinden sağlık raporu hizmeti talep edebilirler.
OSGB Sağlık Raporu Nasıl Alınır?
İş Sağlık ve Güvenlik Kanunu çerçevesinde her firmanın işçi alımı yaparken sağlık raporu talep etmesi zorunludur. OSGB sağlık raporu alma noktasında nasıl hareket edileceğini firmanın stratejisi belirler. Şirket yetkilisi öncelikle hangi OSGB firmasından hizmet alabileceğini bildirmelidir. Yönetmeliğe göre farklı bir şehirde bulunan OSGB firmasından hizmet talep edilemez. Bunun için iş yerinin yakınında konumlananlardan biriyle temasa geçmelidir. AYA OSGB üzerinden hizmet almak için site üzerinden teklif formunu doldurmak veya iletişim bilgileri üzerinden harekete geçmek yeterlidir. İletişim sırasında ad soyad, adres, iletişim bilgileri, sektör ve hizmet bilgilerini bildirmek gerekir. Özellikle sektör ve hizmet bilgileri alınacak hizmetin kapsamını belirlemek için oldukça belirleyicidir. Rapor kapsamını genellikle çalışanların yaptırması gereken test ve tahliller belirler. Hizmet kapsamında gerçekleştirilen işlemler genel olarak şu şekilde sıralanır:
- Gözlerde görme bozukluğu olup olmadığına dair muayene,
- Kulakların iş deneyimi sırasında herhangi bir probleme sebep olmayacağına dair işitme testi,
- Hepatit tesleri.
- Akciğerin detaylı incelenmesine olanak sağlayan akciğer grafisi,
- Özellikle iş yerinin ortamı ve kullanılan malzemelerden etkilenme durumunu ölçmek için solunum fonksiyonu testi,
- Kan hücrelerinin durumun dair hemogram testi,
- Çeşitli hastalıkların tespiti için idrar testi,
- Tetanos aşısının gerekliliğine dair tetanos testi,
- Portör testi
Bu testlerin gerekliliği sektörlere göre değişebilmektedir. Portör testi genellikle gıda ve hijyen sektörlerine yöneliktir. Bunun yanı sıra firmaların tutumu doğrultusunda kimi sektörlerde bazı testler gerekli görülmemektedir.
OSGB İşe Giriş Sağlık Raporu Ücreti Nasıl Belirlenir?
Yönetmeliğe göre raporun alınacağı kurumun belirlenmesi, test tercihi gibi unsurlarda belirleyici tarafı işveren oluşturur. Yönetmelik doğrultusunda firma yetkilisi her türlü rapor ücretini ödemekle yükümlüdür. İş başvurusunda bulunanların rapor ücretini karşılama gibi bir yükümlülükleri bulunmamaktadır. İşverene yardımcı olmak için Sağlık Bakanlığı tarafından ortalama fiyat olarak yayımlanır. OSGB işe giriş sağlık raporu ücreti belirlenen bu tutar doğrultusunda firmalar için skalasını oluşturur. Alınan hizmetlere göre belirlenen tutarın bakanlık tarafından belirlenen tutarın altında veya üstünde olması söz konusu olabilir. Bu doğrultuda gıda ve hijyen sektörleri için portör testi gerektiğinden dolayı rapor talep eden firmaların daha fazla ücret ödemesi gerekebilir. Sektöre bağlı olarak tetanos aşısı, işitme testi gibi firma yetkilisi tarafından talep edilmemesi durumunda ise raporu daha uygun olarak elde etmek mümkün olabilir. OSGB sağlık raporu fiyatları üzerinde etkili olan bir diğer husus hizmet veren kurumun uyguladığı indirimlerdir. Eğer indirim söz konusuysa sağlık raporunu standart bedelden daha uyguna sağlamak olanaklıdır.