Temizlik Firmalarında İş Güvenliği
Temizlik Firmalarında İş Güvenliği
Temizlik sektöründe yer alan işverenler, çalışanlarının iş güvenliği ile ilgili noktalara önem vermesi gerekmektedir. Özellikle hassasiyet duyulması gereken bu konu, temizlik firması için iş güvenliği detaylarını barındırmaktadır. Detayların her biri kendi içerisinde önem arz etmektedir. Temizlik firması iş güvenliği kapsamında çalışanların sağlıklı bir çalışma ortamının olması, işyerinde olabilecek sağlık tehditlerinin tanımlanması ve risklerin kontrol altına alınması gibi durumları sağlamakla görevlidir.
Temizlik firması iş güvenliği konusunda birden fazla unsurdan bahsetmek mümkündür. Özellikle çalışanların düşme, kayma gibi iş kazalarına karşı önlemler alınmalıdır. Çünkü temizlik firmalarında iş kazaları büyük oranla bu şekilde yaşanmaktadır. Hatta iş kazalarının büyük bir kısmının temizlik sektörüne ait olduğunu söylemek mümkündür. İşverenlerin bu süreçlerde, iş kazalarını önlemek adına temizlik firması güvenlik önlemlerine uyum sağlaması gerekir. Bu sayede temizlik işlerinde iş güvenliği sağlanarak olumsuzluklar olabildiğinde ortadan kaldırılmış olmaktadır.
Temizlik Firmalarının Karşılaşabileceği Tehlikeler
İş sağlığı ve güvenliği temizlik faaliyetleri kapsamında ortaya çıkabilecek pek çok tehlike bulunmaktadır. Olabilecek tehlikeler biyolojik ve fiziksel olarak ikiye ayrılmaktadır. Çalışanlar temizlik sırasında ortaya çıkan tozlardan ötürü bakteriyel ve mantar salgılarıyla temas halindedir. Bu salgılar, kişinin bedenine temas ettiği zaman sağlık açısından önemli bir tehdit ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda iş sağlığı ve güvenliği noktasında risk unsuru olarak görülmektedir.
Temizlik sektöründe çalışmalarını devam ettirenler, ergonomik olmayan iş ekipmanlarını kullanabiliyorlar. Bunlara elektrik süpürgelerinin borularının kısa tutma yerlerinin olması örnek gösterilmektedir. Çalışma alanlarının dar olması, kapalı ortamlarda çalışılması gibi durumlar da risktir. Hatta elle taşımak, yüksek platformlardan düşmek gibi haller temizlik hallerinde zarar görmeye neden olmaktadır. Temizlik çalışmalarında keskin objelerle temas etmek, elektrik tehlikelerine bağlı risklerin ortaya çıkması mümkündür. Ayrıca temizlik yapıldığı sırada duruş bozuklukları ve iş sağlığı güvenliği açısından dikkat edilmesi gereken noktalardan birisidir.
İşverenler, müşterilerinin isteklerinin karşısında temizlik çalışanlarını ağır bir yükün altına sokmaktadır. Çoğunlukla güvencesiz olarak sözleşmeler yapılmaktadır. Hatta çalışanların sözleşme hali olmadan çalıştırılmaları gibi haller söz konusudur. Temizlik çalışanlarının kazançları ve sosyoekonomik durumları da düşük olarak görülmektedir. Bu gibi durumlardan ötürü işlerini kaybetme korkuları, eğitim ortalamalarının düşük olması kişilerin stres altında olmasının temel nedenlerinden birisidir. Çalışanların bu tarz koşullar altında çalışmaları ek stresle iç içe olmalarına neden olmaktadır.
Firmaların temizlik işlerinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili gereklilikleri yerine getirmeleri, iş kazalarını ciddi oranla engelleyecektir. Ancak işverenlerin çalışanlarını da bu değişime adapte etmeleri önemlidir. Güvenlik kültürünün oluşması, bilinçli bir hizmet verilmesi açısından bir hayli kıymetlidir.
Temizlik İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenlik Eğitimi
Temizlik insanlığın en temel gereksinimlerinden birisidir. Bu yüzden yaşamın her noktasında temizliğin ön planda olması gerekmektedir. Kişilerin iş hayatında da yani endüstriyel alanlarda da temel hizmetlerden birisidir. Temizlik alanındaki iş sağlığı ve güvenlik unsurlarıysa çalışanların hizmet verdiği iş yerine ve çevreye bağlı olarak birbirinden ayrılmaktadır. Bu durumun temel nedenlerinden birisi temizlik işlerinin büyük bir çoğunluğunun güvencesiz olarak yapılmasıdır. Temizlik firmaları işverenleri, çalışanların sağlığından ve güvenliğinden sorumludur. Bunun yanı sıra çalışılan bölge hakkında bilgi sahibi olmaları da önemlidir.
Temizlik sektörü bir hayli geniş bir sektör olduğundan, çalışmaların birbirinden farklı olması, fiziksel, kimyasal, psikososyal risklere maruz kalınması mümkündür. Tüm bunlara karşı önlem alınmış olması için gerekli eğitimlerin alınması beklenir. Özellikle hem işverenlerin hem de şirket çalışanlarının eğitimlerden sonra olumlu yönde değişim gösterdiklerini söylemek mümkün olacaktır.
Temizlik İşlerinde Risk Değerlendirme Örneği
Temizlik firmalarının çalışmaları sırasındaki risk analizinin yapılması gerekmektedir. Özellikle iş yerinde bulunan veyahut dışarıdan gelebilecek olan tehlikelerin önceden belirlenmesi önemlidir. Bu sayede tehlikelerin riske dönüşmesine yol açan birçok faktör bulunmaktadır. Tehlikelerden kaynaklı olan risklerin analiz edilmesi, derecelere ayrılması ve takiplerinin yapılması önemli noktalar içerisinde yer almaktadır.
Temizlik firması risk analizi örneği için birden fazla seçenek göstermek mümkündür. Risk tespitleri sadece risklerin tanımlanmasıyla yapılmamaktadır. Risklerin önlenmesi için kontrollerin tasarlanmasını sağlamak gerekmektedir. Temizlik firmalarının etkin güvenlik programına sahip olması, riskleri veyahut tehlikeleri bünyesinde barındırmasıyla analiz işlemleri gerçekleştirilmektedir. İlk olarak odaklanılan noktalardan birisi işyeri analizlerin yapılmasıdır. Risk faktörlerinin tespit edilmesiyle beraber potansiyel riskler tanımlanmaktadır. Özellikle risk altında olan çalışanların belirlenmesi ve ilgili önlem, kontrol işlemlerinin yapılması açısından büyük bir öneme sahiptir.
Risk değerlendirilmesi yapılırken bazı hususlar bulunmaktadır. Risklerin belirlenmesinin ardından durumların ne kadar ciddi olduğunu belirlemek gerekmektedir. Bu aşamada kontrol edilmesi açısından ne yapılması gerektiğinin tespiti değerlendirilmelidir. Bazı değerlendirme türleri içerisinde profesyonellerden destek alınması bir hayli önemlidir. Risklerin tespit edilmesi ve değerlendirilmesinin ardından önceliklerin belirlenmesi gerekmektedir. Çevresel takiplerin yapılması gibi süreçlerde daha bilinçli olunmalıdır.
Risk kontrolleri sırasında hiyerarşiye uygun olarak ilerlenmelidir. Öncelikli olarak riskin ve tehlikenin ortadan kaldırılması için daha az riskli bir şeyin bunun yerine konulması önemlidir. Mühendislik kontrollerinin yapılması, işçilerin maruz kalacağı zararı en aza indirmektedir. İş yapma usullerine göre maruz kalma oranları azalmaktadır. Ayrıca iş yapma usullerine göre işçilerin maruz kalma oranlarının düşürülmesi sağlanabilir. Vardiyalı çalışma düzeninin en aza indirilmesi ve sık dinlenme süresinin verilmesi de faydalı olan noktalar içerisindedir. Kişisel koruyucu donanımların kullanılabilmesi, tıbbi etik tetkiklerin yapılması gibi süreçleri de kapsamaktadır.