Az Tehlikeli ve çalışan sayısı 50'den az olan iş yerleri için 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 38 inci maddesine göre İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi hizmeti alma zorunluluğu 1 Temmuz 2020 tarihinde başlamaktadır.
Temmuz ayı hizmetinden ücret alınmayacak şekilde teklif almak için tıklayın!
İşe giriş sağlık raporu, işyerlerince talep edilmesi zorunlu olan hatta 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince işe giriş yapacak olan kişilerin işyeri hekimlerinden almış oldukları rapordur. İşyerleri nazarında büyük bir öneme sahip olan bu rapor çalışacak olan kişinin sağlık durumu ile ilgili detayları içermektedir. İşyeri hekimlerinden alınabildiği işe giriş sağlık raporları bazı durumlarda aile sağlık merkezleri üzerinden de alınabilmektedir. Tüm işe girişler için istenen sağlık raporlarında kan ve idrar tahlili, akciğer filmi, işitme testi, solunum fonksiyon testi, EKG, göz ve portör tetkikleri istenmektedir. Geniş kapsamlı bir rapor oluşu çalışma sırasında sorun yaşanmaması adına istendiği gibi insan hayatına verilen önemi de vurgulamaktadır.
Sağlık raporu, kişinin yapacağı işe uygun olup olmadığını ortaya çıkaran bir belge kapsamındadır ve bu nedenle zorunlu tutulur. Sağlık raporu içeriğinde belirli testler bulunur. İşe giriş sağlık raporu yönetmeliği içerisinde bu testler detaylandırılmıştır. İşe giriş sağlık raporu testleri içerisindeki ilk test akciğer grafisidir. Akciğer grafisi, kişinin göğüs hastalıkları ve sağlığı ile ilgili detaylı bir bilgi vermektedir. Kişilerin çalışacakları iş yerine göre -özellikle tozlu veya kimyasal kapsamlı bir işte çalışmadan önce- bu testi yaptırmaları bir zorunluluktur. Bir diğer test ise işitme testidir. İşitme testi, basit anlamıyla kişinin kulak frekansları için yapılan bir testtir. Solunum fonksiyon testi (SFT) ise akciğerleri ve nefes kontrolünü kapsar. İşe giriş sağlık raporu aile hekimi veya hastanelerde bu detaylı tetkiklerin yapılması mümkündür. Sağlık raporu testleri içerisinde detaylı bir şekilde kan testleri de mevcuttur. Bu taramalar sonucu kan içerisindeki zararlı maddeler, hastalık oluşturabilecek durumlar ve demir oranı gibi birçok nokta araştırılmış olur. Ek olarak kişinin aşıları da kontrol edilir. Özellikle tetanos ve hepatit aşıları büyük önem arz eder. İşe giriş sağlık raporu, kişinin sorumluluğunda olan zorunlu bir durumdur. Bu raporun alınması kişinin sağlık güvencesini sağlayacaktır. İş yerleri için denetlenmesi gereken bir durumdur.
İşe giriş sağlık raporu içeriği kapsamlı bir tetkik sonucunda ortaya çıkmaktadır. Detaylı bir rapor olarak işe başlayacaklardan istenmekte olan bu rapor Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş yetkili OSGB kuruluşlarında bulunabilecek işyeri hekimlerinden alınmaktadır.
İşe giriş sağlık raporu işveren tarafından işe alınacak olan çalışanlar üzerinde fiziki ya da ruh sağlığı olarak işyeri bünyesinde yapılacak işe uygunluğunu garantilemek için istemek zorunluluğuna sahiptir.
Çalışanlar tarafında gözetim sağlamadan işe alım yapıldıktan sonra öne çıkan sağlık sorunları ile birlikte iş verimliliğinde azalma, mesleki hastalıkların ortaya çıkması sonucunda zaman kaybı dışında çalışan tarafında risklerin oluşması mümkün hale gelmektedir. İş veren tarafında sağlık raporları bu sebeple büyük bir önem taşımaktadır.
Çalışanların hangi hallerde sağlık muayenelerine tabi oldukları durumu 6331 sayılı iş kanunun 15 maddesinin kapsamındaki B fıkrasında detaylandırılmıştır. İşe giriş sağlık raporunda yer verilmesi gereken raporlar ve detaylarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çerçevesinde 15. madde gereğince bu kanun kapsamında alınması gereken sağlık raporları işyeri hekiminden alınır uyarısı bulunmaktadır. Bu kanun nedeni ile ilgili olarak işle ilgili sağlık raporları sadece başvuru yapılmış olan firmanın çalıştığı hekimden alınabilmektedir.
İş sağlığı ve güvenliği 6331 sayılı kanunu gereğince işyerleri tehlike sınıflarına göre ayrılmaktadır. Bu sınıflar çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli olarak bilinmektedir. Sınıflandırma içerisinde çok tehlikeli ve tehlikeli işyerlerinde 2014 yılı itibariyle firmalarda işyeri hâkimi bulundurma zorunluluğu getirilmiştir.
Bu nedenden dolayı sınıflandırma içerisinde bulunan çok tehlikeli ve tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için aile hekiminden işe giriş sağlık raporu alınması mümkün ve geçerli olmayacaktır.
İşe giriş sağlık raporu aile hekimi desteği ile rapor alınıp alınamaması az tehlikeli iş yerlerinin istemiş olduğu evraklar arasında onay görüp görmediğine bağlı olarak değişmektedir. İş sağlığı ve güvenliği 6331 sayılı kanunu üzerinde gerçekleştirilen değişiklik ile birlikte kamu ve 50 kişiden az çalışana sahip az tehlikeli sınıfa dahil olan işyerleri için işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma gibi zorunlulukların 2023 yılı içerisinde yürürlüğe gireceği söylenmektedir.
Açıklama yapılacak tarihe kadar bazı işyerlerinde kullanılmak sureti ile raporlar aile hekiminden onay doğrultusunda alınabilmektedir. Gerekli raporlar ile ilgili olarak sayfa üzerinden gerekli bilgi ve detaylara ulaşabilirsiniz.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Yönetmeliği gereğince iş başvurularında istenir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Yönetmeliği sağlık gözetimi madde 15/3’e geçen bu kanun kapsamında zorunlu olarak alınması gereken sağlık raporları, işyeri sağlık ve güvenlik biriminden yada hizmet alınan ortak sağlık ve güvenlik biriminde görevli olan işyerlerinde uzman olan hekimlerden alınabilir. Rapora itiraz edilmesi halinde itirazlar Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen hakem hastanelere başvurarak gerçekleştirilir. Bu hastaneler tarafından verilen kararlar kesin olarak belirlenmiştir.
İşe giriş sağlık raporu laboratuvar tahlilleri ile gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle bakanlık tarafından ruhsat ve yetki verilmiş olan iş başvurusunun gerçekleştirildiği firmaya ait işyeri hekiminden alınmaktadır.
İşe giriş sağlık raporunda bulunan testler arasında odyometri, SFT, EKG, akciğer grafisi, hemogram, aç ve tok şeker testi, kreatinin testi, SGOT testi yer almaktadır.
Çalışan kişilerin çalışma süreleri boyunca sağlık ve güvenlik önlemlerinin alınması için bazı testler ve tetkiklerin yapılması gerekir. İşe giriş sağlık raporu tetkikleri ve testleri belirlenirken işyerinde sorumlu olan işyeri hekiminin görüşü alınmalıdır. Bu doğrultuda alınan sonuçların değerlendirilmesi ve raporlanması ile kişinin o işe uygun olup olmadığı ortaya konulur. Bu testler ve tetkikler bir dizi biyokimyasal, biyolojik, radyolojik ve fizyolojik değerlendirmeleri kapsar. Bu değerlendirmeler çalışanın yüksek yerlerde, gece, gıda veya konaklama gibi farklı çalışma koşullarına göre değişiklik gösterebilir. Alınan rapor sonucuna ek olarak çalışanların güvenliği açısından hepatit, tetanos gibi bazı önemli hastalıklar için aşı yapılmalıdır. İşe giriş sağlık raporu testleri arasında yer alan testlerden bazıları şunlardır:
Sağlık kuruluşlarından veya OSGB den alınan işe giriş sağlık raporu ücreti “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Yönetmeliği” mevzuatında bulunan ilgili maddelerde geçen kuruluşlar için belirlenen ücretler, işe giriş sağlık raporu için geçerli ücretlerdir.
“İş sağlığı ve Güvenliği Kanunu Yönetmeliği” mevzuatında bulunan Hizmetin çalışanlara ücretsiz verilmesi başlığı altında bulunan, Madde 9-(1) İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri çalışanlara mali yük getirilemeyecek şekilde sunulur.
İlk işe giriş evresinde ya da işyeri değişikliği gibi durumlarda istenebilen rapor türü olan işe giriş sağlık raporu çalışacak kişilerin yapacağı işe uygunluğuna karar vermek adına istenmektedir.
Sağlık problemlerinin olup olmadığı konusunda emin olunmak adına istenen bu işe giriş sağlık raporu fiyat işe giriş yapacak kişiler tarafından karşılanmaktadır. Çalışmaya devam etmekte olan ancak sağlık bakanlığınca periyodik süreler içerisinde gerçekleştirilecek olan sağlık kontrolleri işveren üzerinden karşılanmaktadır. İşe giriş sağlık raporu için gerekli belgeler bu raporun yaptırılmak istenilen yere bağlı olarak fiyatta farklılık gözlemlenebilmektedir. İşe giriş sağlık raporu OSGB kuruluşları yönlendirmesi ile kolay bir şekilde temin edilebilecek bir rapordur. En hızlı ve güvenilir yoldan sağlık raporu oluşturmak adına işe giriş sağlık raporu randevu sisteminden yararlanılması işlemlerin hızlanması konusunda son derece faydalı bir eylem olacaktır.
Bir işyerinde işe başlamadan önce tamamlanması gereken evraklar ve raporlar vardır. Bu süreçte istenilen raporlar arasında işe giriş sağlık raporu yer almaktadır. Firmaların işvereni tarafından istenen ve zorunlu olan işe giriş sağlık raporu, işe başlamadan önce teslim edilmeli ve teslim edilmesi önem arz eder. Tüm evrakların tamamlanması ile işbaşı yapılabilir.
İşverenler çalışanların sağlık durumundan sorumludur. Bu sorumluluk ile birlikte, “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Yönetmeliği” gereği işverenler çalışanlarından, işe giriş sağlık raporunu istemekle mükelleftir. ”İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Yönetmeliği” sağlık gözetimi madde 15/2’ de bulunan maddeye göre: “Sınıf olarak Tehlikeli ve çok tehlikelide yer alan işyerlerinde çalışacak olan personellerin yapacağı işe uygunluğunu belirleyen sağlık raporu olmadan kesinlikle işe başlatılması mümkün değil.” maddesi gereği kesinlikle iş verenler tarafından, bu rapor alınmadan çalışanlar çalışma hayatına başlayamaz.
İşe giriş sağlık raporu almak için AYA OSGB (Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi)’nin vermekte olduğu hizmetlere başvurabilir, almış olduğunuz işe giriş sağlık raporu e-devlet üzerinden kendi kullanıcı bilgileriniz ile giriş yaparak erişilebilir ve indirebilir.
Sağlık raporu alırken dikkat etmeniz ve içinizi rahatlatacak olan şey ise, iş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Yönetmeliği sağlık gözetimi madde 15/5’e göre; Sağlık muayenesi yaptırılan çalışanın özel hayatın gizliliği ve itibarının korunması açısından gerçekleştirilen muayene ve kontrollere istinaden alınan bilgiler kuruluşlar ve kurumlar tarafından gizli tutulur ve 3. şahıslarla paylaşılmaz.
İşe giriş sağlık raporu mevzuat tarafından izin verilen kuruluşlardan alınabilir. Örneğin; İşe giriş sağlık raporu OSGB(Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi), işe giriş sağlık raporu özel hastane ya da işe giriş sağlık raporu devlet hastanesi gibi.
İşe giriş sağlık raporu alınırken yapılması gerekenler ve dikkat edilecekler;
İşe giriş sağlık raporu mevzuat tarafından belirlenen uzman hekimlerden alınması.
İşe giriş sağlık raporu mevzuat tarafından çalışanların çalışma koşulları dikkate alınır.
OSGB işe giriş sağlık raporu OSGB (Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi) “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü” tarafından hazırlanan ve “Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri, Genel Müdürlük” tarafından onaylanan “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Yönetmeliği” mevzuatında bulunan maddeleri dikkate alarak hizmet verilir. Mevzuatta hem çalışanın hemde işverenin hakları önemlidir ve gizli tutulur.
OSGB işe giriş sağlık raporu, işe giriş başlangıcında istenilen rapordur. Çalışacak kişinin sağlık durumu göz önünde bulundurularak, çalışacak kişinin çalışacağı işe uygun olup olmadığı bu rapora göre belirlenir. İşyerleri personel alacakları zaman sağlık muayenesini yaptırmaları kanunen zorunludur. Özellikle yapılacak işin bulunduğu sınıf, zorluk ve çeşidi dikkate alınarak muayeneler farklı yollarla yapılabilmektedir. Çalışacak çalışanlar işe girmeden mutlaka işe giriş sağlık raporu almalı ve işverene teslim etmelidir. Bu kanunların amacı ve zorunlulukları iş sağlığı ve güvenliğini sağlayarak, mevcut bulunan sağlık ve güvenlik şartlarının onarılmasını sağlamaktır.
“İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Yönetmeliği” mevzuatına göre sınıfların belirlenmesine göre işe giriş sağlık raporu geçerlilik süresi belirlenir. Bu sınıflar tehlikeli veya çok tehlikeli olarak belirlenmiştir.
İşe giriş sağlık raporu işyeri hekimi tarafından verilebilir. İşe giriş sağlık raporunun geçerlilik süresi ise bir yıldır. Bir yıl olan rapor yıl sonunda, bir yılın dolması ile yenilenmelidir.
İşyerlerinin yer aldığı kapsama bağlı olarak tehlikeli sınıf, işe giriş sağlık raporu yer aldığı sınıfa bağlı olarak ayrılır.
Tehlikeli sınıfta yer almış olan bir işletme veya işyeri için işyeri hekimi tarafından alınmış olan işe giriş sağlık raporu geçerlilik süresi üç ay olabilir.