Sağlık Tetkiki Nedir? Nerede Yapılır?
Sağlık tetkikleri, kişinin fiziksel durumu hakkında bilgi edinmek için bir hastanede veya başka bir tıbbi tesiste bazı testlerden geçme prosedürünü ifade eder. Bir kişinin sağlık durumunu veya başkaları için oluşturduğu halk sağlığı potansiyel riskleri belirlemek için, bir sağlık kurumunda yetkili bir sağlık çalışanı veya yetkili makamın doğrudan gözetimi altında bulunan kişiler tarafından öncelikle bir ön değerlendirme yapılır, daha sonra ise sağlık belgelerinin incelenmesini gerektirir.
Sağlık tetkikleri nerede yapılır sorusuna kısaca değinilecek olunursa, sağlık tetkikleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan “Sağlık çalışanlarının sağlık gözetimine yönelik tıbbi tetkiklerin usul ve esasları hakkındaki yönetmelik” esasınca belirlenen hastaneler, gezici iş sağlığı araçları ve OSGB veya ÇAŞMER gibi sabit tıbbi tetkik mekanları tarafından yapılabilir. Bu mekanların tıbbi tetkikleri yapabilmeleri için sağlık tetkikleri yönetmeliği tarafında belirtilen şartları sağlaması ve gerekli donanıma sahip olması gereklidir. “Sağlık tetkikleri nedir?” diye merak ediyorsanız; bu kurumlarca yapılan tıbbi tetkiklerden bazılarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:
- Posteroanterior (PA) akciğer radyografi çekimi
- İşitme testi
- Solunum fonksiyon testi (SFT)
- Biyokimya, mikrobiyoloji, hematoloji ve toksikoloji testleri için numune (kan, idrar, gaita, burun ve boğaz akıntısı ve benzeri) alma hizmetleri
- Göz fonksiyonları ölçümü
- Elektrokardiyografi (EKG) çekimi
İşyerlerinde Sağlık Tetkiki Yapılma Nedenleri
Uluslararası kurallar ve düzenlemeler, bir işçinin düzenli olarak sağlık muayenelerinden geçmesini zorunlu kılar. Bu kurallar çerçevesinde işveren güvenli ve sağlıklı çalışma koşulları sağlamak, çalışanlarına düzenli ve genel sağlık kontrolleri sunmakla yükümlüdür. İşe giriş sağlık raporu tetkikleri bir kişinin görevlerini güvenli ve sağlıklı bir şekilde yerine getirebilecek fiziksel yeterliliğe sahip olup olmadığını belirlemek için yapılır. Yine bir işçinin işinin bir sonucu olarak herhangi bir hastalıktan veya rahatsızlıktan muzdarip olup olmadığını saptar. İşyerlerinde sağlık tetkiki yaptırma nedenlerini aşağıdaki gibi farklı başlıklar altında toplamak mümkündür:
İşe girişte istenen sağlık tetkikleri: Bir kişinin tıbbi olarak görevleri yerine getirmek için yeterince uygun olup olmadığını belirlemek için yaptırılan testlerdir. Amaç, görevleri yerine getirirken bir işçinin kendisinin veya başkalarının sağlığını ve güvenliğini tehlikeye atıp atamayacağını belirlemektir.
Belirli aralıklarla sürekli yapılan sağlık testleri: Bu testler iki ayrı sınıfta incelenebilir. Birincisi, verilen görevleri güvenli bir şekilde yerine getirip getiremeyeceğine karar vermek için, düzenli olarak işçilere yapılan tetkiklerdir. İkincisi ise bir işyerinin risk değerlendirmesiyle ilişkilidir. Bu kısımda olası güvenlik riskleri, oluşabilecek meslek hastalıkları veya çalışanlar için ortaya çıkabilecek diğer sağlık riskleri listelenir.
Kanunla zorunlu kılınan sağlık tetkikleri: Belirli endüstri türleri veya belirli meslekler için tıbbi tetkiklerin yaptırılması kanunlarla belirlenir. Örneğin polis, itfaiyeci, havacılık ve denizcilik endüstrileri gibi. Böyle durumlarda içerik ve bir kişinin ne zaman göreve kabul edilip edilemeyeceği gibi değerlendirmeler açık olarak yönetmelikte belirtilmiştir.
Önleyici sağlık tetkikleri: Önleyici sağlık tetkiklerinin amacı, olası sağlık tehditlerini erken bir aşamada tespit etmektir. Bu tür tetkikler sadece işçinin işiyle ilgili işlevlerini değil aynı zamanda yaşam tarzı, psikolojik sağlık ve genel fiziksel uygunluk gibi öğeleri de kapsar.
Sağlık Tetkikleri Fiyatları Nelerdir?
Sağlık dünyanın en önemli sektörlerinden biridir. Sağlık hizmetleri raporları ise hataların azaltılmasına, hayati verilerin edinilmesinde iyileştirmeye, gereksiz harcamaların azaltılmasına ve süreçlerin katlanarak iyileştirilmesine yardımcı olan raporlama hizmetleridir. Kuruluşunuz temel sağlık hizmetleri raporlarınca öngörülen verileri izleyerek ve doğru performans göstergelerini ayarlayarak büyük ölçüde fayda sağlayabilir. Bu faydalardan bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
İlk fayda ve tartışmasız en önemlilerinden biri, gelişmiş tesis yönetimi ve karar verme sürecidir. Modern bir raporun ve doğru araçlarının yardımıyla yöneticiler, yüksek düzeyde hizmet sağlarken maliyetleri azaltabilir, hizmet ve malzeme talebini tahmin edebilir ve öngörülemeyen durumlar ortaya çıktığında hazırlıklı olabilirler.
Potansiyel olarak ölümcül tıbbi sorunları ortaya çıkmadan önce tespit etmek için geçmiş ve güncel verilerin gücünden yararlanılabilir. Bakım sektöründeki bu tahmine dayalı raporlama bakım kalitesini artırmak ve ölüm oranlarını iyileştirmek için çok önemlidir. Bu tahmine dayalı raporlamalar aynı zamanda büyük ölçekli hastalık salgınları üzerinde daha detaylı çalışmalar yapılmasını sağlayabilir ve durumu kontrol altına almak için önleyici tedbirler alınabilir.
Sağlık raporlarından elde edilen analizler ve analitik değerlendirmeler kuruluşlara; çeşitli süreçlerinin verimliliğini, hastalarının durumunu ve programlarının üretkenliğini belirleyen klinik, finansal ve operasyonel verileri birleştirme gücü verir. Kurumlar bu verilere erişim sağlayarak, hangi süreçlerde istenilen sonuçlara ulaşılamadığını ölçebilir ve sağlık programlarını önemli ölçüde iyileştirebilir.
Sağlık hizmeti raporu verileri, hastanelere bireysel hastalarla ilgili bilgi sunmada yardımcı olabilir. Bunu yaparak, tıbbi verilerine ve biyometrik hayati değerlerine dayalı olarak, bireylere sağlıklı bir yaşam tarzını nasıl sürdürebilecekleri konusunda özel tavsiyeler verebilir.
Bir sağlık sektörü raporu ile personelin performansını, verimliliğini ve etkinliğini doğru bir şekilde değerlendirmek mümkündür. Sürdürülebilir performans değerlendirmeleriyle, hasta sağlığı ve memnuniyeti ile ilgili düzenli olarak raporlamalar yapılır ve gerektiğinde eğitim ve destek sunulabilir. Böylelikle işçi memnuniyetleri artar, istenmeyen hatalar azaltılır ve hatta hayat kurtarılabilir.
Sağlık raporlarında yer alan sağlık tetkikleri fiyatları ise yapıldığı yere göre değişiklik göstermektedir.
AYA OSGB olarak Sağlık Tetkiklerinizi Firmamızda Güvenli Bir Şekilde Yaptırabilirsiniz.
İş sağlığı alanında işe başlamadan işyeri hekimlerimizce işe alınacak personellerinizin İşe Giriş sağlık tahlillerini Hızlı , Kaliteli , Ekonomik bir şekilde yapmak ve sizlere daha iyi hizmet sunmak için
AYA OSGB(Aya Sağlık) olarak Basit sağlık hizmet laboratuvarımızı kurmuş bulunmaktayız.
Kuruluşumuz 04.11.2020 tarihi itibari ile yönlendireceğiniz tüm personellerin aşağıda yer alan işe giriş tahlillerini yapabilmektedir ve İşyeri hekimlerimiz tarafından incelenmektedir.
- Hemogram (Tam Kan)
- EKG
- Akciğer Filmi
- Odyo Testi (işitme testi)
- Açlık Kan Şekeri Testi
- Üre , Kreatinin
- Tüm kan tahlilleri (AST-ALT vb.)
- Solunum Fonksiyon Testi (SFT)
- Portör Muayenesi
- Göz Taraması
- Tetanoz Aşısı
- Covid-19 Testleri (kart test) – (kan test)