Az Tehlikeli ve çalışan sayısı 50'den az olan iş yerleri için 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 38 inci maddesine göre İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi hizmeti alma zorunluluğu 1 Temmuz 2020 tarihinde başlamaktadır.
Temmuz ayı hizmetinden ücret alınmayacak şekilde teklif almak için tıklayın!
Akciğer fonksiyon testi olarak da isimlendirilen solunum fonksiyon testi SFT, akciğerle var olan çalışma standartlarındaki performansı ölçmek için kullanılmaktadır. Akciğerlerin farklı farklı fonksiyonları bu teste tabi tutularak olabilecek hastalıklara karşı gözlem yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra tedavi süreci devam etmekte olan bir hastalığın iyileşme durumu üzerinde de birtakım gözlemlere fayda sağlamaktadır. Solunum fonksiyon testi değerleri genel olarak uzman kişinin incelemek istediği değerler üzerinden değişiklik gösterebilirler. Ancak sonuç alınması adına prosedürün uygulanması uygulanacak kişiler tarafında zorlu bir işlem içermemektedir.
Kişi test için solunum fonksiyon testi cihazı üzerinde ağız yoluyla temas kurarak nefes alıp verme işlemi gerçekleştirir. Varsa bir sorun üzerinde net teşhis oluşturulabilmesi adına test süresi uzayabilmektedir. Test sonrasında işlem ile alakalı olarak baş dönmesi ya da yorgunluk hissedilebilmektedir. Ancak kişi tarafında oluşturabileceği ciddi bir yan etki gözlemlenmemiştir. Solunum fonksiyonu testleri çok kolay işlemler gibi görünüyor olsalar da çok sayıda hastalığa teşhis koymak için kullanılan önemli yöntemlerden olduğunu unutmamak gerekir. Solunum fonksiyonu testleri uygulaması gerçekleştirilmeden önce teste gireceklerin uyması gereken bazı prosedürler bulunmaktadır. Test sonucunda güvenilir sonuç alabilmek adına uygulanması gerekenleri şöyle sıralamak mümkündür:
Göğüs hastalıkları kapsamında hizmet veren bir test olduğundan göğüs hastalıklarıyla ilişkili bölümlerin bulunduğu hastanelerde yapılabilmektedir. Genel olarak bakıldığında solunum fonksiyon testi yapan hastaneler doğru bir kavram olmayacaktır. Çünkü tüm hastanelerde göğüs hastalıkları olmayabilir. Böyle olduğunda ise testi yapma imkânı kısıtlanacaktır. İnsan sağlığı üzerinde nefesin önemi ile birlikte solunum fonksiyon testi değerlendirilmesi kişilere farklı bir güven aşılamaktadır. Özellikle nefes darlığı, hırıltı ve uzun süreli öksürükten kaynaklı olarak uygulandığı gözlemlenmiştir. Astım ve KOAH tanısı konulması durumu ya da bu hastalıkları birbirinden ayrılması durumunda büyük bir fayda sağlamaktadır. Tanı konulmuş KOAH, astım, kalp yetersizliği ve solunum kaslarını tutmakta olan hastalık türlerinin tedaviye verdiği sonuçların incelenmesi durumunda da uygulama yapılabilmektedir.
Solunum fonksiyonları ile ilgili olarak çok sayıda kuruluş bünyesinde testler yapılabilmektedir. Özellikle de solunum yolları ile ilgili olan bölümlerin bu sağlık kuruluşları üzerinde ki varlığı testin yapılması adına büyük rol oynamaktadır. Çünkü ilgili bölümün olmadığı kurumlarda solunum fonksiyon testi fiyatı oluşturulması mümkün olmayacaktır. Bu test için gerekli araç ve gereç sonrasında bu testi uygulamak için gerekli bir sağlık çalışanı bulunması gerekmektedir. Solunum fonksiyon testi ücreti, testin yapılacağı sağlık kurumlarına bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir. Devlet hastaneleri bünyesinde solunum fonksiyon testine girecek kişilerde gereklilik duyulmakta olan sağlık güvencesi yeterli olmaktadır. Sağlık güvencesi bulunan kişilere solunum fonksiyon testi için herhangi bir ücretlendirme gerekmemektedir. Diğer bir taraftan ise özel hastane veya özel sağlık laboratuvarlarına ait alanlarda uygulanmakta olan solunum fonksiyon testi için ödenmesi gereken ücret kurumun fiyatlandırma düzenine bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir. Solunum fonksiyon testi hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için sayfayı incelemeniz faydalı olacaktır bunun yanı sıra iletişim kanalları üzerinden irtibata geçerek merak ettikleriniz hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.