AKŞ Testi Nedir ve Normal Değerler Kaç Olmalıdır?
AKŞ Testi Nedir ve Normal Değerler Kaç Olmalıdır?
AKŞ, açlık kan şekeri değerini ifade eden bir kısaltmadır. Adından da anlaşılacağı üzere aç karna ölçülen kan değerini ifade eder. Açlık kan şekeri değerleri diyabet durumunuzu veya farklı rahatsızlıkların kontrolü ve öğrenilmesi için yapılan testlerden biridir.
Vücuda şeker, karbonhidratların sindirilmesi sonucunda veya glikojen içeren depo kaynaklarından vücuda alınması şeklinde ve glukoza dönüşerek girer. Glukoz vücudun en önemli enerji kaynaklarından biridir. Vücudun çalışması için fonksiyonların yerine getirilebilmesi için çok önemlidir. Glukoz bağırsaklardan emilir ve vücudumuzda bu şekilde kana karışır. Belirli bir oranın üstende veya altında olması durumunda ise çeşitli rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Referans değeri aralığında değil ise diyabetten söz edilmeye başlanır. Özellikle son zamanlarda pek çok kişi diyabet hastalığı ile mücadele etmektedir. Bu hastalığın tespiti, erken tanısı tedavi süreci de oldukça önemlidir. Bu nedenle açlık kan şekeri düşüklüğü veya yüksekliği durumlarına göre tedavi sürecinin hızlıca başlaması önemlidir. Ayrıca sadece diyabet değil şekere bağlı oluşabilecek farklı komplikasyonlar veya hastalıkları önlemek için de oldukça önemlidir. Düzenli aralıklarla bu testi vermek hem şuan ki sağlığınızı kontrol etmek için hem de gelecekte oluşabilecek hastalıkların erken tedavisi için oldukça önemlidir. Test sonuçlarına göre tedavi süreci başlatılacağı için testin doğru bir şekilde yapılması gerekmektedir. AYA OSGB ile güvenilir, işinde uzman laboratuvar ekibi ile güvenle test yaptırılabilir. Test sonucunu ilgili hekim inceler ve gerekli tanıyı koyar. Hastalık durumunda hızlıca tedavi süreci başlatır.
AKŞ Testi Nasıl Yapılır?
AKŞ testi nedir sorusunun cevabı, açken alınan kan örnekleri ile yapılan ve kanda dolaşımda olan glukoz miktarının ölçülmesidir denilebilir. Açlık kan şekeri kaç olması gerekir sorusu pek çok kişi tarafından sorulmaktadır. Bu şeker miktarının belirli bir referans değer aralığı bulunur. Bu referans aralığının altında veya üstünde olmasına göre veya seviyenin ne kadar üstünde veya altında olması durumuna göre tanı konurve tedaviye başlanır. Bu değerin durumu sadece şeker hastalığı değil şekerden kaynaklanabilecek pek çok farklı hastalıklara da işaret edebilmektedir. Bu nedenle doğru bir şekilde yapılması gerekmektedir. Özellikle açken yapılan testlerde 8 ila 12 saat arasında bir açlık durumunun olması gerekiyor. Bu açlık durumunun önemi ise test sırasında glukozun yani şekerin kan dolaşımında ki düzeyine bakıldığı için ve yemekten sonra bu şeker seviyesi en yüksek değerlere çıktığı için açken yapılmalıdır. Bu nedenle ölçümler açken yapılmaktadır. Genelde akşam yemeğinden sonra kendini aç bırakan kişilerden sabah saatlerinde kan örneği alınarak laboratuvarlarda bu kan örneği incelenir. Ayrıca bu sonucu etkileyebilecek sigara, alkol veya kafein içeren içeceklerin test öncesinde tüketilmemesi gerekmektedir. Çıkan sonuca göre ise tanı konur. AKŞ dışında bir diğer şeker ölçme testi ise TKŞ yani tokluk kan şekeri testi de bulunmaktadır. Bu test ise farklı kontrollerin yapılması için alınır. AKŞ testinde çıkan bir düzey fazlalığı veya azlığı durumunda bu TKŞ testi yapılıp sonuçları doğrultusunda ilgili hekim tarafından gerekli kıyaslamalar yapılarak tanı konur. Teknolojinin gelişmesi, hazır paketli gıdaların artması ve bu gıdaların içerisinde bulunan yapay şekerler ile birlikte hareketsiz kalınan günümüzde şeker hastalığı pek çok kişinin yaşadığı rahatsızlıklar arasındadır. Erken tanı konulduğu takdirde pek çok sorun oluşmadan tedavi sürecine başlanmış olur. Bu sayede ilerlemiş şekerde ve bunun getirdiği rahatsızlıklardan etkilenmeden şeker düzeyini kontrol altına alabilme şansı bulunur. AKŞ testinin düzenli aralıklarla yapılması ve çıkan değerlerin uzmanlar tarafından incelenmesi oldukça önemlidir.
Normal AKŞ Testi Değeri Nedir?
Açlık kan şekeri kaç olmalı sorusunun net bir cevabı bulunmuyor. Sabit bir değer değil, belirli bir aralık söz konusu olmakta. Kanda bulunan glukoz miktarının mg/dl cinsinden değerine göre belirlenir. Verilen testin sonucunda çıkan kan şekeri değerine göre tanı konur ve gerekli görülürse tedavi süreci başlatılır. Çıkan değerler neye göre yorumların değerlerin kaç olması gerekir sorularının cevabı olarak;
- 70 mg/dl altında bir değer düşük olarak kabul edilmektedir. Farklı hastalıkların belirtisi olarak kabul edilir.
- 70-99 mg/dl seviyesi ise olması gereken normal seviyedir. Kişilerde bu aralık içinde çıkan kan değerleri normal kabul edilir.
- 100-125 biraz yüksek seviyelerde bulunduğunu ifade eder. Bu durumda da farklı hastalıklar söz konusu olabilir genelde bu değerler arasında ki kişilerde gizli şeker olma ihtimali söz konusu olmaktadır.
- 126 ve üzeri ise açlık kan şekeri yüksekliği durumu söz konusu olmaktadır. Bu noktada şeker sebebiyle farklı pek çok hastalık doğabilir. Şeker hastalığı tanısı bu seviyelerde çıkan kişilere konulmaktadır.
Şeker hastalığı yaşam standartlarını olumsuz etkileyen ve konforu bozan hastalıklardan biridir. Yediklerinizi sınırlayan, sürekli ilaç kullanma zorunluluğu bulunan ve sürekli olarak takibinin yapılması gereken bir hastalıktır. Bu nedenle düzenli aralıklarla ölçüm yapılması ve fazlalık veya eksiklik söz konusu olduğunda hemen tedavi sürecine başlanması gerekir. Yüksek seviyelerde değilken hastalığı önlemek yaşam koşullarınızı beslenme düzeninizi biraz değiştirerek mümkünken, yüksek değerlerde bu durum söz konusu olmamaktadır. Bu nedenle takibin düzenli yapılması ve normal değerlerde seyretmesinin sağlanması büyük önem taşımaktadır.
AKŞ testi vermeden Önce Nelere Dikkat Edilmelidir?
AKŞ testi vermeden önce şeker değerinin doğru ve hatasız ölçülebilmesi için bazı konulara dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu konuları maddeler halinde sıralayacak olursak;
- Özellikle geceden yemeyi bırakıp sabah saatlerinde aç karna verilmesi gerekmektir. Bu nedenle akşam yemeğinden sonra meyve, veya abur cubur gibi yemek dışı çeşitli gıdalarında alınmaması gerekmektedir. En az 8 saat aç kalınması gerekir. 8 ila 12 saat açlık test için yeterlidir.
- Test vermeye gitmeden önce çay kahve gibi içinde kafein bulunan ve vücut şekerini etkileyecek içeceklerinde tüketilmemesi gerekir. Bu tarzda içecekler kandaki şeker dolaşımını arttırıcı etki yaratmaktadır. Kahve veya çay tüketip bir test verildiğinde ise çıkan sonuç yanıltıcı olabilmektedir. Doğru tanının konulması için buna dikkat edilmesi gerekir.
- Ayrıca alkol ve sigara kullanımı da AKŞ testini etkileyen durumlardır. Test vermeden önce alkol kullanılmamış olması ve sigara içilmemiş olması gerekir.
- Az su kullanımı açlık şekerini çok etkilemez fakat çok su tüketimi yapıldığında şeker düşer bu nedenle doğru değer ölçülemeyebilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için testi vermeye gitmeden önce aşırı su tüketiminin yapılmaması tavsiye edilmektedir.
- Stresli olmak, vücudun strese girmesi gibi durumlar kan şekerini etkileyen unsurlardır. Test vermeden önce mümkün olduğunca stresten uzak durulmalıdır.
- Vücutta bulunan enfeksiyon da kan şekerini etkileyebilir bir durumdur. Enfeksiyon olduğunda vücut strese girer ve bu durum kan şekeri değerine etki edebilir.
Açlık kan şekeri normal değerleri hesaplanabilmesi için bu konulara özellikle dikkat edilmelidir. Dikkat edilmediği takdirde hatalı test yapılarak doğru tanı konulamaz. Bu durumda ise var olan bir hastalığın geç teşhisi veya yanlış tedavisi gibi durumlar söz konusu olabilir. Bunların önüne geçebilmek adına tüm bu detaylara dikkat ederek AKŞ testi verilmesi gerekir.