Dünya nüfusunun hızla artması beraberinde kentleşme ve sanayileşmenin de artmasına sebep olmaktadır. Bu artış için ihtiyaç duyulan hammadde doğal kaynaklardan sağlanmakta, doğal kaynaklar tüketilirken doğa hızla tahrip edilerek, çevre kirlenmektedir. Tüm bu etkiler nedeniyle “çevre” konusu hem dünyada hem ülkemizde önem kazanmıştır.
Mevzuatımızda, bütün canlıların ortak varlığı olan çevrenin, sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda korunması amacıyla 2872 sayılı Çevre Kanunu ve bu kanun kapsamında çıkarılan yönetmelik, tebliğ ve genelgeler mevcuttur.
Çevre yönetim hizmeti; Kirlenme ihtimalinin bulunduğu durumlarda kirlenmenin önlemesi, kirlenmenin meydana geldiği hallerde kirlenmenin durdurulması, kirlenmenin etkilerini gidermek veya azaltmak için gerekli hukuki, ekonomik, sosyal tedbirlerin alınması, Bakanlığın çevreyle ilgili çıkarmış olduğu tüm bu mevzuatların uygulanması ve tüm çevre yönetimine ilişkin işlemlerin yürütülmesi hizmetini kapsamaktadır.
Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği işletmeleri çevreyi kirletici etkisi yüksek işletmeler (Ek-1 listesi) ve çevreye kirletici etkisi olan işletmeler (Ek-2 listesi) olarak 2 gruba ayırmıştır. İlgili yönetmeliğin Ek-1 listesinde yer alan işletmeler; çevre yönetim birimlerini kurmak veya çevre danışmanlık firmalarından çevre yönetimi hizmeti almak zorundadır. Ek-2 listesinde yer alan işletmeler ise; bir çevre görevlisini sürekli istihdam etmek veya çevre danışmanlık firmalarından çevre yönetimi hizmeti almak veya çevre yönetim birimi kurmak zorundadır.
Çevre danışmanlık kapsamında firmamız, çevre mevzuatı kapsamında gerekli olan tüm bilgi, belge ve raporları uygun formatta hazırlamakta, Bakanlık, İl Çevre Müdürlükleri ve yetkili diğer merciler ile her türlü yazışma ve görüşmeleri yaparak başvuru sürecinin en başından sonuçlanmasına kadar tüm süreci yürütmektedir. İzin ve lisans süreçlerinde yetkili merciler tarafından yapılan denetimlerde, işletmede hazır bulunarak, firmaları temsil etmektedir.
Çevre danışmanlık kapsamında yaptığımız çalışmalar aşağıda verilmiştir:
- Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) / Proje Tanıtım Dosyası (PTD) hazırlanması
- İl Müdürlüğü Uygunluk Yazısının Alınması
- Geçici Faaliyet Belgesinin Alınması
- Çevre İzni Alınması (Emisyon, atıksu, gürültü, deniz deşarjı)
- Çevre Lisansı Alınması (İşletme, bertaraf, ara depolama, arındırma)
- Atık, ambalaj, kimyasal ve plastik poşet beyanlarının yapılması
- Atık yönetimi danışmanlığı
- Endüstriyel atık yönetim planı (Eayp) hazırlanıp, onayının alınması