Hepatit B Nedir?
Hepatit B Nedir?
Hepatit B, HBV yani hepatit B virüsünden kaynaklanan bir karaciğer enfeksiyonudur. Bu virüsü taşıyan kişilerde karaciğer yetmezliği, siroz olma veya karaciğer kanseri gerçekleşme olasılığı oldukça yüksektir. Hepatit B dışında ayrıca 4 farklı türü bulunur. Hepatit A, Hepatit C, Hepatit D ve Hepatit E. Bu türler arasında en yaygın görüleni hepatit B’dir. Bu türler arasında ciddi sağlık sorunları getiren türleri ise hepatit B, hepatit C ve hepatit D’dir.
Hepatit B bulaşıcı bir hastalıktır. Bu virüs kan yoluyla, cinsel yol veya tükürük gibi vücut sıvılarının yakın teması neticesinde bulaşabilir. Bunların yanı sıra doğum sırasında annede var olan hepatit B virüsü bebeğe de geçerek bulaşabilir.
Hepatit B, akut hepatit ve kronik hepatit olarak ikiye ayrılır. Akut hepatit, virüse maruz kalmak suretiyle bulaşması sonucunda oluşan ve 6 ay gibi bir süre geçen türüdür. Akut hepatitte kişiler cinsel yol ile virüsü taşıyan partnerlerinden bu virüsü kapabildikleri gibi yine virüsü taşıyan kişilerin kanı ile temas halinde olması veya tükürük gibi vücut sıvılarının teması gibi durumlarda kapabilirler. Kronik hepatit ise, Hepatit B virüsünün vücuda girdiği fakat 6 aydan uzun süre iyileşmenin görünmediği ve bunun neticesinde karaciğer hastalıklarına yol açan türüdür. Yine virüslü birinden bulaşma veya doğum sırasında anneden kişiye gelen doğuştan hasta olma durumu söz konusu olmaktadır. Kişiler aynı zamanda herhangi bir hastalık belirtisi veya sorunu göstermeseler de virüsü vücutlarında barındırabilir ve hepatit B taşıyıcısı olabilir. Taşıyıcı olan kişilerin çok küçük bir azınlığı bu hastalık nedeniyle sorun yaşamaktadır. Akut Hepatit enfeksiyonu kronik olana dönüşebilir. Bu değişim bebeklerde sık rastlanırken yetişkinlerde çok nadir olur.
İşe girmeden önce istenilen sağlık raporlarında hepatit B raporu istemektedir. Hepatit B ciddi bir rahatsızlığa sebebiyet vermediği takdirde çoğu iş yerinde çalışmaya engel bir durum değilken yakın teması gerektiren ve bulaşma riskinin olduğu iş yerlerinde sorun yaratabilmektedir. Böyle bir iş yerinde ise Hepatit B raporu işe alım kriterleri arasında yer alabilir ve hepatit B’li kişiler işe alınmayabilir.
Bulaş riskini önlemek adına tedavi ve önleyici olarak Hepatit B aşısı bulunmaktadır. İşe giriş için istenen sağlık raporlarında ve giriş için bu aşının olunması da ayrıca istenmektedir.
Hepatit B Raporu Neden Gereklidir?
İşe girişlerde kan testi ile birlikte Hepatit B kontrolü ve aşı olmamış kişilerden aşı istenmektedir. Hepatit B ciddi bir karaciğer hastalığıdır ve bulaşıcılığı söz konusudur. Bu nedenle işvereneler çalışanların sağlığını korumak adına bu testleri istemektedirler. Ayrıca ilerleyen dönemlerde sağlık sorunları neticesinde yaşanacak bir sorunla karşılaşmamak için, iş gücünden eksiklik yaşamamak için kişileri işe almadan önce bu tarz testler istemektedir.
Bunların yanı sıra kronik hepatit B hastalığı olan kişiler hastalığın seyrine göre engellik durumunu karşılayabilirler. Engellilik raporu alabilmek için hepatit b sağlık raporu istenmektedir. Bu rapor alımı sırasında ise engellilik durumunu karşılayan belirtiler var mı kontrol edilir. Engelli raporu bulunan kişiler işlere engelli kadrosundan girebilir ve hatta bazı durumda erkek kişilerin askerden muafiyeti söz konusu olabilmektedir.
Özellikle taşıyıcı olan kişiler çoğunlukla hastalık belirtileri göstermediği için Hepatit B varlığından haberdar değillerdir. Bir işe girmek için yapılan iş yeri raporu taramasında veya askerlik için yapılan kontrollerde hepatit virüsünü taşıdığı öğrenilir. Taşıyıcı kişinin çoğunlukla sağlığını etkilemez fakat Hepatit B bulaşıcı bir hastalıktır. Bu taşıdığı virüs kendine zarar vermeyebilir fakat bulaştırdığı kişiler için risk söz konusu olmaktadır. Bu nedenle sadece hasta olunduğunda değil düzenli aralıklarla belirli sağlık kontrollerinin yapılması elzemdir. Yapılmadığı takdirde ileride böyle sorunlar ile karşılaşma durumu söz konusu olmakladır.
İşverenler bu noktada hem uzun vadede sorun yaşamamak hem hali hazırda var olan çalışanlarının sağlıklarını korumak adına bu virüse sahip kişileri işe almak istemeyebilirler. Sonuç olarak bu virüsü bulunduran kişilerin ciddi karaciğer hastalıklarına yakalanma durumları söz konusu olabilir. Böyle bir durumda ise iş gücünde azalma durumu ortaya çıkar. İşveren ise bu durumun olmasını istemez. Aynı zamanda özellikle ciddi yakın temasın bulunduğu, bulaşma riskinin yüksek olduğu işyerlerinde virüsü diğer çalışanlara bulaştırma riski söz konusu olduğu için yine işveren bu virüsü taşıyan kişileri işe almak istemez. Bu nedenle işe girmeden önce hepatit B sağlık raporu isteyerek kişilerin durumunu öğrenmek ister.
Hepatit B Taşıyıcısı Sağlık Raporu Nedir?
Hepatit B taşıyıcısı sağlık raporu, kişilerin taşıyıcı olduklarını belirtmek için ve engellik durumunu sağlamak için alınan bir rapordur. Bu raporu işinde uzmanları bulunan sağlık kuruluşları vermektedir. Fakat raporu almak her zaman mümkün olmamaktadır. Sağlaması gereken bazı şartlar söz konusudur. Yukarıda da bahsedildiği gibi taşıyıcıların büyük bir çoğunluğu herhangi belirti veya rahatsızlık yaşamazlar, gündelik hayatlarını etkilemeyen bir durumdur. Böyle kişilerin bu raporu alması mümkün olmayabilir. Ayrıca gerekli tetkiklerin yapılmasının ardından hepatit b heyet raporu da alınmalıdır. Doktor muayenesinden sonra hepatit B taşıyıcılığı çıkan kişiler heyet raporuna tabi tutulur. Heyet raporundan çıkan sonuca göre ise rapor ama durumu söz konusu olmaktadır.
Rapor neticesinde alınacak engellilik oranları ise şu şekilde belirlenmiş durumdadır.
- Sınıf 1; Karaciğerde görülen bir hepatit bulgusu olmalı ve bazı fonksiyonel bozuklukların olması durumunda % 15 engellilik raporu verilir.
- Sınıf 2; Sınıf 1 de olan tüm sorunların yanında daha ciddi karaciğer hastalıklarının olması durumunda % 30 engellilik raporu verilir.
- Sınıf 3; Sınıf 2 de olan tüm sorunların yanında zayıf düşme, kanamalar geçirme ve hepatik ensefalopati olması durumlarında % 50 engellilik raporu verilir.
- Sınıf 4; Sınıf 3 de olan tüm sorunların yanında santral sinir sisteminde bozulmalar, aklın gidip gelmesi, yeme bozuklukları gibi durumlarda ise % 95 e kadar engellilik raporu verilir.
Hepatit B raporu nasıl alınır sorusunun cevabı olarak ise bu sıraladığımız şartları sağlayan kişiler sağlık kuruluşlarından bu raporu alabilirler.
Hepatit B Raporu Nereden, Nasıl Alınır?
Hepatit B raporu nedir sorusunun cevabı olarak işe girişlerde istenilen kan testlerinde bulunan hepatit kontrolleri, yukarıda detaylıca bahsedilen hepatit B taşıyıcısı olma durumlarını gösterir rapor veya hepatit B engellilik raporudur. Bu raporlar sağlık kuruluşlarında yapılan detaylı tetkikler neticesinde alınabilir. Hepatit B raporu nereden alınır sorusunun cevabı ise, sağlık ocağı gibi küçük sağlık kuruluşlarında bu raporlar düzenlenemez ancak bu raporlar detaylı kontörlerin yapılabildiği tam teşekküllü hastane veya kurumlarda düzenlenir.
Rapor içeriği nedir diye merak edenler raporun detaylarında nelerin bulunduğu, hangi tetkiklerin yapıldığını hepatit B rapor örneği içerisinden kontrol edebilirler.
Bu raporları almak kolay ve kısa süren işlemler değildir. Kişilerin sağlık açısından hepatit B kaynaklı ciddi sorunlarının olması gerekmektedir. Bu sorunlar doktor kontrolünde teyit edilip onaylanmalı ve ancak bu şekilde rapor alımı mümkündür. Engellilik raporu alan kişiler ise oranlara göre engellilere sunulan haklardan faydalanabilir, askerlik gibi durumlardan muafiyet sağlayabilir.