Gıda Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri
Gıda Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği
Hepimizin en temel ihtiyaçlarından birisi beslenmedir. Hızla artan ülke nüfusu, sürekli gelişmekte olan sanayi ve yaşadığımız hayat koşulları gibi etkenler hazır gıda talebini ve tüketimini hızla arttırmaktadır. Gıda ürünleri imalat sektörü, düşünecek olursak bugün dünyadaki en büyük sektörlerden birisidir. Gıda fabrikalarında da ürünler işlenirken önemli hatalar yapılmaktadır. Bunların önüne geçebilmemiz için öncelikle çalışan personelin eğitim eksikliklerini tamamlamamız gerekmektedir. Oldukça geniş bir yelpazeye sahip olan gıda sektörü, alt dalları açısından birbirinden farklı özellikler taşıyan sektörleri barındırmaktadır. Et ürünleri, balık ürünleri, tahıllar, meyveler, şeker, süt ve süt ürünleri, bisküviler, ekmekler, pasta ve çikolata, sıvı ve katı yağlar ve daha birçok ürün bu sektörde üretilmektedir.
Gıda sektöründe karşılaşılan riskleri ana başlıklar halinde sıralayacak olursak;
- Biyolojik Tehlikeler
- Kimyasal Tehlikeler
- Fiziksel Tehlikeler
Ülkemizde olani iş kazaları incelendiğinde, gıda sektöründe meydana gelen iş kazalarının toplam iş kazalarının yaklaşık %10’luk bir kısmını oluşturduğu görülmektedir. Gıda ürünleri imalatı sektörü ölümlü iş kazası sayısında da en çok kaza meydana gelen ilk 10 sektör içerisinde yer almaktadır. Kazaları en aza indirgemek için gıda ürünleri ve içecek imalatı sektöründe her iş kolunda olduğu gibi kendine özgü makina ve ekipmanlar kullanılmaktadır.
6331 sayılı isg kanunu ile beraber işe başlarken sağlık raporu alınması zorunludur. Bunun nedeni bir işyerinde yapılan işi ve işe alınacak kişinin sağlık açından işe uygunluğunu tespit edilmesidir. Gıda ile doğrudan temas eden işlerde çalışanlarda bulaşıcı hastalık varlığını tespit etmek amacıyla uygulanan testlerin geneline portör muayeneleri denir. Bu testlerde gaita kültürü, dışkının mikroskobik incelenmesi, boğaz ve burun kültürü, akciğer grafisi ve hepatit B taraması yapılmaktadır. Mevzuat kapsamında çalışanların hijyen eğitiminin olması gerekmektedir.
Gıda sektöründe, AYA OSGB olarak 300 den fazla firmaya farklı sektördeki işletmeye ve binlerce çalışana İşe Giriş Sağlık Raporu hizmeti verdik. Tecrübeli kadrolarımızla her zaman güvenilir ve en kaliteli sağlık hizmetini sağlıyoruz.