Omicron Varyantı Belirtileri Nedir? Omicron PCR Testi Nasıl Yapılır?
Omicron Varyantı Belirtileri Nedir? Omicron PCR Testi Nasıl Yapılır?
2019 yılının son çeyreği ile ortaya çıkan Covid-19, aradan uzun süre geçmiş olmasına rağmen etkisini hala sürdürmektedir. Yüzbinlerce insanın hayatını kaybetmesine sebep olan salgının yayılma hızı ve ölüm oranları her ne kadar kontrol altına alınmaya çalışılsa da söz konusu virüs yeni varyantlar oluşturmaya devam ediyor. Covid-19 virüsünün varyantlarından biri olan Omicron varyantı, Delta varyantına göre yüksek bulaşıcılık hızına sahip. Daha fazla virüs yüküne sahip olduğundan kişiler tarafından Omicron varyantı daha mı tehlikeli soruları sorulmaktadır.
Omicron Varyantı Nedir?
Covid - 19 virüsünün çoğalması sırasında meydana gelen genetik değişimler beraberinde yeni varyantları da getirir. Hal böyle olunca kişiler Omicron varyantı nedir sorusununa yanıt arıyor. Covid - 19 insan hücresine girer ve burada kendine ait genetik materyalleri proteinleri kullanarak çoğaltır. Genetik materyalin çoğalması esnasında RNA’da mutasyon olarak isimlendirilen bazı değişimler meydana gelir. Bu durum bazen virüsün karakterinde değişikliğe yol açmazken bazen de yeni varyantlara alan açar.
Omicron Varyantı ise bu mutasyonların sonuncusu olarak öne çıkar. Söz konusu varyant, 2021 yılının son çeyreğinde, 11 Kasım’da Güney Afrika’da tespit edilerek dünyaya dururulmuştur. Omicron varyantı özellikleri ve bulaşıcılığı kişiler tarafından merak edildi. Söz konusu varyant, diğerlerine göre daha bulaşıcı özellikte olan ancak daha hafif bir hastalığa neden olan bir varyant. Covid - 19’a neden olan SARS - COV2 virüsünün tüm dünyaya yayılmakta olan mutasyon geçirmiş yeni varyantı Omicron olarak öne çıkar.
Omicron varyantı vaka sayısı yüksek olduğundan bu yeni varyantın bulaşma biçimi de merak edilmektedir. Temelde Covid - 19 mutasyon geçiren yeni varyantlarının bulaşma biçimlerinde keskin bir fark olmadığı söylenebilir. Covid - 19, genel anlamda enfekte bir kişinin virüsü taşıyan küçük parçacıkları ve damlacıkları solunum yolu ile dışarı atmasıyla insanlar arasında yayılım gösterir. Bu parçacıklar başkaları tarafından solunarak ve çeşitli temas yollarıyla alınabilir. Enfekte salgılar ile temas etmiş el, ağız, burun veya göz mukozası ile temas eden birinde bulaşma gerçekleşebilir. Temelde Omicron’un da aynı şekilde bulaştığı görülür.
Omicron Varyantı Belirtileri Nelerdir?
Omicron varyantı belirtileri nedir sorusu için birtakım semptomları işaret etmek mümkün. Bunlar;
- Burun akıntısı
- Boğaz ağrısı
- Ateş
- Baş ağrısı
- Burun tıkanıklığı
- Genel bitkinlik
Yukarıdaki belirtilerin dışında seyrek olarak da olsa şu Omicron varyantı semptomları gözlenebilir;
- Deride kızarıklık ve döküntü
- Tat ve koku kaybı
Kuluçka süresinin diğer varyantlara göre daha kısa olması söz konusu virüsün yayılma hızını da artırır. Elde edilen bir takım bilgiler, diğer varyantlara göre daha bulaşıcı özellikte olan varyantın kuluçka süresinin daha kısa olduğunu gösterir. Delta varyantında bu süre 2-14 gün iken Omicron varyantında bu sürenin ortalama 3 gün olduğu düşünülür. Pek çok kişi bir anda Omicron varyantı belirtileri gördüğünü belirtmektedir.
Omicron Varyantının Diğer Varyantlardan Farkı Nedir?
Virüsler çoğalma esnasında mutasyona uğrayabilir ve genetik maddeleri değişim geçirebilir. Bu durum virüsü çok daha bulaşıcı veya çok daha az bulaşıcı özelliğe getirebilir. Yanı sıra daha ağır ya da daha hafif enfeksiyona yol açacak şekilde mutasyon geçirebilir. Bu durumda Omicron varyantı daha mı hafif sorusuna verilecek yanıt “evet“ olur. Omicron varyantı diğer varyantlara göre daha bulaşıcı olsa da daha hafif seyreden bir enfeksiyona yol açar.
Bu durum söz konusu varyantın tehlikesiz bir varyant olduğu anlamına gelmez. Omicron varyantı etkileri de elbette tehlikeli özellik gösterir. Mesafe, maske ve hijyen önlemlerinin ihmal edilmeden uygulanması ve hatırlatma aşılarının yaptırılması gerekir. Bilhassa altta yatan ciddi hastalıkları bulunan kişiler, tehlikeli Omicron varyantı etkisi hakkında bilinçli olmalı ve ölüme neden olabilecek bir ciddiyete sahip olduğunu unutmamalı.
Omicron Varyantından Korunmak İçin Neler Yapılabilir?
Omicron varyantından korunmak için alınması gereken önlemlerin diğer varyantlardan korunmak için alınması gereken önlemlerle aynısı olduğunu söylemek mümkün. Maske, hijyen kuralları ve mesafe gibi önlemlerin yanı sıra aşı olmak da bu önlemler arasında yer alır. Ek olarak olunan aşıların koruyuculuğu zaman içinde azalabileceği için mutlaka son aşı dozundan sonra hatırlatma dozunun yapılması gerekir.
Salgından korunmanın en etkili yolu ilk ortaya çıktığı günden bu yana kadar maske+mesafe+ hijyen kuralları üçlüsü. Aşı ise Covid - 10 virüsünün bulaşma hızını ve hastalık seyrini en hafif biçimde atlatmayı sağlar. Omicron varyantının diğer varyantlara göre daha bulaşıcı olması, aşıların önemini biraz daha artırıyor. Bunun yanında bazı maskelerin Omicron varyantının bulaşıcılık riskini yeterince önlemediği yönünde bulgular ortaya çıkar. Genellikle korunmada etkisi yüksek olan cerrahi maskelerin kullanılması önerilir.
Omicron PCR Testi Nasıl Yapılır?
Omicron PCR testi için alınan sürüntü örnekleriyle kişilerin koronavirüs ile temas edip etmediğine bakılır. Testlerin gönderildiği bazı laboratuvarlarda enfeksiyonun Omicron, Delta veya başka çeşit bir varyanttan kaynaklanıp kaynaklanmadığı tespit edilir. Ne var ki yapılan birtakım araştırmalara göre Omicron varyantı, testlerden kaçabilen bir hayalet versiyonu da bünyesinde barındırır.
Bilim insanları, bir Covid - 19 enfeksiyonuna sebep olan varyantın hangi varyant olduğunu doğrulamak için tam genom analizi yöntemi tercih eder. Bunun yanı sıra PCR testleri de bu yönde işaretler verebilicek özelliktedir. PCR testi için alınan sürüntü örnekleri de kişinin enfekte olup olmadığını ortaya koyabilir.