Periyodik Sağlık Muayenesi Hangi Sıklıkla Yapılmalıdır?
Periyodik Sağlık Muayenesi Hangi Sıklıkla Yapılmalıdır?
Belirli aralıklarla işçilere yapılan muayeneye periyodik sağlık muayenesi denmektedir. Yapılması şart olan muayenelerden biridir. Özellikle tehlikeli alanlarda çalışan işçiler için muayene gerekmektedir. İşe girmeden önce sağlık kontrolünün yapılması da oldukça önemlidir. Çalışanların daha verimli ve istekli bir şekilde çalışması için sıklıkla sağlık muayenelerinin yapılması önerilmektedir. Herhangi bir kazada olunabilecek yaralanma veya sağlık sorunları işçileri etkilemektedir. İş alanının tehlike sınıfı da sağlık muayenesi etkilemektedir. Birçok kişinin çalıştığı ve tehlikeye maruz kalan alanlarda sağlık muayenesi daha sık olmalıdır. Günümüzde bulaşıcı hastalıklar oldukça fazladır. Herhangi bir işçiden diğerine bulaşması muhtemeldir. Hastalıkları tespit ederek duruma göre muayene edilmelidir. İş yerinin ve mesleğin risk oranı da muayene sıklığına göre değişkenlik göstermektedir. Periyodik sağlık muayenesi süreleri az, çok ve tehlikeli sınıf olarak ayrıştırılan alanlarda az tehlikeli iş alanında minimum 5 senede bir kontrol yapılması öngörülmüştür. Tehlikeli sınıflarda ise bu muayene sıklığı en az 3 yılda bir olarak ayarlanmıştır. Çok tehlikeli sınıflarda ise en az yılda bir muayene yapılması gerekmektedir. Periyodik sağlık muayenesi sıklığı işyeri sahibine göre de değişmektedir.
Periyodik Sağlık Muayenesi Zorunlu Mudur?
Bazı şartlara göre değişen muayene genellikle zorunludur. Ama istisnalar bulunmaktadır. İşyeri sahibi zorunlu olan muayyeninin sürelerini değiştirebilmektedir. Bu muayene süre aralığı belirlenen durumlara göre değişkenlik göstermektedir. Günlük veya aylık çalışma süreleri fazla olan işçilerde muayene daha önemlidir. Özellikle işe girmeden, iş yeri değişikliğinde, iş kazalarında, mesleğin getirmiş olduğu sağlık problemlerinde sağlık muayenesi zorunludur. Örneğin, radyasyonun yüksek olduğu iş alanlarında çalışanın sağlık olarak etkilenmesi oldukça muhtemeldir. Bu sebeple sağlık muayenesi daha sık yapılması gerekmektedir. Erken sağlık muayeneleri işçinin herhangi bir zarar görmeden işe devam etmesini sağlamaktadır. Yapılış aşamaları da bellidir. İşçi eğer işe başlamadan önce muayene oluyorsa fiziksel ve kan testleriyle muayene olmaktadır. Mesleğe göre fiziki durumu uygun olan işçi işe alımında daha şanslıdır. Meslekte İş devamlılığında bulunduğu ortamdan herhangi bir etkilenme söz konusu ise fiziki muayene olmadan kan ve idrar testleri ile kontrol yapılmaktadır.
Periyodik Muayene Formu Nedir?
İşe giriş formu olarak da adlandırılmaktadır. Belirli aralıklarda yapılmaktadır. İşyeri hekiminden alınan formdur. Meslek için gerekli belgelerden biridir. İşyeri çalışanların aldığı belge ile işe başlaması daha da kolaylaşmaktadır. Çalışılan saatler de mesleğe göre değişkenlik göstermektedir. Gece geç saatlerde çalışan işçiler için de periyodik muayene formu şarttır. Belirli sektörlerde gece çalışılması gerekmektedir. İşçinin uyku veya çalışma engeli olmaması için sağlık muayenesi yapılmaktadır. Periyodik muayenesi yapılmayan veya sağlık kontrolünden geçmeyen işçilerin işe alınması yasaktır. Belirli mesleklerin hastalıkları için işyeri periyodik sağlık muayenesi oldukça gereklidir. Örneğin: Yemek sektörlerinde hijyen kontrolleri yapılmalıdır. Bulaşıcı bir hastalığın olmaması veya yiyeceklerin herhangi bir mikrop taşımaması için kontroller yapılmalıdır. Gerekli sağlık muayenelerinin yapılması oldukça kolaydır. Sağlık ekipleri işçilerin çalıştıkları alanlara gelerek kontrol yapmaları sağlanmaktadır. Kimyasal madde ve laboratuvar gibi alanlarda çalışanlar için ise incelemeler yapılmaktadır. Bu incelemeler önlem amacıyla da tavsiye edilmektedir. Bazı inceleme seçenekleri aşağıda verilmektedir.
- İdrar testleri
- Kan testleri
- Karaciğer ve akciğer kontrolü
Periyodik Sağlık Muayenesi Amaçları Nelerdir?
Sağlıklı bir iş ortamında çalışmak işçinin hem çalışma isteğini arttırıp hem de hastalık kapmamasını sağlamaktadır. Birçok işçinin çalıştığı alanlarda çalışmak oldukça tehlikelidir. Her insanda farklı bulaşıcı rahatsızlıklar bulunabilmektedir. Herhangi bir bulaşıcı hastalıkta tüm işçiler etkilenebilmektedir. Sadece işe girerken değil iş devamlılığında da sağlık muayenesi oldukça önemlidir. Sadece işçiler için değil, iş yeri sahibi içinde sağlık muayenesi önemlidir. Kalabalık ve hijyenin olması gereken ortamlarda kontrol sık sık yapılmalıdır. İşe girmeden önce periyodik form doldurulması zorunludur. Formda sorulan sorular iş alanınız ve sağlığınız ile ilgilidir. İş devamlılığında sağlık taraması yapılarak herhangi bir hastalık varsa tedavisi veya hastalık başlangıçlarına dikkat edilmektedir. Virüsler de son dönemlerde oldukça tehlikeli ve kolayca yayılmaktadır. Bu yüzden virüs testleri ve aşılama da yapılmaktadır. Strese dayalı mesleklerde ise genellikle kalp tomografisi çekilerek herhangi bir rahatsızlığın bulunup bulunmadığı kontrol edilmektedir. Çalışılan alanın temizliği de oldukça önemlidir. Hastalıkların seyrinde olumsuz etki eden maddelerden biridir. Periyodik sağlık muayenesi zorunluluğu bu sebeplere dayanılmaktadır.
Periyodik Sağlık Muayene Rehberi
Belli bir yaşı doldurmuş ve çalışan insanlara yapılan periyodik sağlık muayenesi profesyonel kişiler tarafından yapılmaktadır. Genç veya yaşlı işçi çalışan sınıflarına bakan hekimler değişkenlik gösterebilmektedir. Toplumun daha istikrarlı çalışmasında sağlık muayenelerin etkisi vardır. Sağlık muayenesine başvuran her işçi periyodik sağlık muayene rehberi tarafından kontrol edilmektedir. Çalışma ortamları güneşe maruz kalan işçilerin cilt kanseri olma olasılıkları yüksektir. Belirli aralıklarla cilt muayenelerini gerçekleştirebilmeleri için sağlık muayene rehberleri bulunmaktadır. Muayene olmadan periyodik sağlık muayenesi mevzuat bilinmesi gerekmektedir. Belirli kurallar ve şartlar gereğince muayene yapılmaktadır. Muayene de yaş, çalışılan ortam, meslek gibi detaylar oldukça önemlidir. Muayenelerde gerekli filmler ve testler yapılmaktadır. Göz muayenesi gibi gerekli muayeneler de oldukça önemlidir. Sanayi veya inşaat gibi işlerde çalışanların sağlık muayenesi olması da oldukça önemlidir. Tozlu alanlarda çalıştıkları için nefes kontrolleri ve akciğer filmleri gerekmektedir. Maden sektöründe çalışanlar için ise solunum testleri gerekmektedir.