Kimyasal Depolama Matrisi
Kimyasal Depolama Matrisi Nedir?
Hayati öneme sahip olan maddeler arasında ilk sırada kimyasallar gelmektedir. Bu kimyasallar sağlık, ilk yardım, inşaat, temizlik, ilaç, kozmetik gibi pek çok amaç ile kullanılmaktadır. Ancak bu kimyasalların hepsi masum değildir. Pek çok kimyasal madde insan sağlığına zararlı olurken beraberinde çevreye zararlı ve yanıcı, parlayıcı maddeler olabilmektedir. Bu nedenle, maddelerin hemen her birinin depolanması ve saklanması için özel gereksinimler gerekmektedir. Bu özel olarak hazırlanan alanlara kimyasalların depolama matrisi denmektedir. kimyasalların depolama matrislerinin hemen her biri aynı işleve sahip olmamaktadır. Pek çok çeşidi ve bu çeşitlerin tek tek kendine ait prosedürleri ve kuralları olmaktadır. Kimyasal maddelerin saklanması ve depolanması oldukça hayati bir konudur. Çoğu kimyasal maddenin yanıcı ve yakıcı ve insan sağlığı için zararlı olması nedeniyle hiçbir canlıya ulaşmadan depolanmalı ve kullanılmalıdır. Bu noktada kimyasal madde depolama matrisi son derece kıymetli olmaktadır. Kimyasal madde ile çalışmak zorunda olan iş kolları için bu depolar pek çok farklı şehirde pek çok farklı yönergesi ile çalışmaktadır. Ayrıca her madde için özel olarak çalışamlar düzenlemektedirler. Bu nokta da beraber depolanabilen ve ayrı ayrı depolanması gereken maddeler de bilinmeli ve buna uygun olarak bilgilendirme yapılmalıdır.
Kimyasal Depolama Matrisi Daire İşareti
Kimyasal maddelerin hemen her biri kendi içinde farklı riskler taşımaktadır. Bu risklere bağlı olarak kimyasalların tek tek özenle ayrılması ve birbirinden uzak alanlarda muhafaza edilmesi gerekmektedir. Bu maddelerin ise bir şekilde işaretlenmesi gerekmektedir. kimyasal depolama matrisi daire işareti bu konuda öne çıkmaktadır. Bu alanda ise pek çok farklılık göstermektedir. Ancak en sık yapılan iki yöntem bulunur. İlki kimyasalların bilgi güvenlik formları üzerine işaretlemeler yapmak olurken bir diğeri ise kimyasalların bulunduğu kap ya da kutuların üzerine bilgi işaretlemeleri yapmak olmaktadır. BU daire işaretleri içerisinde açıklayıcı resimlerle belirtilmektedir. İşaretlemeler bağlamında birlikte ve ayrı depolanabilecek olan maddeler şöyledir:
- Yanıcı ve Yanıcı maddeler birlikte depolanabilir. Ancak Yanıcı maddeler ile patlayıcı maddeler, akut toksisite, oksitleyici madde, basınçlı gaz, aşındırıcı madde ve son olarak çevreye zararlı maddeler bir arada bulundurulamazlar.
- Patlayıcı maddeler ise yalnızca hem cinsi ile depolanabilir. Aynı şekilde Oksitleyici maddelerde yalnızca hem cinsleri ile depolanabilir.
- Akut toksisiteye sahip olan kimyasal maddeler ile birlikte hem cinsi maddeler, sağlık tehlikesi ve ciddi sağlık tehlikesi olan maddeler bir arada depolanabilir. Diğer maddelerle depolanması risk oluşturmaktadır.
- Basınçlı gazlar yine hemcinsleri ile depolanırken bunun yanı sıra ekstra alınabilecek olan önlemler ile birlikte sağlık tehlikesi ve ciddi sağlık tehlikesi olan maddeler ile depoalanabilmektedir.
- Sağlık tehlikesi ve ciddi sağlık tehditi olan maddeler ise yine gerekli önlemler alındığı takdirde yanıcı maddeler ve basınçlı gaz ile birlikte depolanabilirler. Akut toksisite, sağlık tehlikesi, ciddi sağlık tehlikesi ve aşındırıcı maddeler birlikte depolanabilir.
- Aşındırıcı maddeler ise sağlık tehlikesi, ciddi sağlık tehlikesi, aşındırıcı maddeler ile depolanabilir.
- Çevre için zararlı maddeler ise yalnızca çevreye zararlı maddeler ile toplanabilirler.
Kimyasal maddelerin hemen her birinin birbirinden farklı içeriklere sahip olmaları nedeni ile biricik ve özel olmaktadır. Bu tek olmaları nedeniyle her birinin depolanması da özel olmaktadır. Depolama matrisi bu nokta da son derece etkili ve önemlidir. Özellikle bu maddelerin içeriğinin yazılı olması depolanması anlamında etkili olmaktadır. Depolama alanlarında kullanılan bu ürünler hem işlevsel hem de çeşitli olmaları sayesinde önde gelmektedir.Genellikle bu depolama matrisleri üzerinde sadece diğer maddeler ile uyumluluğu depolama şekilleri vs. yer alırken aynı zaman da bazı matrisler üzerinde uyumlu ve uyumsuz kimyasal maddelerin 4 aşamada tespit edilmesi ile ilgili uyarı yazıları da bulunmaktadır. Bu dört aşama ise şöyledir:
- Maddelerin hemen her biri katı ve sıvı olarak ayrıştırılmalıdır. Katı ve sıvı maddeler beraber depolanmamalıdır. Bu nokta özellikle sıvı maddelerin akması veya sızması nedeniyle önemlidir. Akma ve sızma olması halinde sıkıntılar ortaya çıkacaktır.
- Maddeler organik ve inorganik olarak ikiye ayrılır. Bu iki madde de birbirinden uzak tutulmalıdır. Bu konuda yeterli bilgiye sahip olmayan kişiler için organik kimyasalların formüllerinin içeridiğinde karbon (C ) bulunur. Bu madde aşındırıcı ve oksitleyici maddelerin uzak olmasına yardımcı olacaktır.
- Asidik bakımdan asit ve baz maddeler birbirinden ayrılmalıdır.
pH<4 Kuvvetli Asidik Madde
pH 4-10 nötr
pH>4 Kuvvetli Bazik Madde
- Kimyasalların üzerinde yer alan bilgilere uygun olara ayrı ve birlikte sınıflı depolama yapılmalıdır.
Kimyasal Depolama Matrisi Yönetmelik
Kimyasal depolama alanları için en önemli noktalardan biri de yönetmelik olmaktadır. kimyasal depolama matrisi yönetmelik hemen her depolama alanı için aynı olsa da yönetmeliğin yer aldığı bilgi ve belge evraklarında değişiklikler olmaktadır. BU değişiklikler çoğunlukla görsel olmaktadır. Bu yönetmelik içinde kimyasal maddelerin depolanması, depolanması sırasında kullanılacak olan işaretlemeler gibi pek çok farklı madde içeriğinde yer almaktadır. Tüm kimyasal madde depoları bu yönetmeliğe uygun olmak zorundadır. Devamlı olarak yapılan teftişler ile bu depolar kontrol altında tutulmaktadır. İşinde uzman kişilerin çalıştığı bu depoları sizler de ihtiyaçlarınız halinde tercih edebilirsiniz. Bu nokta da en sık tercih edilen markaların başında ise AYA OSGB gelir.