İSG 2023 İdari Para Cezaları
İSG 2023 İdari Para Cezaları
Her yıl güncellenen İSG idari para cezaları 2023 yılı için belirlenip İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü web sitesinde yayımlandı. Genel olarak iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliğini uygulamayan, yanlış ya da eksik uygulayan işletmelere yetkili makamlar tarafından idari para cezası uygulanır. Devam eden herhangi bir iş güvenliği probleminde yetkili kurum işletmeye isterse başka yaptırımlar uygulayabilir. İşveren işçinin çalışma saatleri içinde güvenliğini, sağlığını ve diğer haklarını vermek ve gözetmek durumundadır.
Geçen yıla göre en düşük idari para cezası 1.1408 TL’den, 3.138 TL’ye, en yüksek ceza ise 837.363 TL’den, 1.886.732 TL’ye çıkarılmıştır. Bu cezalar İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun içinde bulunan ‘’ İdari para cezaları ve uygulanması’’ bölümünde belirtilmiştir. Konulan yasalara uymayan fabrikalar çeşitli oranlarda idari para cezasına çarptırılır. Bu noktada işletmelerin bünyelerinde iş sağlığı güvenliği uzmanı bulundurmaları gerekir. AYA OSGB bir iş güvenliği birimi olarak hem idari para cezaları hem de diğer iş sağlığı ve güvenliği konuları hakkında hizmet vermektedir.
İdari Para Cezaları Nedenleri Nelerdir?
Aslında temel olarak kanunun belirlediği iş sağlığı ve güvenliği yükümlülüklerini getirmeyen işyerlerine idari para cezası uygulanır. Fakat iş sağlığı ve güvenliği çok geniş kapsamlı bir yönetmeliktir. İdari para cezaları da bu yüzden farklılık göstermektedir. Hangi işletmeye neden ve ne kadar idari para cezası kesileceği madde madde sıralanmıştır. İşyerinin çalışan sayıda bu aşamada önemlidir. İş sağlığı ve güvenliği işini profesyonel olarak yapan kişilerin yetki ve haklarını kısıtlayan işverenler aşağıda belirtilen idari para cezası ödeyecektir.
- 10’dan az çalışanı olan az tehlikeli işyerlerinde 11.645 TL
- 10’dan az çalışanı olan tehlikeli işyerlerinde 14.456 TL
- 10’dan az çalışanı olan çok tehlikeli işyerlerinde 17.467 TL
- 10-49 çalışanı olan az tehlikeli işyerleri 11.645 TL
- 10-49 çalışanı olan tehlikeli işyerleri 17.467 TL
- 10-49 çalışanı olan çok tehlikeli işyerleri 23.290 TL
- 50’den fazla çalışanı olan az tehlikeli işyerleri 17.467 TL
- 50’den fazla çalışanı olan tehlikeli işyerleri 23.290 TL
- 50’den fazla çalışanı olan çok tehlikeli işyerleri 34.935 TL
Onaylı Deftere Uymayanların Cezaları
- 10’dan az çalışanı olan az tehlikeli işyerlerinde 7.755 TL
- 10’dan az çalışanı olan tehlikeli işyerlerinde 9.693 TL
- 10’dan az çalışanı olan çok tehlikeli işyerlerinde 11.632 TL
- 10-49 çalışanı olan az tehlikeli işyerleri 7.755 TL
- 10-49 çalışanı olan tehlikeli işyerleri 11.632 TL
- 10-49 çalışanı olan çok tehlikeli işyerleri 15.510 TL
- 50’den fazla çalışanı olan az tehlikeli işyerleri 11.632 TL
- 50’den fazla çalışanı olan tehlikeli işyerleri 15.510 TL
- 50’den fazla çalışanı olan çok tehlikeli işyerleri 23.265 TL
Yukarıda belirtilen tutarlar 2023 yılı için güncel tutarları yansıtmaktadır. Yayımlanan idari para cezalarında en düşük tutarın nedeni ‘’ çalışanlarına standartlarına uygun ve CE belgeli kişisel koruyucu donanım temin etmemek’’ olarak ifade edilmiştir. En yüksek ceza ise güvenlik raporu hazırlayıp Bakanlık incelemesine göndermeden işverenin işyerini faaliyete geçirmek olarak belirtilmiştir.
İdari Para Cezaları Nereye Ödenir?
Herhangi bir işyerine kesilen idari para cezası PTT üzerinden ve online olarak internetten ödemek mümkündür. Fakat zaman ve işletmeye göre değişiklik gösterir. Bazı işverenler PTT’den ödeme yapacakları zaman işyeri sicil numarası ve bazı bilgileri girmeleri gerekir. İnternet üzerinden ödemesini yapmak isteyen kişiler ise cezanın kesilmesinden sonra 24 saat beklemesi gerekir. Sistemde görünmeyen cezalar için Sosyal Güvenlik Kurumu ile iletişime geçilebilir.
Yapılan ödeme kesinlikle daha sonradan kontrol edilerek onaylanmalıdır. Sistem üzerinde ödense bile görülmeyen ödemlerin tebliğ tarihi dikkate alınarak faiz uygulanır. Sorgulama için internet üzerinde e-bildirge yazarak sorgulama yapılabilir.
İdari Para Cezası İtirazı Nasıl Yapılır?
Bir işyerine kesilen idari para cezasının haksız olduğunu düşünen işveren ceza kesildiği tarihten itibaren 15 gün içinde itiraz edebilir. Bununla birlikte itiraz edilmez ve 20 gün içinde ödenmezse borca anapara üzerinden faiz uygulanır. Daha sonra ise işveren hakkında icra takibi başlatılır. 15 gün içinde ödenen borç için anapara üzerinden indirim uygulanır. Aksi durumda hem faiz ödenir hem de icra takibi yaşanabilir.
Bütün idari para cezaları işyeri adına işverene kesilse de bazen çalışan nedenli sorunlardan dolayı da idari para cezaları kesilebilmektedir. Bu gibi durumlarda işveren ispatlı belgesi ile birlikte rücu hakkını kullanabilir. İşyerinde kaybolan, çalınan ya da işçinin ihmali sonucu yaşanan bir olayda işveren kendine kesilen cezayı iptal ettirebilir. Fakat burada bir diğer nokta ise işletme sahibinin iddiasını belgeyle ispatlanması ve işçi üzerinde bütün iş sağlığı ve güvenliğinin yükümlülüklerini yerine getirdiğini kanıtlaması gerekir.
İdari Para Cezası Nereden Öğrenilir?
Eğer işveren bizzat faaliyet alanı içinde olduğu sırada kendisine idari para cezası kesilmediyse borcunu öğrenmenin birçok yolu vardır. İdari para cezaları e- devlet üzerinden kolayca öğrenmek mümkündür. İşveren ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek de borcu olup olmadığını sorgulayabilir. T.C kimlik no girilerek borç öğrenmek ve ödemek mümkün değildir. Ceza kuruma kesilir. Bu yüzden sicil numarası girilip bakılması gerekir.
İdari para cezası ödeme bankalar üzerinden de yapılmaktadır. Öğrenilen borç en kısa sürede ödenmelidir. 2023 yılında yayımlanan idari para cezaları işyerlerinin az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıflandırmasına göre belirlenmiştir.