Sağlık Raporu Neye Göre Verilir?
Sağlık Raporu Neye Göre Verilir?
Devlet ve özel kurumların çeşitli durumlarda istediği sağlık raporu nedir? Kimlere ve niçin verilir? Kişilerin sağlıklı olup olmadığının belirlenebilmesi için kurum ve kuruluşlar tarafından istenilen tıbbi belgeye sağlık raporu adı verilir. Belge içerisinde başvuru sahibinin kimlik bilgileri, muayene sonuçları ve hekimin imzası bulunur. En çok evlilik, iş başvurusu, askerlik ve ehliyet için sağlık raporu istenmektedir. Ayrıca bunların haricinde üniversite kaydı, silah, yurt dışına çıkış için de sağlık raporu istenmektedir. Bu raporlar aile sağlığı merkezlerinde aile hekimleri tarafından ve OSGB lerden verilebilir. Tek hekim imzasının yeterli olmadığı durumlarda devlet hastanelerine veya özel hastanelere başvurulabilir. Alınacak raporlar kişinin ilgili faaliyet için uygun olup olmasının belirlenmesinde önemli rol oynar. İstenilen tüm rapor içerikleri aynı değildir. Bir kuruma rapor için başvuru yapıldığında raporun nerede ve hangi amaçla kullanılacağı mutlaka söylenmelidir. Rapor verme yetkisi olmayan kurumlardan alınan raporlar geçersiz sayılır.
Sağlık Raporu Nasıl Alınır?
Sağlık raporu nasıl alınır, nereden alınır ve gerekli belgeler nelerdir konularında bilirkişilerden bilgi alınmalıdır. Daha önce hiç rapor almadıysanız AYA OSGB gibi kurumlardan gerekli bilgileri almalısınız. Herhangi bir nedenle sağlık raporu alma ihtiyacı duyduğunuzda rapor alabilmek için randevu almalısınız. Bunun için internet üzerinden veya ilgili kurumun telefonlarından randevu alabilirsiniz. Ayrıca yüz yüze görüşerek de randevu talebinde bulunabilirsiniz. Sağlık raporu almak için başvuru yaptığınız kurum sizi ücret konusunda bilgilendirecektir. Sağlık raporu aile hekimliklerinde ücretsiz verilebildiği gibi devlet hastanesi ve diğer kurumlarda rapor ücreti yapılacak tetkiklere ve bulunduğunuz yerin durumuna göre farklılık gösterir. Randevunuzu aldıktan sonra gerekli belgelerinizi tamamlayarak raporunuzu alabilirsiniz. Sağlık raporu alırken alacağınız raporun kullanacağınız alan için uygun olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Alacağınız her raporun bir geçerlilik süresi olduğunu unutmamalısınız. Süresi içinde kullanmadığınız raporlar geçersiz sayılacaktır.
Tam Teşekküllü Sağlık Raporu
İşe girişler, ehliyet ve askerlik gibi bazı durumlarda Tam teşekküllü sağlık raporu istenir. Bazı kurumlar kişilerde fiziksel anlamda sağlık raporu talep ederken bazı kurumlar kişililerin sağlığının yerinde olduğunu dair rapor isteyebilir. Tam teşekküllü sağlık raporu içerisinde;
● Kan tahlili
● İdrar tahlili
● Akciğer grafisi
● EKG
● Portör muayenesi
● İşitme testi
● Görme testi
● İşitme fonksiyon testi
● Fizik testi
● Verem testi
● Kulak testi
● Dikkat testi
yer almaktadır. Rapor talep eden bazı kurum ve kuruluşlar bağlı bulundukları sosyal güvenlik kurumundan rapor almanızı isterken, bazı kurumlar rapor alacağınız kurum tercihini size bırakır. Devlet hastanesi, özel hastaneler, poliklinikler, özel tıp merkezleri gibi kurumlardan alacağınız raporlar resmi belgedir. Süresi içerisinde İhtiyaç duyduğunuz alanda kullanabilirsiniz. Sağlık raporunun geçerli olabilmesi için hekim imza ve kaşesinin mutlaka olması gerekir. Tam teşekküllü sağlık raporlarında ise ilgili hekimlerin imza ve kaşesi olmalıdır.
Sağlık Raporu Geçerlilik Süresi
Talep edilen ve alınan her raporun bir geçerlilik süresi bulunur. Raporun içeriğine ve Kullanılacak alanlara göre Sağlık raporu geçerlilik süresi değişkenlik gösterir. Az tehlikeli işlerde çalışacaklar için rapor süresi 5 yıl, tehlikeli işlerde çalışacaklar için 3 yıl ve çok tehlikeli işlerde çalışacaklar için 1 yıldır. Rapor geçerlilik tarihi rapor üzerinde belirtilen tarihe kadar geçerlidir. Kullanılacak alanlara göre raporlar 6 yıl ile 5 yıl arasında değişebilmektedir. Akli meleke için alınan sağlık raporları 1 hafta ile sınırlı olabilmektedir.
Sağlık Raporu için Gerekenler
Herhangi bir nedenle sağlık kurumuna sağlık raporu almak için müracaat ettiğinizde size sağlık raporu için gerekenler listesi verilir. Bunlar:
Dilekçe
TC kimlik belgesi
Vesikalık fotoğraf ve
Ödendi makbuzudur. Rapor için başvurular internet üzerinden veya bizzat görüşüp randevu alarak veya kurum telefonu vasıtasıyla yapılabilir. Bazı durumlarda belirli kişiler rapor için herhangi bir ödeme yapmaz. Bu kişiler şehit aileleri, gaziler, dul ve yetimler, engelliler ve öğrencilerdir.
Sağlık Raporu Neye Göre Verilir?
İşçi alımlarında, yurt dışına çıkışlarda, ehliyet alırken, ehliyet değiştirirken ve bazı özel durumlarda istenilen sağlık raporu neye göre verilir sorusunun cevabı; sağlık raporu yapılan inceleme muayene ve tetkiklerin sonucuna göre verilir olarak cevaplandırılır. Sağlık raporu isteyen kişiye bir takım muayene tetkikler yapılıp durumunun aranan şartlara uyup uymaması durumuna göre düzenlenip verilir. Sağlık raporunda neye bakılır sorusuna ise hekim imza kaşelerine, rapor geçerlilik tarihine ve istenilen kurumdan alınıp alınmadığına bakılır olarak cevap verilebilir. Rapor isteyen kurumlar sadece anlaşmalı oldukları sağlık kuruluşlarının raporlarını kabul ettikleri gibi bazı kurumlarda rapor verme yetkisi bulunan bütün kurum raporlarını kabul ederler. Rapor almak isteyen kişi önce fiziki görünümü itibarıyla gözlenip boy kilo endeksinin uyumuna gözle görülebilecek herhangi bir engelinin olup olmadığı kontrol edilir. Özellikle ehliyet almak ve değiştirmek için rapor almak kişilerin boy kilo endeksi önem taşır. Eğer boy kilo endeksi tutmuyorsa kişi ilgili doktora diyetisyene yönlendirilebilir. Sonra tetkikler yapılıp çıkan sonuca göre rapor düzenlenir. Devlet hastaneleri ve aile hekimlerinin rapor düzenleme yetkisi vardır. İşe giriş için alınacak sağlık raporlarını özel hastane hekimleri düzenleyemez, rapor veremez. Bu durumda alınan rapor geçersiz sayılır. Belirli kurallar doğrultusunda iş yeri hekimi, AYA OSGB ve devlet kurumlarında görevli hekimler tarafından düzenlenip verilen sağlık raporları geçerli kabul edilir.