Asma İskelelerde Risk Analizi ve İş Güvenliği
Asma İskelelerde Risk Analizi ve İş Güvenliği
Asma iskele, çalışma sahasında yük kaldırma özelliğine sahip olan dış cephe platformları olarak bilinmektedir. Yeni dönemde elektrikli asma iskele de öne çıkmaktadır. Asma iskele nedir sorusunun yanında özellikleri de merak edilmektedir. Dış cephe giydirme işlemlerinde, binaların boyama ve sıva işlerinde, tamirat ve onarım çalışmalarında sıklıkla kullanıldığı bilinmektedir. Cephe temizlik faaliyetleri sırasında da sıkça kullanılmaktadır. Asma iskele iş güvenliği açısından da büyük bir öneme sahiptir. Asma iskele, TS EN 1808 güvenlik kuralları standartlarına uygun olarak hazırlanmalıdır. Aynı zamanda CE belgesinin barındırılması da önemli olan kurallar içerisinde yer almaktadır.
Elektrikli asma iskele kullanımı sırasında çalışanların karşılaştığı bazı risklerin bulunduğu bilinmektedir. Bu yüzden dikkatli şekilde çalışılması gereken alanlardan biri olarak görülmektedir. Asma iskele risk analizleri yapıldığı zaman personelin yüksekten düşmesi olası durumlardan biridir. Yaşanan iş yeri kazaları içerisinde de öne çıkan hallerdendir. Asma iskele üzerinden yüksekten malzeme düşmesi söz konusu olan seçenekler içerisinde yer almaktadır. Yüksekten malzeme düşmesiyle beraber bazı sorunların ortaya çıkması kaçınılmazdır.
Asma iskele riskleri içerisinde asma iskelenin halatının kopması yer almaktadır. Olası kötü hava koşullarına karşı önlemlerin alınması gerekmektedir. Oluşabilecek sorunlar içerisinde platformun aşı yüklenmesi, elektrik çarpması ve denge ağırlıklarının eksik olacak şekilde yerleştirilmesi gibi pek çok detaya yer verilmektedir. İskelenin emniyet mekanizmalarında oluşabilecek herhangi bir arıza, çalışanların iskele donanımının harici bir yapıya bağlı olmaması gibi pek çok seçenek öne çıkan durumlardandır. Bu yüzden de asma iskele periyodik kontrol çalışmalarının yapılması gereken mekanizmalardan birisidir. İş güvenliğinin sağlanabilmesi, çalışanların olası iş kazalarından korunabilmesi gibi pek çok önemli detayı da içerisinde barındırmaktadır.
Asma İskele Elemanları Nelerdir?
Asma iskele kullanma talimatı kapsamında elemanlarının da bilinmesi gerekmektedir. İçerisinde yer alan kontrol paneli, motorun hareketini sağlamak için kullanılmaktadır. Kumanda yardımıyla hareketlilik sağlanmaktadır. Panelin elektrik aksamı da bu süre zarfında iyi durumda olmalıdır. Kumanda panelinin kapalı tutulması, panel üzerinde de bir acil durum butonunun bulunması beklenmektedir. Bu buton, stop butonu olarak kullanılmaktadır.
Asma iskelede bulunan tırmanma motoru yaylı makaraların halatı ana kanallı kasnağa doğru iterek oluşan basınçla çalışmaktadır. Burada basınçtan kaynaklı bir sürtünme kuvveti elde edilmektedir. Motor çalışmaya başladığı zaman motor miline bağlı elektromanyetik fren açılmaktadır. Sonrasında hareket oluşmaktadır. Motor durduğu zaman manyetik frende bulunan akım da son bulmaktadır. Platforma aşırı bir yüklenme söz konusu olursa o zaman düzenek kumanda akımını kesmektedir. Sonrasında da kumanda butonu üzerinden sesli bir uyarı meydana gelmektedir.
Asma iskele çeşitleri incelendiği zaman her bir motor için bağımsız iki çelik halat kullanıldığı görülmektedir. Biri motor tırmanma halatı biri de fren halatı olarak geçmektedir. Toplam halat sayısı dört olarak bilinmektedir. Elemanlar içerisinde emniyet freni de bulunmaktadır. Halatın geçtiği emniyet kemeri, tırmanma halatında oluşabilecek herhangi bir kopma, gevşeme gibi durumlarda harekete geçmektedir. Bu sayede sepetin düşüşü önlenmektedir. Normal çalışma pozisyonunda emniyet freni içerisinde yer alan yakama çeneleri vardır. Tırmanma halatında bulunan yük sayesinde makara uyarılmaktadır. Frenin kapatılması için oluşan birden fazla durum da bulunmaktadır. Bunlar halatın deforme olması, tırmanma halatının kopması, sepetin inişte bir engelle karşılaşması gibi hallerden oluşmaktadır. Fren halatının bloke edilmesinin ardından yeniden açık konuma getirilmesi de mümkündür. Ancak bu aşamada asma iskele yönetmeliği içeriğine uygunluğun sağlanıp sağlanmadığı kontrol edilmelidir.
Asma İskelelerde Güvenli Çalışma Prensipleri
Asma iskele standartları içerisinde güvenli çalışma bir hayli önemlidir. Asma iskelelerin, kurulum sonrasında yetkili teknik elemanlar tarafınca kontrol edilmesi gerekmektedir. Kontrollerin yapılması, ilgili testlerin geçilmesi istenmeyen durumların önlenmesi açısından bir hayli önemlidir. Diğer yandan asma iskelelerden çalışacak olan personellerin özel olarak eğitilmesi gerekmektedir. Asma iskelelerde çalışacak personellerin dikey hayat halatlarına bağlı olmaları gerekir. Bu sayede düşme halinde tutucu aparatlara bağlı olmaları, paraşüt tipi emniyet kemelerinden destek alınması önemli durumlar içerisindedir. Dikey hayat halatları, asma iskele elemanlarından ayrı olarak bağlanılmaktadır.
Hayat halatının keskin olan köşelere sürtünmesiyle oluşabilecek hasarlara karşı ilgili önlemlerin alınması gerekmektedir. Bu da durumun korunma altına alınması açısından bir hayli önemlidir. Çalışma alanlarının da alt kısımlarında malzeme düşüşüne karşı güvenlik alanının oluşturulması gerekmektedir. Bu sayede olası risklerin büyük oranla engellenmesi sağlanmaktadır. Asma iskele kontrol formu incelenerek taşınabilecek olan ağırlıktan fazlası yüklenilmemelidir. Rüzgârlı ve yağışlı olan havalarda fazla çalışmadan uzak durulmalıdır. Aynı zamanda iskelenin iniş çıkış yollarında engel bulundurulmamalıdır. Düşmeye neden olabilecek herhangi bir boşluk oluşturulmaması gerekir. Tüm bunlarla beraber olası risk faktörlerini en aza inmiş olmaktadır.
Asma İskele Talimatları Nelerdir?
Asma iskele risk analizi incelemesi yapıldığı zaman talimatlara uyum sağlanması bir hayli önemlidir. Talimatlara uyum sağlandığı zaman pek çok riskin ortadan kaldırılması söz konusudur. Asma iskele ve hareketli platformlar için önemli olan bazı kurallar da bulunmaktadır. Bunlardan bahsetmek gerekirse de asma iskele kullanımı sırasında alt tarafta kimsenin bulunmaması gerekmektedir. Asma iskele kullanma talimatı içeriğine göre ilgili alanın korkuluklar ve fiziki bariyerlerle sınıflandırılması önemlidir. Platform üzerinde hareket eden alanda girişe müsaade edilmemesi önemlidir. Çalışanların iş güvenliği önlemlerine uyum sağlanması şarttır. Emniyet kemeri, baret gibi gereksinimlere karşı daha dikkatli olunmalıdır.