Az Tehlikeli ve çalışan sayısı 50'den az olan iş yerleri için 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 38 inci maddesine göre İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi hizmeti alma zorunluluğu 1 Temmuz 2020 tarihinde başlamaktadır.
Temmuz ayı hizmetinden ücret alınmayacak şekilde teklif almak için tıklayın!
Diğer sağlık personeli olarak da bilinen iş yeri hemşiresi, iş sağlığı ve güvenliği kapsamında iş yeri hekimleriyle birlikte görev almaktadır. İşveren tüm personeli için güvenli bir çalışma ortamı oluşturmak zorundadır. Çalışan sayısına ve işletmenin yer aldığı tehlike sınıfına bağlı olarak, çalışanların sağlığı ve işlerin devamlılığı için iş yeri hemşiresi çalıştırması gerekmektedir. İş yeri hemşiresi görev tanımı kapsamında tüm çalışanların sağlığının korunması, geliştirilmesi ve iyileştirmesi için gerekli süreçleri uygulaması bulunmaktadır. Ayrıca bu görevde yer alan kişiler güvenli çalışma ortamının oluşturulması için yardımcı olmaktadır. İş yeri hemşiresi olabilmek için yönetmelikte belirtilen ve Bakanlık tarafından verilen iş yeri hemşiresi belgesi almış olmak gerekir. İş yeri hemşiresi olarak görev alabilecek meslek grupları şunlardır:
Hemşire
Acil tıp teknisyeni
Sağlık memuru
Çevre sağlığı teknisyeni
İş Yeri Hemşiresi Görev Yetki ve Sorumlulukları Nelerdir?
İş yeri hemşiresi görev yetki ve sorumlulukları yönetmelikte belirtilmektedir. İş yeri hekimleriyle birlikte çalışan hemşireler, işletmenin hijyenik koşullarının denetlenmesi ve iyileştirilmesinden sorumludur. Özel uygulama gerektiren personellerin takip edilmesi ve gereken muayenelerin yapılması iş yeri hemşiresinin sorumluluğundadır. Çalışanların sağlık ile ilgili konularda bilgilendirilmesi ve eğitilmesi için çalışmalar yapar. Ayrıca ilkyardım hizmetlerinin gerçekleştirilmesinde iş yeri hekimlerini asiste ederler. Temel olarak iş yeri hemşiresinin görevleri şunlardır:
İSG kapsamında yer alan hizmetler ile ilgili tüm süreçleri takip etmek ve kayıt altına almak.
Personelin sağlık ve çalışma geçmişini işe giriş formuna kaydederek muayene sırasında iş yeri hekimine yardımcı olmak.
İş yeri hekimi tarafından verilen İSG ile ilgili diğer işlerin yürütülmesinden sorumlu olmak.
Personel sağlık eğitiminde yer almak.
İş yeri hemşiresi görev ve sorumlulukları gereği İSG konusunda, işletmenin tüm alanlarında inceleme yapma ve çalışanlarla görüşme yetkisine sahiptir. Bununla birlikte görevlerini yerine getirirken iş akışını aksatmamalı ve personel sağlık dosyasında yer alan bilgileri gizli tutma konusunda özen göstermelidir.
İş Yeri Hemşirelerinin Çalışma Süreleri Nasıldır?
İş yeri hemşirelerinin çalışma süreleri işletmenin niteliğine ve yer aldığı tehlike sınıfına göre farklılık göstermektedir. Az tehlikeli sınıfta yer alan bir işletme için personel başına ayda en az 6 dakika iş yeri hemşiresi çalıştırmak gerekmektedir. Tehlikeli sınıfta yer alan işletmeler için bu süre çalışan başına 9 dakika iken, çok tehlikeli sınıfta yer alan işletmeler için ise 12 dakika olarak belirlenmiştir. Bünyesinde tam zamanlı iş yeri hekimi bulunduran işletmeler için iş yeri hemşiresi çalıştırma zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak iş yeri hekimin talebi üzerine ve işverenin onayıyla iş yeri hemşiresi görevlendirilebilir. Diğer sağlık personeli kategorisinde değerlendirilen iş yeri hemşiresi sözleşmede belirtilen süre kadar hizmet sunar. Birden çok iş yeri ile çalışılması durumunda yolda geçen süre haftalık yasal çalışma süresinin dışında değerlendirilmektedir.
İş Yeri Hemşiresi Sertifikası Nasıl Alınır?
İş yeri hemşiresi yönetmeliği kapsamında Bakanlık tarafından yetkilendirilen kurumlar iş yeri hemşireliği eğitimi vermektedir. 45 saat uzaktan ve 45 saat örgün eğitim alan adaylar, eğitim sonunda Bakanlık tarafından yapılan sınava tabii tutulur. Sınavdan başarılı olanlara iş yeri hemşiresi sertifikası verilir. Sertifika sahibi olan kişiler iş yeri hemşiresi olarak görev yapmaya başlayabilir. İş yeri hemşiresi ücretleri çalışılan işletmenin özelliklerine, bulunduğu tehlike sınıfa ve çalışan sayısına bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. OSGB firmaları tarafından hizmet verilen işletmelerdeki diğer sağlık personeli için ücretler, OSGB firması tarafından belirlenmekte ve ödenmektedir. AYA OSGB İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda deneyimli diğer sağlık personellerine gerekli eğitimleri sağlayarak, işletmeler için güvenilir hizmet sunmaktadır. Diğer sağlık personeli olarak hizmet verecek olan iş yeri hemşireleri saha çalışmaları yaparak sonuçları raporlar.