Apartman Risk Analizi Nedir ve Neden Önemlidir?
Apartman Risk Analizi Nedir ve Neden Önemlidir?
30 Aralık 2012 tarihi itibari ile resmi olarak yürürlüğe giren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre Türkiye genelinde bulunan tüm işyerleri, toplu yaşam alanları, binalar ve apartmanlar dâhil olmak üzere apartman risk analizi yaptırmak zorundadır. Kanunlarla tescillenen bu zorunluluk yerine getirilmediği müddetçe de kişilere bazı cezai yaptırım türleri uygulanabilir.
Özellikle de kapıcı ya da apartman yardımcısı çalıştıran binalar için gerekli olan bu uygulama sağlık ve güvenlik birimlerini de beraberinde getirir. Binanın olası afetlere karşı ne kadar dayanıklı olup olmadığını anlamak için yapılan apartman risk analizi örneği resmi kurumlarca belirlenen kişi ya da firmalar yardımı ile gerçekleşir.
Binanın özellikle de depreme olan dayanıklılığını ölçmek amacıyla yapılan bu araştırma, deprem risk raporu adı ile bilinir. Hazırlanan bu risk analizi raporunun, iş yeri hekimi ya da iş güvenliği uzmanlarınca imzalanması gerekiyor. Apartmanlar için hazırlanan risk analiz raporunun geçerlilik süresi ise 6 yıldır. Bu tarihten sonra belirlenen apartman risk analizi raporunun tekrarlanması gerekir.
Apartmanlar İçin Risk Analiz Örneği
Apartmanlarda risk analizi örneği oluşturmak için öncelikli olarak apartmanda olan ya da olmayan gereksinimler tahkik edilir. Elde edilen veriler sonucunda ise, elde edilen veriler bilgisayarda üç boyutlu olarak bilir kişiler tarafından çizilir. Yetkili kişiler tarafından erişilen tüm bilgilere ek olarak bina için gerekli olan numuneler elde edilir ve gerekli olan testler yapılır.
Belirlenen işlem, konut sahipleri tarafından yapılmaz. Bu işlemi gerçekleştirmek için ise işveren ya da işveren vekili, iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi, destek elemanı ya da bu konu hakkında hukuksal olarak yetkilendirilmiş kişilerle görüşme sağlamanız gerekiyor.
Hukuksal olarak yetkilendirilmiş kişiler ise 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun çerçevesinde çalışmaları yürütür. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından oluşturulan bu kanunu, belediyelerin lisans verdiği kurumlar gerçekleştirebilir. Apartman risk analizi yönetmeliği ise bu kurumlar yardımı ile uygulanır.
Yapılan araştırmalar sonucunda ise binanızın genel durumu hakkında sizlere gerekli olan bilgiler verilir ve bina için gerekli olan güçlendirmeler resmi kurumlar tarafından gerçekleştirilir. Bu sayede de kişilerin can güvenliği koruma altına alınır. Bu analizi yaptırmak isteyen kat mülkiyetlerinin ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine başvuru yapmaları gerekir. Bu başvuru esnasında ise yanınızda tapu belgenizi ve nüfus kimlik fotokopisini yanınızda bulundurmalısınız.
Yapılan bu araştırmalar sonucunda apartman risk analizi değerlendirilmesi yapılır ve binanın kullanıma uygun olup olmadığı bu sayede tespit edilir. Eğer apartmana çürük raporu verilirse en geç 60 gün içerisinde binanın elektrik ve suyu kesilir. Bu süre zarfında ev sahipleri binayı tahliye eder. Fakat araştırma sonucunda binanın güçlendirilmeye uygun olduğu tespit edilirse yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından belirlenen işlem gerçekleşir.
Apartman Risk Analizi Nasıl Anlaşılır?
Apartman risk değerlendirme formu sayesinde anlaşılan riskli durumlar aşağıdaki seçeneklerin var olup olmadığına göre belirlenir. Eğer sizler de apartmanınız için risk analiz değerlendirme raporunun hangi şartlarda belirleneceğini merak ediyorsanız, aşağıda sıralanan maddelerin apartmanda var olup olmadığını öğrenmelisiniz;
-
Binanızın projesi resmiyete uygun değilse ya da bina için gerekli ola ruhsat yoksa,
-
Binanın kolon ya da kirişlerinde çatlaklar varsa,
-
Binanın bodrum katında rutubet, kolon demirlerinde paslanma ya da betonda demir kumu kabuğu ve benzeri maddelere rastlanmışsa,
-
Bina dere yatağında bulunuyorsa ya da binanın olduğu yerin altı sulak bir alansa,
-
Bina inşaatında hazır beton kullanılmadıysa,
Yapılan tüm incelemelerden sonra ise kurumlar bazı resmi incelemelere başlar. Yapılan tüm incelemeler en kısa zaman içerisinde gerçekleştirilir. Apartmanlarda risk değerlendirmesi rehberi apartman, site ya da binalar için oluşturulur ve yönetimde bulundurulur. Belli aralıklarla güncellenen bu değerlendirme; belli aralıklarla öngörülen tedbirlerin yerine getirilmesini sağlar.
Yapılacak olan tüm çalışmalar, belirlenen ekip tarafından gerçekleşmelidir. Eğer ihtiyaç duyulursa da dışarıdan ekip tavsiyesi yapılabilir.
Apartman Risk Değerlendirme Rehberi İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?
Yapılması zorunlu bir hale gelen risk değerlendirme raporu için bulunması gereken özellikler şu şekilde sıralanmıştır;
-
Yangın söndürme ekipmanlarının bulunduğundan emin olun (ateş söndürücüler, yangın dolapları, duman dedektörleri, vb.). Yangın merdiveni ve acil çıkış yollarının açık ve kullanılabilir durumda olduğundan emin olun. Apartman sakinlerine yangınla ilgili eğitimler düzenleyin ve yangın tahliye planını paylaşın,
-
Elektrik tesisatını düzenli olarak kontrol edin ve arızalı kabloları veya prizleri tamir ettirin.
-
Ortak kullanım alanlarında aşırı yüklenmeye neden olabilecek çok sayıda elektrikli cihazın kullanımını sınırlayın,
-
Apartman sakinlerine enerji tasarrufu ve elektrik güvenliği konularında bilinçlendirme yapın.
-
Apartmanın asansörlerini düzenli olarak bakım ve kontrolden geçirin. Acil durum düğmelerinin, yangın alarm sistemleriyle sistematik olarak çalıştığından emin olun. Aynı zamanda asansör kullanımı ve güvenlik kuralları hakkında apartman sakinlerine bilgilendirme yapın,
-
Deprem bölgelerinde iseniz, apartmanın yapısal güvenliğini kontrol etmek için yetkili bir mühendis tarafından değerlendirme yaptırın. Acil durum çıkışlarının ve toplanma alanlarının belirlenmiş olduğundan emin olun. Apartman sakinlerine deprem anında nasıl hareket etmeleri gerektiği konusunda bilgi verin.
Yukarıda belirlenen noktalar, genel risk yönetmeliğine uyumlu olmanız için gerekli olan kuralları kapsar. Fakat resmi anlamda gerekli olan rapora sahip olabilmek için profesyonel risk değerlendirme uzmanından yardım almanız gerekir.