Fiziksel Risk Etmenleri Nelerdir?
Fiziksel Risk Etmenleri Nelerdir?
Fiziksel risk etmenleri nelerdir sorusu sıklıkla sorulan soruların başında yer alır. Sağlık insan hayatında çok önemli bir yere sahiptir. Yaşam alanları, çalışma alanları genel olarak en çok vakit geçirilen yerlerden bazılarıdır. Her iş alanının veya her yaşam alanının kendi içinde farklı tehlikeleri bulunur. Bu tehlikeler göz ardı edilmeden kontrol altına alınmalıdır. Ağırlıklı olarak fiziksel güce ihtiyaç duyulan işyerlerinde güvenlik önlemlerini almak zorunludur. Bu tarz işyerlerinde sağlığınızı olumsuz etkileyecek birçok etken bulunur. Bunlara fiziksel risk etmenleri denir. Bahsedilen işyeri ortamındaki fiziksel risk etmenleri çok farklı şekillerde karşımıza çıkabilir bu yüzden her türlü gelebilecek zarara karşı hazırlıklı olmak gerekir.
Fiziksel kaynaklı risk etmenleri çalışanları yaralayabilecek veya zarar verebilecek potansiyele sahip olan durumlardır. İSG Fiziksel risk etmenleri farklı formlara sahiptir. Her iş yeri kendi alanında zarar verebilecek çeşitli etmenler barındırır. İş sağlığı ve güvenliği fiziksel risk etmenleri hakkında bilgi edinmek de korunma açısından önemlidir. Çünkü bu etmenlere karşı önlem alınması, insan sağlığı açısından büyük bir önem arz eder.
Birden fazla fiziksel risk etmeni bulunur. Bu zararlı risk etmenlerine karşı önlem almak için onların hakkında detaylı bilgilere sahip olunması gerekir. Fiziksel risk etmenleri yönetmeliği bu konuda öncülük eder ve bilinmeyen detayların öğrenilmesine yardımcı olur. Bu işyeri fiziksel risk etmenleri şu şekilde maddelendirilir;
-
Gürültü
-
Titreşim
-
Aydınlatma
-
Fiziksel
-
Ergonomik
-
Epoksi
Her bir fiziksel etmen kendi içinde farklı özelliklere ve farklı etki durumlarına sahiptir.
Gürültü
Gürültü, genellikle rahatsız edici ses olarak tanımlanır. Endüstriyel iş alanlarındaki çalışanlar için fizyolojik ve psikolojik rahatsızlıklar oluşturur. Aynı zamanda iş yeri verimini olumsuz etkiler. Sesi meydana getiren titreşimin frekansı arttıkça insanların duyabileceği ses tizleşir. Bu da istenmeyen sağlıksal sorunlara yol açabilir. Pek çok çalışma alanı gürültülü bir ortama sahiptir. İş gücünün fazla olduğu ve büyük makinelerin bulunduğu çalışma alanlarında fazlasıyla gürültüye maruz kalınır. Özellikle fabrikalar da fiziksel risk etmenleri gürültü sıklıkla görülür. Yeterli önlemler alınmadığı takdirde rahatsız edici boyutlara ulaşabilir. Sadece çalışma alanlarında değil birçok noktada gürültü gün içinde maruz kalınan olumsuz bir durumdur. İnsan yoğunluğunun fazla olduğu çalışma alanlarında bu durum sıklıkla görülür.
Titreşim
Genellikle mekanik iş alanlarında görülen titreşim, salınım hareketlerini tanımlar. Potansiyel enerji kinetik enerjiye, kinetik enerji ise potansiyel enerjiye dönüşür. Bu dönüşüme titreşim denir. Tersane ve fabrika gibi ağır iş ortamlarında çalışanlar fazlasıyla maruz kalır. Titreşimin özelliği ise frekansına, yönüne ve şiddetine göre belirlenir. Endüstri alanında birçok titreşim üreten araç vardır. Çalışmakta olan ve iyi dengelenmemiş araçlar genellikle titreşim üreten araçlar olarak gösterilebilir. Bu araçlar gelgitleri sayesinde titreşim üretir ve bu çalışanlar için belirli zararlı etkenlere yol açabilir. Titreşim, iş halindeyken bütün vücuda aktarıldığı zaman, çalışanın sağlığı ve güvenliği konusunda risk unsuru oluşturur. Meslek hastalığı oluşturabilme potansiyeline sahip olan titreşim, iş yerlerinde dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biridir.
Aydınlatma
Aydınlatma, yapılan işin daha iyi görülebilmesi için gerekli olan bir etkendir. Fiziksel risk etmenleri aydınlatma konusunda iş yerlerinde yapılacak birkaç iyileştirme özellikle göz sağlığını olumlu yönde etkiler. Aydınlatmanın ise en önemli işlevi bize görüş konusunda kolaylık sağlamasıdır. İş yerlerindeki doğru aydınlatmalar ile çalışanların göz sağlığı önemli ölçüde korunur. Aydınlatmanın iyi olduğu iş yerlerinde hem yapılan işlerde olumlu sonuçlar alınır hem de işçinin genel göz sağlığı korunmuş olur. Bu nedenle de özellikle sanayi kuruluşlarında yapılan her iş için yeterli ve uygun aydınlatma düzeneği sağlanmalıdır. Bu alanda yapılabilecek en önemli hareketlerin başında temel amaca uygun anlatma detaylarının tamamlanmış olmasıdır.
Epoksi
Epoksi herhangi bir temel bileşeni sertleştirmek için kullanılan bir malzemedir. Maddeleri boyama, sertleştirme görevi görür ve fazlasıyla işlevsel bir malzemedir. Bir polimer türü olarak geçer. Solvent katkısı uygulama esnasında belirli gazlar meydana gelir. Bu gazlar ortamda bulunan çalışanlara belirli zararlar verebilir. Bu yüzden bu işlemi gerçekleştirirken koruyucu maskeler kullanılması önemli bir gereksinimdir. Epoksi zehirlenmesi, bu işlemi yapan ustaların koruyucu maskeler kullanmadığı zaman meydana gelir. Epoksi kullanımı fiziksel risk etmenleri barındıran bir türdür. Özellikle kullanımı esnasında iş güvenliğinin sağlanabilmesi için koruyucu ekipmanların kullanılması gerekir.
Meslek Hastalıkları
Çalışma alanlarına göre fiziksel risk etmenleri değişiklik gösterebilir. Bu konuda her işe uygun koruma yöntemleri alınması zorunlu bir hale gelir. Bu yüzden dikkatli bir şekilde çalışılmalı ve bulunulan ortamlarda ne gibi zararlar gelebileceğini bilinmelidir. Meslek hastalıkları fiziksel etmenleri hemen hemen her iş dalında farklı şekillerde bulunur. Fiziksel etmenler pek çok farklı meslek hastalığının oluşmasına sebebiyet verir. Özellikle çalışma alanının durumu, yapılan iş ve yapılan işte kullanılan malzemeler fiziksel etmen olduğu için meslek hastalıklarını direkt olarak etkiler.Fiziksel, biyolojik, kimyasal, psikolojik, ve ergonomi fiziksel risk etmenleri ile birlikte 5 tane meslek hastalığı vardır. Gürültü, titreşim, sıcaklık, toz ve radyasyon fiziksel etmen olarak geçer. Ağır metaller, çözücüler, gazlar, kimyasal maddeler ise kimyasal etmenler olarak bilinir. Virüsler, bakteriler ise biyolojik etmenler olarak söylenebilir. Bunları dikkate alarak sizler de çalıştığınız alanlardaki potansiyel risk etmenlerine göre önlem almanız oldukça önemlidir.