Az Tehlikeli ve çalışan sayısı 50'den az olan iş yerleri için 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 38 inci maddesine göre İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi hizmeti alma zorunluluğu 1 Temmuz 2020 tarihinde başlamaktadır.
Temmuz ayı hizmetinden ücret alınmayacak şekilde teklif almak için tıklayın!
Maruz kalmaya yönelik riskleri değerlendiren kimyasal değerlendirme uzmanı, maruz kalma senaryoları oluşturarak tahminlerde bulunur. Kimyasal güvenlik değerlendirmesinde; insan sağlığına zarar değerlendirmesi, çevreye zarar değerlendirmesi, fiziksel zarar değerlendirmesi yapılır. Bu değerlendirmeler kendi içinde kalıcı, zararlı, çok kalıcı, biyobirikimli gibi kategorilere ayrılır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 23 Haziran 2013’te yayımlanan KKİDK Yönetmeliği’ne (Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik) göre işyeri için kimyasal risk değerlendirmesi yaptırmak zorunludur. İnsan sağlığı ve çevreyi korumak, zararlı maddeleri tespit ederek alternatif metotları ön plana çıkarmak ve yeniliği artırmak gibi hedefleri vardır.
KKİDK Yönetmeliği uyarınca gerekli değerlendirmeleri yapan ve kimyasal güvenlik raporu hazırlayan kişilere kimyasal değerlendirme uzmanı denir. Üretim veya alım satım yapan kişilerin ürünleri hakkında risk faktörlerini ortaya koyar. Kimyasal risk analizi yapmak için kimyasal değerlendirme uzmanı olmak gerekir. Bu uzmanlık alanına erişmek için şu koşullara sahip olunmalıdır:
Bu şartları yerine getiren kişiler kimyasal risk değerlendirme raporu hazırlama konusunda yetkiye sahip olur. AYA OSGB bünyesinde yer alan kimyasal değerlendirme uzmanları güvenilir ve profesyoneldir. Kimyasal değerlendirme hizmeti almak için güvenle tercih edebilirsiniz.
Kimyasal risk değerlendirme adımları sırasıyla takip edilmelidir. Hiçbir adımın atlanmaması oldukça önemlidir. Bu adımlar şu şekilde sıralanır:
Kimyasal maddelerle çalışılan ortamlar için risk değerlendirmesi yaparken bazı hususlar özellikle değerlendirilir. Kimyasal değerlendirme konusunda şunlara dikkat edilir:
Kimyasal risk değerlendirmesi yapma süresi yönetmelikte net bir şekilde belirtilmemiştir. Çalışma ortamının kimyasal maruziyetine bağlı olarak farklı periyotlarla yapılması gerekir. Yapılan değerlendirme sonucu işyerinin kimyasal tehlike sınıfı belirlenir. Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri en az yılda bir defa kimyasal değerlendirme yaptırmalıdır. Güvenli ve sağlıklı bir iş ortamı açısından buna dikkat edilmelidir. İşyerinin tehlike düzeyine göre bu süre 2 yılda bir, 4 yılda bir veya 6 yılda bir olarak değişebilir. Kimyasal risk değerlendirmesi yaptırması gereken işyerleri, bulundukları risk kategorisini ve periyotlarını takip etmelidir. Sonrasında bu hizmeti veren yetkililerle iletişime geçmeleri ve gerekli kontrolleri yaptırmaları gerekir.
Kimyasal risk değerlendirmesi kaç yılda bir yapılır sorusuna net bir cevap verilemez. Bu alanda hizmet veren AYA OSGB güvenilir ve profesyonel kimyasal değerlendirme uzmanları ile çalışmaktadır. İşyerinize kimyasal risk değerlendirmesi yaptırmak için tercih edebileceğiniz öncü firmalar arasında yer alır.