Az Tehlikeli ve çalışan sayısı 50'den az olan iş yerleri için 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 38 inci maddesine göre İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi hizmeti alma zorunluluğu 01.01.2025 tarihinde başlamaktadır.
Ocak ayı hizmetinden ücret alınmayacak şekilde teklif almak için tıklayın!
ISO 45001 açılımı İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi standardıdır. İş kazalarını en aza indirgemek için zorunludur. İş sağlığı ve güvenliği standartlarına olan ihtiyaç arttığı için ortaya çıkmıştır. ISO 45001 evrensel geçerliliğe sahiptir. Mesleki hastalıklar, yaralanma ve kazalar ile ilgili riskleri belirleyerek tedbirler almayı ve bunlardan kaçınmayı sağlamaktadır. Çalışanları korumak ve iş verimliliğini artırmak amacıyla gerçekleştirilir. İşgücünde performansı artırmak ve çalışma koşullarını iyileştirme için uygulanan ISO 45001 standardı kapsamı ise şu şekildedir:
Planlama, uygulama, kontrol etme, tedbir alma aşamaları ile işletmeler gereksinimlerini karşılayabilir. İş sağlığı ve güvenliği belgesine sahip işletmeler, sağlıklı bir çalışma ortamına sahip demektir. Personellerin bilinçli olmasını sağladığı gibi işletmenin de her türlü olumsuz duruma karşı hazırlıklı olmasında da etkilidir.
ISO 45001 Faydaları Nelerdir?
İş sağlığı ve güvenliği standartları işletmelere pek çok avantaj sağlar. Hem çalışanlar hem de işyeri açısından önemli olan ISO 45001 iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi artıları şunlardır:
ISO 45001 risk ve fırsatlar konusunda işletmelere bilgi sahibi olmak imkânı verir. Buna yönelik iyileştirmeleri yapma konusunda öneriler sunar.
ISO 45001 Neyi Hedefler?
ISO 45001 amacı oldukça önemli noktalara dokunur. Çalışma yaşamının olmazsa olmazı ISO 45001 standardının hedefleri şunlardır:
ISO 45001 prosedürleri uygulanarak işyerleri yukarıda sayılan faydaları elde edebilir. Eğitim ve sertifika veren yetkili birimlerden ISO 45001 belgesi alan işletmeler, güvenli bir şekilde faaliyetlerine devam edebilir. İş sağlığı ve güvenliği standardına uyması gereken kuruluşlar aşağıda verilmiştir:
ISO 45001 Belgesi Nasıl Alınır?
Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) tarafından belirlenen kriterlere uygun olan işletmelere ISO 45001 sertifikası verilir. Bu belgeyi almak isteyen firmaların standartlara uygun olduklarını kanıtlaması gerekir. ISO 45001 belgesi almak için şu koşullara uygun olunmalıdır:
ISO belgesi veren kuruluşlar, gerekli denetlemeleri yaptıktan sonra işletmelere bu belgeyi verir. Eğer işletme yeterli koşullara sahip değilse ikinci denetlemeye kadar tüm eksikliklerini tamamlaması talep edilir. Danışmanlık hizmeti veren kuruluşlar da ISO 45001 sertifikası verir. AYA OSGB bu sertifikayı veren firmalar arasında bulunur. İşletmenize gelerek gerekli kontrolleri yapar ve koşullara uymanız durumunda sertifikayı size verir.