Akaryakıt İstasyonlarında İş Sağlığı ve Güvenliği
Akaryakıt İstasyonlarında İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları
Akaryakıt istasyonları, çalışanlar açısından tehlikeli olabilecek birçok ortama sahip. Böyle bir durum karşısında ise akaryakıt istasyonlarında İSG uygulamalarını tehdit edici hususları önceden görüp tahmin etmek önem arz eder. Bu tür istasyonlar ayrıca ulaşım amaçlı olarak kullanılan taşıtların sıvılarının toplanmış olduğu açık alanlardır. Bunun yanı sıra,akümülatör, oto lastiği ve market gibi hizmetlerin verildiği yerler olarak bilinir. Yaygın olmasa bile bazı akaryakıt istasyonları bünyesinde yıkama-yağlama, araç muayenesi ve fren sistemi gibi alanları barındırır.
İstasyon ortamlarında, tehlikeli ve yanıcı maddelere açık pek çok sistemin mevcut olması sebebiyle pek çok iş kazasına maruz kalınması da olası bir etkendir. Bu noktada iş sağlığı ve güvenliği yönünden dikkat etmeniz gereken en önemli ayrıntı, yanıcı maddelerin yer aldığı akaryakıt istasyonlarıdır. Tüm bu sebepler, ortamdaki tehlikelerin gerek tüketiciyi gerek müşterileri alenen tehdit etmesi ile sonuçlanabilir.
Akaryakıt İstasyonları Bünyesinde Meydana Gelebilecek Kimyasal Nitelikli Tehlikeler
Akaryakıt istasyonlarında iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliği çerçevesinde kimyasal nitelikli tehlikeler ve fiziksel nedenlerden kaynaklı olan kaza ve tehlikeler başı çeker. Motorların yüksek miktarda egzoz gazlarını, zehirleyici gazlarını ve karbonmonoksit oranını taşıdığı bilinir. Örneğin kapalı ortamlarda motorun çalışır hâlde olması, aynı doğrultuda çalışanların da karbonmonoksit gazını soluduğu anlamına gelir. Karbonmonoksit zehirlenmeleri durumu karşısında kişilerde baş ağrısı, mide bulantısı, nezle hatta ölümler görülebilir.
Akaryakıt istasyonları bünyesinde bir diğer zehirlenme riski barındıran malzemeler; benzin, gaz yağı buharları ve ısıtma yağı olarak sıralanabilir. Bu tür maddelere ise uzun bir süre kaldığınız zaman burnunuzu, gözünüzü tahriş edebilirken baş ağrısı ve bulantı yapması da olası bir durumdur. Benzinin hortumlanması işlemleri yapıldığında bu durum oldukça tehlikeli sonuçları doğururur. Çünkü benzinin içerisinde yer alan hidrokarbonların doğrudan ciğerlerinize ulaşması benzin içmenizden tam 200 kat daha zehirlidir. Bu işlemi ise sürekli yapıyorsanız ise zatürre gibi hastalıklara davetiye çıkarabilirsiniz. İleri bir seviyeye geldiği zaman ise kanama, akciğer ödemi gibi belirtiler görülebilir.
Tahmin edebileceğiniz üzere benzin içeriğindeki benzen, insan sağlığını büyük ölçüde tehdit eder. Dolayısı ile benzen buharını soluyan personeller, kanser hastalığı riskini arttırır. Pompalama bölümünde çalışan kişiler ise yakıtı araca boşaltım yapacağı esnada mutlaka eldiven kullanmalıdır. Çünkü benzinin el ile teması sonrasında kişide, dermatit gibi cilt sağlığını tehdit eden hastalıklar ortaya çıkabilir. Bu da iş sağlığı ve güvenliği açısından oldukça riskli bir durumdur.
Akaryakıt istasyonlarında iş sağlığı ve güvenliği hususunu koruyabilmek amacıyla gerekli görülen tüm önlemlerin titizlikle değerlendirilip işleme konulması gerekir. Bu nokta ise güvenlik çeperinin genişletilerek çalışan kişilerin sağlığını korumak son derece önemlidir.
İstasyonlarda Olası Fiziksel Nitelikli Tehlikeler
Akaryakıt istasyonlarında çalışanlar fiziksel tehlike riski altındadır. Çalışma ortamında fiziksel hareketler, aynı zamanda kişiye fazla miktarda efor sarf ettiren bir duruma işaret eder. Bu kapsamda iş güvenliği ve sağlığını tehlikeye sokan hareketlere değinmek gerekir ise bunların SPG tüplerinin taşınıyor olması, depo tanklarındaki giriş kapaklarının açılması gibi ağır yüklerin hareket gerektiren boyutta olmasını söylemek mümkün. Bu tip işler ise yaygın olarak çalışan kişilerde iskelet ve kas sistemi rahatsızlıklarını beraberinde getirir.
Akaryakıt İstasyonlarında Ne Tür İş Güvenliği Kriterlerine Dikkat Edilmelidir?
Açık ve kapalı alanlarda faaliyetlerini sürdüren akaryakıt istasyonları, gerek çalışanları gerekse müşterileri tehlikeye sokabilecek madde, araç- gereçleri bünyesinde barındırır. Peki, akaryakıt istasyonlarında iş güvenliği talimatı nedir? Bu soru, kısaca şu şekilde özetlenebilir:
-
Kapalı ortamlarda faaliyetlerini gösteren çalışanları risklerden korumak adına, eğer ortamda zehirli bir kimyasal buhar yayılması söz konusu ise bu havaya uygun bir havalandırma sistemi kullanmanız gerekir.
-
Kapalı mekanda motoru çalıştırmak zorundaysanız, egzoz dumanını taşıyabilecek bir boru sisteminin olmasına özen göstermelisiniz. Ayrıca alana bir de karbonmonoksit çıkışının yayılmadığından emin olmanızda fayda var.
-
Akaryakıt istasyonları özellikle yangın tehlikesi ile kişileri karşı karşıya bırakan alanlardır. Bu nedenle bu olası riski engellemek için mutlak suretle bir paratoner bulundurmalısınız.
-
Olağan bir risk anında örneğin; gaz sızıntısı esnasında bu durumu algılayabilecek olan sızıntı algılayıcı sistemler kullanmalısınız. Böylelikle ortama sızmış olan gazı kaynağına ulaşmadan önlemiş olursunuz.
-
Akaryakıt istasyonunuzun çevresinde kolaylıkla yanabilecek maddelere veya kuru otların olmamasına özen göstermelisiniz.
-
Alan çevresinde açık ateş bulundurmanız ise kesinlik yasak olup, kullanılmamalıdır.
-
Elektrik nedeni ile yangınları engelleyebilmek adına patlayıcı, elektrik yanıcı gibi panoları malzemelerin yanlarında bulundurmamalısınız.
-
Tanklar veya pompa sistemleri gibi diğer ekipmanların statik elektrik birikmelerini engellemek adına yüzey topraklanması yapmanız gerekir.
-
Güvenlik kurallarına harfiyen uyabilmeniz için trafik akışının belirli bir düzen içerisinde olmasına, iş sağlığı ve güvenliğine yönelik uygulamaların herkes tarafından uygulanabilirliği adına güvenlik işaretlerini gerekli noktalara koymalısınız.
-
Uyarıcı levhalar içerisinde, istasyon hız limitini belirleyen, sigara içilmemesi gerektiğini belirten kuralları açık bir şekilde belirten, araçların takip etmesi gereken güzergahları açıklayan uyarıcılar akaryakıt istasyonlarında İSG önlemleri çerçevesinde değerlendirilebilir.
Yukarıda bahsedilen nedenlerden dolayı, mümkün olabildiğince güvenlik önlemlerinin alınması ile hayati riskleri ortadan kaldırabilecek adımlar atılmalıdır. Sizle de AYA OSGB tarafından sunulan hizmetlerden faydalanarak iş sağlığı ve güvenliğinizi koruyabilirsiniz.