Az Tehlikeli ve çalışan sayısı 50'den az olan iş yerleri için 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 38 inci maddesine göre İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi hizmeti alma zorunluluğu 1 Temmuz 2020 tarihinde başlamaktadır.
Temmuz ayı hizmetinden ücret alınmayacak şekilde teklif almak için tıklayın!
Tüm işletmelerde iş sağlığı ve güvenliği kapsamında acil durum planı bulundurmak zorunludur. Acil durum planları, kişilerin kontrolü dışında gelişen ve büyük çaplı zararlara yol açan acil durumların en az hasarla atlatılmasını mümkün kılar. Acil durum planı yönetmelik kapsamında hazırlanan bu belge, işletmelerin herhangi bir tehlikeyle karşı karşıya kalması durumunda hazırlıklı olmalarını sağlar. Kimin nasıl davranması gerektiğinin önceden belirlenmiş olması, duruma en hızlı şekilde müdahale edilebilmesinin önünü açar. Acil durum planı uygulamasını başarılı kılan yeni bilgilere, yapılan değişikliklere, durum ve şartlara göre güncellenmiş olmasıdır. Dolayısıyla, işletmelerde ilgili kişilerin planların güncelliğinden emin olması önem arz eder. Acil durum planı örneği incelemesi yapılarak takip edilmesi gereken adımlar belirlenebilir ve doğru bir plan hazırlanabilir.
Acil durum planlarının gerekli durumlarda başarılı sonuç verebilmesi için belirli bir hazırlık aşamasının takip edilmiş olması gerekir. İşletmelerin kapsamlı bir plan hazırlayabilmeleri için takip etmeleri gereken acil durum planı hazırlama aşamaları şu şekilde sıralanır:
Acil durum planı aşamaları, eksiksiz olarak takip edilmelidir. Aksi durumda tehlike anında nasıl davranması gerektiğini bilmeyen çalışanlar ve işveren duruma müdahale için geç kalabilir. Acil durum planları ekiplerin kolaylıkla ulaşabileceği şekilde muhafaza edilmelidir. Plana bağlı kalarak hazırlanan kroki ise işletme içerisinde görülebilecek alanlarda asılı bulundurulmalıdır.
Acil durum tahliye planı, tehlike anında işletmelerde bulunan kişilerin düzen içerisinde güvenle bina dışına çıkarılmasına aracılık eder. Acil durum tahliye planında yer verilmesi gereken unsurlar:
Acil durum tahliye planları hangi kat için hazırlanmış ise o kata uygun yönlendirmeler içermelidir. Acil çıkış kapısına veya merdivenlere doğru kaçış yolunu gösteren yeşil bir çizgi bulunur. Kaçış yönleri yeşil renkteki oklarla belirlenir. Katta bulunan yangın hortumu, yangın söndürücü gibi uyarı sistemleri uygun simgelerle işaretlenir. İlk yardım dolabı, elektrik panosu, varsa revir gibi yerlerin de tahliye planında belirtilmiş olması gerekir. Tahliye planlarının işin uzmanları tarafından hazırlanması uygulanabilirlik açısından oldukça önemlidir.
Acil durum planı yenileme süresi iki farklı durumda değişiklik göstermektedir. İşyerlerinde daha önceden belirlenen acil durumları etkileyen değişiklikler meydana geldiğinde ya da yeni acil durumlar söz konusu olduğunda plan güncellenebilir. Güncellemeler acil durumun etki alanına göre kısmen ya da tamamen olabilir. Bunun dışında işyerlerinin tehlike sınıfına göre yenileme süreleri belirlenir. Az tehlikeli işletmelerde altı yılda bir, tehlikeli işletmelerde dört yılda bir, çok tehlikeli işyerlerinde ise en geç iki yılda bir olacak şekilde güncelleme yapılır. Acil durum planı İSG yönetmeliğine göre mevcut çalışanlar ve işe yeni başlayan kişiler plan hakkında bilgilendirilir ve eğitilir. AYA OSGB acil durum planı hizmeti vererek acil durumlar karşısında hazırlıklı olmanıza ve işletmenizin güvende olmasına aracılık eder.