Az Tehlikeli ve çalışan sayısı 50'den az olan iş yerleri için 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 38 inci maddesine göre İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi hizmeti alma zorunluluğu 1 Temmuz 2020 tarihinde başlamaktadır.
Temmuz ayı hizmetinden ücret alınmayacak şekilde teklif almak için tıklayın!
Tam kan sayımı olarak bilinmekte olan tıp dilinde hemogram olarak da tabir edilen bir test türüdür. Enfeksiyon, lösemi ve kansızlık gibi çok sayıda hastalığın tespiti açısından uygulanmakta olan kolay, pratik ve güvenilir bir test olarak bilinmekte ve uygulanmaktadır. Vücutta bulunan kan içerisindeki hücreler ve bu hücrelerin detaylı olarak özelliklerini inceleme işlemine yaramaktadır. Kan değerlerinde birçok kişinin de bileceği üzere bazı değerler vardır. Bu değerler içerisinde bulunan alyuvarlar, akyuvarlar, trombosit ve daha çok sayıda parametreyi içeriğinde barındıran hemogram kan tahlili tıp dalının olmazsa olmaz testleri arasında bulunmaktadır.
Birçok kişinin genel olarak sağlık durumundan haberdar olabilmek adına gerçekleştirmiş olduğu bir test dürüdür. Kan değerlerinin belirlenmesinde ya da kanda oluşabilecek hastalıklara karşı önlem amaçlıda uygulanabilmekte olan kan testi anemi, enfeksiyon, kanama bozukluğu ve kanser gibi kan hücrelerinde bulunan ve gelişerek etkileyebilen çeşitli hastalık ve durumları tespit etmek, taramak ve kontrol etmek amaçlı yapılmaktadır. Hemogram kan testi neden yapılır sorusu çok sayıda kişi tarafından merak edilen konular arasında yer almaktadır. Ancak bakıldığında vücudun çoğunluğunun kan ile oluştuğu gerçeği neden test yapılması gerektiğini açıklamaktadır.
Hemogram kan testi denildiğinde geniş kapsamlı bir test ortaya sunulmaktadır. Hemogram kan testinde nelere bakılır sorusu ise bir o kadar geniş bir cevap sunmaktadır. Hemogram testi içeriğinde çok sayıda bakılacak kan özelliği barındırmaktadır. Bu kan testi uygulamasında nelere bakıldığını şöyle sıralamak mümkündür;
Hemogram kan tahlili sonuçları etki görebileceği için damara herhangi bir sıvı verilmeyen damar yolu bağlanmamış olan bir damar seçilmektedir. Kan örneğinin alınacak olduğu damarın bulunduğu alan dezenfektan yardımıyla güzelce dezenfekte edilmelidir. Turnike yardımı ile kan alınacak damarın üzerinden bağlama yapılmaktadır. Kan tahlili için yeterli ölçüde kan örneği alındıktan sonra kan örnekleri bekletilmeyecek şekilde EDTA içerikli tüplere konulmaktadır. EDTA ismi verilen madde kanın pıhtılaşmasını engellemektedir. Fakat her durumda kanda pıhtı oluşmaması adına 6-7 defa yavaşça altüst edilmek sureti ile karıştırılmalıdır. Kesin olarak hassasiyet gerektirmekte olan bir işlem olduğundan çalkalanmamalıdır. Alınmış olan kan incelenmek üzere laboratuvara gönderilerek kan testine özel cihazlar aracılığıyla ölçümü gerçekleştirilir.