Yüksekte Çalışma Eğitimi Nedir?
Yüksekte Çalışma Eğitimi Nedir?
Yüksekte çalışmaya özellikle inşaat sektöründe sıkça rastlanır. İş kazalarının büyük çoğunluğu yüksekte çalışmakta olan işçilerin gerekli önlemleri almamasından dolayı gerçekleşir. Yüksekte çalışacak kişilerin çalışırken dikkat etmesi gerekenleri ve alabileceği önlemleri öğrenebileceği eğitim türüdür yüksekte çalışma eğitimi. Ayrıca Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik gereğince yüksekte çalışması gereken herkes yüksekte çalışma eğitimi almak zorundadır. Sadece inşaat sektörü değil yüksekte çalışmayı gerektiren enerji sektöründe, elektrik direkleri ve yüksek gerilim hatlarının yapımında çalışanlar, çatı işlerinde çalışanlar, yüksek katlı binaların dış cephe temizliğinde çalışanlar gibi pek çok farklı sektör bulunmaktadır. Belirli bir yükseklikte çalışan herkesin yüksekte güvenli çalışma eğitimi alması gerekmektedir. Bu eğitimi almak sadece işçinin değil işverenin de sorumluluğundadır. Sertifikası olmayan bir işçiyi yüksekte çalıştıran işverene para cezası kesilmektedir. Bireysel olarak işçiler iş bulma sürecini hızlandırmak için bu eğitimi kendileri alıp iş başvurularında da bulunabilmektedir. Eğitim iki aşamada verilir teorik ve pratik olarak. Kısaca bu eğitimi alan işçiler;
- Yüksekte çalışırken nelere dikkat etmeleri gerektiğini öğrenirler.
- Yüksekte çalışırken ekipmanları nasıl kullanmaları gerektiğini öğrenirler.
- Yüksekte çalışırken can güvenliğini sağlamak için alınması gereken önlemleri öğrenirler.
- Yüksekte çalışırken herhangi bir kriz anında nasıl davranması gerektiğini ve nelerin yapılmaması gerektiğini öğrenirler.
- Yüksekte çalışırken ekip olarak nasıl çalışabileceklerini öğrenirler.
- Yüksekte çalışırken herhangi bir kaza anında neler yapılması gerektiğini ve nasıl davranılması gerektiğini öğrenirler.
Tüm bunları nasıl yapacağını öğrenen işçiler işlerini daha profesyonelce yapma imkanına kavuşurlar. Yüksekte çalışma eğitimi sayesinde can ve mal kaybı gibi durumlar önlenmeye çalışılır ve bu riskler en aza indirilmiş olur.
Kimler Yüksekte Çalışma Eğitimi Almalıdır?
Adından da anlaşılacağı üzere bu eğitimi belirli bir yükseklikte çalışan herkesin alması gerekmektedir. Kişiler bireysel olarak gidip bu eğitimi alabilirler veya işveren yüksekte çalıştıracağı işçiye bu eğitimi alması için yönlendirebilir. İşçinin bireysel olarak bu eğitimi alması zorunlu değilken işveren yüksekte çalıştıracağı işçi için bu eğitimi aldırmakla yükümlüdür. Sertifikası olmayan bir işçiyi yüksekte çalıştırdığında para cezası ödemektedir. Ayrıca işçinin can güvenliğini de tehlikeye atmış olur. Yüksekte çalışma eğitimi zorunluluğu olduğu için işveren işçiye bu eğitimi aldırmadan yüksekte çalıştıramaz. Yükseklik için belirli bir ölçü belirlenmemiştir fakat yüksekte çalışanlara örnek verilecek olursa;
- Yüksek katlı binaların yapımında çalışan işçiler
- Sıva, boya gibi binaların işlerini sağlayan işçiler
- Yüksek binaların dış cephe temizliğinde görev alan işçiler
- Yüksek binalarda makine montaj ve kurulumunda çalışan işçiler
- Rüzgar gülü gibi enerji sektöründe yüksekte çalışan işçiler
- Yüksek gerilim hattı kurulumunda veya elektrik direği yapımında çalışan işçiler
- Çeşitli sektörler için iskele kurulum montajı yapan işçiler
- Yüksek yerlerde kamera montaj ve kurulumu yapan işçiler
Kısaca yüksekte çalışan her işçinin bu eğitimi alması gerekmektedir.
Yüksekte çalışan kişilerin yanı sıra yüksekte çalışamayacak bazı kişiler ve durumlarda söz konusu olmaktadır. Her kişi yüksekte çalışma yapmaya uygun değildir. Yüksekte çalışmaya uygun olmayan kişiler ise;
- Hamile kadınlar yüksekte çalışamaz.
- Kronik rahatsızlığı bulunan kişiler yüksekte çalışma yürütemezler.
- Yükseklik korkusu olan kişiler çalışamazlar,
- Yüksekte çalışmaya engel bir rahatsızlığı olan uzuv kaybı olan kişiler yüksekte çalışamaz.
- 18 yaş altı kişiler yüksekte çalışamaz.
- Kalp rahatsızlığı olan kişiler çalışamazlar.
- Tansiyon hastası olan kişiler çalışamazlar.
- Epilepsi gibi nörolojik rahatsızlıkları olan kişiler yüksekte çalışamazlar.
Yüksekte Çalışma Eğitimi Neden Gereklidir?
Yüksekte çalışan kişiler büyük risk altında çalışmaktadırlar. Özellikle normal çalışan kişilere göre yüksekte çalışma daha riskli olmaktadır. Ayrıca yapılan işin durumuna göre bu riskler daha da artabilir. Küçük bir hata çok kötü sonuçlar doğurabileceği gibi aynı zamanda işçinin canına veya sağlığına mal olabilir. Bu eğitim hem işçinin sağlığını korumak adına hem de işveren için yüksekte çalışma eğitimi yönetmelik gereğince zorunlu kılındığı için gereklidir. Sadece yasal zorunluluk olarak değil aynı zamanda bu eğitimin hedefleri hem işveren hem işçi için çok olumludur. Yüksekte çalışma iş güvenliği eğitimi alan kişiler kriz anlarında neler yapılması gerektiğini öğrenmiş olurlar, hem kendi hem de birlikte çalıştıkları iş arkadaşları için herhangi bir kaza anında eğitim sayesinde ne yapması gerektiğini bilirler ve bu sayede maddi ve manevi zararları önlemiş veya en aza indirmiş olurlar. Bu sayede yaşanabilecek can kaybı, yaralanma veya mal kayıplarının önüne geçmiş olurlar. Eğitim sayesinde ekipmanların yüksekte nasıl kullanılması gerektiğini öğrenirler. Bunun yanı sıra hem kendi sağlıklarını hem de çalışma arkadaşlarının sağlıklarını korumak için alınması gereken önlemleri, yapılması gerekenleri öğrenmiş olurlar. İş kazalarının verdiği kayıplar hem maddi hem manevi olarak çok büyüktür. Tüm bunların yanı sıra işsiz kişiler bu eğitimi bireysel olarak alarak iş bulma şanslarını arttırabilirler. Sertifikaya sahip işçiler daha hızlı iş bulurlar. İşe başvuran kişiler arasında sertifikası olan işçilerin seçilme şansı daha fazladır. Sonuç olarak işveren bu sertifikayı işçiye aldırarak hem zaman hem de belirli bir ücret ödemek durumunda kalacaktır. Hali hazırda sertifikası olan işçi işveren için daha avantajlı konuma gelir. Yüksekte çalışan işçi veya işveren olmak fark etmez bu eğitim iki taraf içinde hem zorunludur hem de karşılıklı yarar sağlamaktadır.
Yüksekte Çalışma Eğitiminin Geçerlilik Süresi Nedir?
İşçinin çalıştığı veya çalışacağı alana ve eğitimi veren kuruma göre eğitim süreleri değişiklik göstermektedir. Yüksekte çalışma eğitimi nasıl verilir sorusun cevabı ise iki parçadan oluşur önce teorik eğitim verilirken teorik eğitimin ardından pratikte uygulama eğitimi verilir. Eğitimi başarı ile tamamlayan kişiler ise sertifikayı almaya hak kazanırlar. Yüksekte çalışma eğitimi sertifikası almak için kişiler, işinde uzman ve bu sertifikayı vermeye yetkisi olan bir kuruma başvurarak alabilirler. AYA OSGB olarak işin ehli profesyonel ekibimiz ile bu eğitim hizmetini vermekteyiz. Eğitimi tamamlayıp başarılı bir şekilde bitirdikten sonra bu kişiler bu sertifikayı almaya hak kazanırlar. Yüksekte çalışma eğitimi geçerlilik süresi 2 yıl olarak belirlenmiş bulunmaktadır. Eğitimin üzerinden 2 yıl geçtikten sonra eğitimin yenilenmesi gerekir. Hem çalışan kişinin bilgilerini tazeleyebilmesi hem de kullanılan ekipmanın ve teknolojinin gelişimiyle yenilikleri öğrenebilmek için bu eğitimin tekrarlanması gerekmektedir. Ayrıca yönetmeliğin veya müfredatın değişmesi durumunda, iş güvenliği uzmanının gerekli görmesi durumunda bu eğitimin tekrarlanması gerekebilir. Sonuç olarak 2 yıl uzunca bir süredir ve bu süre zarfı içerisinde bilgiler unutulabilir, değişiklikler yapılabilir veya işçilerin çalıştıkları bölgeler, ekipmanlar değişiklik gösterebilir. Yaşanabilecek kazaların önüne geçebilmek veya en aza indirebilmek için bu eğitimlerin 2 yılda bir tekrarlanması gerekmektedir. Yüksekte çalışma eğitimi sertifikası alan kişiler 2 yıl boyunca bu sertifika kapsamında yüksekte çalışma gerçekleştirebilirler. 2 yılın sonunda yeniletmedikleri takdirde sertifika geçerliliğini yitirmektedir. Yüksekte çalışma eğitimi hem işçi hem işveren için gerekli bir eğitimdir maddi manevi yaşanabilecek tüm zararları önlemede, karşılaşılabilecek olumsuzlukları önemede oldukça etkilidir. Bu nedenle yüksekte çalışan işçiler ve işçilerini yüksekte çalıştıran işverenler bu eğitimleri takip etmeli düzenli olarak devamlılığını sağlamalıdır.