Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalışabilir Raporu Nedir?
Tehlikeli veya çok tehlikeli sınıfta yer alan firmaların işe alımlarda personellerin sağlık durumunu tespit edebilmesi için istenilen bazı tahliller vardır. Yapılan tahlil ve tetkiklere göre personelin çalışabilir olduğu kanaatine varıldığında ağır ve tehlikeli işlerde çalışmasına engel olmayan sağlık raporu düzenlenmektedir. Firmaların sektörüne göre ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılacak işçilerin işe girişlerinde, işin şartlarına göre çalışacağı göreve elverişli olduklarını laboratuvar sonuçlarına bakılarak hazırlanan iş yeri hekimi raporu ile belirlenmesi zorunludur.
İşçiler için en az yılda bir defa hekim raporu ile tespit gereklidir. Ağır ve tehlikeli işler için sağlık raporu almamış bir işçinin ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılması yasaktır. Ağır ve tehlikeli işler raporu kaldırılmış ve yerine 3 tehlike sınıfı geldiğinide ayrıca bildirmek isteriz. Alınacak olan İşe Giriş Sağlık raporu almanız yeterlidir.
Ağır ve Tehlikeli İşler Raporu Nasıl Alınır?
İnşaat, madencilik gibi ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilmek için belirli becerilere sahip olmanızın yanında fiziksel ve zihinsel olarak da iyi durumda olmanız gerekir. Ağır ve tehlikeli işler raporu için gerekenler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca belirlenir.
- Sağlık Ocağı
- Aile Hekimi
- Devlet Hastanesi
Genellikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının belirlediği ve yetkili kıldığı kurumlardan ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir raporu alınabiliyor. Ağır ve tehlikeli işler raporu kimlere verilir meselesinde ise 18 yaşını doldurmuş olma şartı vardır. Raporda birkaç kriter değerlendirilerek nihai karara ulaşılır. Tehlikeli işin niteliğine bağlı olarak, yapılan bilimsel test sonuçları çerçevesinde kimlerin tehlikeli işlerde çalışabileceğine karar verilir.
Bu raporu alanlar, ilgili tehlikeli sektörlerde o işi yapabileceklerine dair fiziksel ve psikolojik yeterliliklerini ispatlamış olurlar. Çok az iş, inşaat ve madenciliğin yüksek ücretli işlerini ve prestijini sunar. Ancak çoğu endüstri, emeklilik için birikim yapma faydaları ve emekli maaşları olan işler sunar. Dünyada sevimsiz ve monoton olduğu düşünülen pek çok iş bulunmakta. Ağır ve tehlikeli işler, sağlığınızı ve güvenliğinizi riske sokacak türden işlerdir. Bunların üstesinden gelmek için ise belli bir insan tipi gerekir. Bu nedenle ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir raporu alanlar, belirli işlerde çalışma hakkı kazanmış olurlar. Bu sağlık raporu, adayların bir dizi fizyolojik ve psikolojik testten geçmesini gerektirir. Ayrıca adayların bir yıl sonra sağlık raporlarını yenilemeleri lazımdır. Herhangi bir sorun yaşamamak için ikinci bir derin tıbbi muayene yapılması şarttır.
Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalışabilir Raporu Nereden Alınır?
Ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilmek için bazı testleri yaptırmanız ve muayenelerden geçmeniz gerekiyor. Ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir raporunu Dudullu merkezde hizmet vermekte olduğumuz AYA OSGB firmamızdan kolaylıkla hafta içi her gün sabah 08:30-17:00 arası sıra beklemeden hızlı, uygun bir şekilde alabilirsiniz. Ağır ve tehlikeli iş raporu için iş yeri hekimizin istemiş olduğu akciğer filmi, odyo , kan grubu kartı, hemogram, firmamız tarafından yapılmaktadır. Tahlil sonuçlarınız iş yeri hekimimiz tarafından değerlendiriliyor ve ağır ve tehlikeli işlerde çalışıp çalışamayacağınıza sağlığınız açısından karar veriyor. Tahlillerinizde sağlığınızı arz eden bir problem yok ise ağır ve tehlikeli işlerde çalışabileceğinize dair sağlık raporunu sizin için düzenleniyor. Ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilmek için sağlık raporu almak istiyorsanız fiyat ve bilgi için bizimle irtibata geçebilirsiniz.
Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalışabilir Raporu Hangi Durumlarda Gereklidir?
İşler, günlük hayatın vazgeçilmez bir parçasıdır. İşlerin büyük bir çoğunluğu belli standartlar üzerine oturtulmuş rutin işlerdir. Bunun yanı sıra bazı sektörler, ağır ve tehlikeli işlerden oluşur. Buna örnek olarak ilk akla gelen sektörler madencilik ve inşaat sektörleridir. Ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir raporu, kişilerin bu tür sektörlerde çalışabilmeleri için bir gerekliliktir. Ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir raporu nasıl alınır sorusunun cevabı, yetkililerin uygun gördüğü kişilerin bu raporu alabileceğidir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yetkili kıldığı kurumlar, belli standartların sorgulandığı testler aracılığı ile bu işlerde çalışabilecekleri seçerler.
Ağır ve Tehlikeli İşler Raporu
Ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir sağlık raporu, alabilmek için yetkili iş hekimleri ve sağlık kuruluşlarında yapılan testlerden geçmeyi gerektiren bir rapordur.
- Danışmanlık
- Risk Değerlendirmesi
- Sağlık Gözetimi
- Eğitim ve Kayıt Tutma
Bu tarz işlemler, sağlık kuruluşlarının ağır ve tehlikeli işler ile alakalı uyguladığı işlemlerdir. Bu işlerde çalışabilmek için iş güvenliği kavramına hakim olmak gerekir. İş yeri yaralanmaları, hastalıkları ve kazaları incelemeye ve bu tür olumsuz durumları önlemeye adanan iş güvenliği ve sağlığı meselesi, son yıllarda giderek gelişme göstermiştir. Eskiden kullanımı yaygın olan tehlikeli makinalar ve sağlık açısından yetersiz iş yeri koşulları, iş güvenliği ve sağlığı kavramı ile zamanla iyileşti. Genel olarak, iş sağlığı ve güvenliği kavramı, çalışan nüfustaki hastalık ve yaralanma eğilimlerini inceleyen ve bunları önlemek için stratejiler ve düzenlemeler kurgulayan bir alandır.
Tarihsel açıdan bakıldığında iş güvenliği kavramı daha çok ağır ve tehlikeli olarak adlandırılan iş sahalarında etkin olur. Ağır ve tehlikeli işlerde çalışmak isteyenler gerekli sağlık kurumlarına başvuru yaparlar. Sağlık kuruluşları ise çalışma raporu almak isteyenleri bir takım fiziksel ve psikolojik testlere tabii tutar. Bu testler neticesinde kişi, ağır ve çok tehlikeli işlerde çalışabilir raporu alabilir. Raporun geçerlilik süresi bir yıldır. Bir yılın ardından raporun yenilenmesi gerekir. Bu raporları iş yeri hekimlerinden alabilmek mümkündür.
İş Güvenliği
Geçmiş yıllarda güvenlik ekipmanlarının olmaması, kazaları önlemenin tek yolunun tüm potansiyel tehlikelerin farkında olmak olduğu anlamına geliyordu. Bununla birlikte, baret, gözlük, çizme ve diğer koruyucu ekipmanların kullanılmasıyla çalışanların çalışma alanlarında emniyette olmaları kolaydı. Güvenli bir iş yeri, çalışanlarınızın sağlığı ve güvenliği için önem arz etmektedir. Çalışanlarınız güvende değillerse yeteri kadar üretken olmaları beklenemez. Bu, devamsızlığa veya daha da kötüsü iş esnasında yaralanmalara neden olabilir. Çalışma ortamının pek çok yönü genellikle sadece risk olarak görülse de kaza miktarını azaltmak için yapılabilecek çok basit şeyler vardır.
Çalışanlar denetçiler tarafından sürekli olarak izlenmeli, şirket politikaları titizlikle uygulanmalı ve gereken tüm güvenlik ekipmanları her zaman hazır bulundurulmalıdır. İyi yönetilen ve güvenilir bir çalışma ortamı, sadece çalışanlar açısından iyi bir moral meselesi değildir. Kaza ve yaralanma riskini azaltır, sağlık bakım maliyetlerini düşürür ve üretkenliği fazlasıyla artırır. Güvenlik eğitimi, inşaat gibi tehlike arz eden bir sektörde her şeyi değiştirebilir. İş yerinde güvenlik programlarının amacı, çalışanları ve işverenlerini üretkenlik kaybına yol açabilecek ve şirkete çok pahalıya mal olabilecek yaralanma ve kazalardan korumaya yardımcı olmaktır.
Güçlü bir güvenlik programının kilit bileşenlerinden bir tanesi, iş güvenliğinin herkes için önemli bir şey olarak görüldüğü etkili bir sağlık ve güvenlik kültürü geliştirmektir. İş güvenliği konusu salt çalışanlar için değil, iş verenler açısından da çok önemlidir. İş güvenliği ve sağlığı kavramının içselleştirildiği iş yerlerinin verimlilikleri oldukça artar. Bu anlamda, ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir raporu önemlilik arz eder. Böylesi raporlar ve düzenlemeler sayesinde bugünkü sağlıklı iş yerleri oluşturulmuştur.