Kaldırma Operasyonlarında İş Güvenliği
Kaldırma Operasyonlarında İş Güvenliği
Kaldırma araçları insanların yük edinerek belirli bir yerden bir yere taşıyamadığı yükleri kaldırıp götürmesine yardımcı olan ekipmanlardır. Endüstri alanında kaldırma araçları oldukça yoğun şekilde kullanılıyor. Bu araçların kullanımları sırasında gerekli tedbirlerin alınmaması ciddi oranda iş kazalarına sebep olabiliyor. O nedenle de kaldırma araçlarında iş sağlığı ve güvenliği konusunda detaylı bilgi sahibi olmak oldukça elzemdir. Kaldırma araçlarındaki en temel kaza nedenleri kısaca şöyle sıralanabilir;
-
İmalat faktörü
-
Montaj faktörü,
-
Rutin bakım ve kontrollerinin yapılmaması,
-
Kullanım esnasında yapılan hatalar,
Çalışanların ve işletme sahiplerinin kaldırma araçları hakkında yeterli donanıma sahip olmaması iş kazası risklerini arttırıyor. Bu hususta doğru kullanımın öğrenilmesi ve gerekli tedbirlerin alınarak riskin asgari düzeye indirilmesi iş sağlığı ve güvenliği kapsamındadır.
Kaldırma araçlarında iş sağlığı ve güvenliği yönetmelik detayları kapsamında gerekli analizler yapılır. Yapılan analizler neticesindeki uygulamalar yönetmelik çerçevesinde olmalıdır. Vinç, forklift ve asansörler kaldırma araçlarına örnek verilebilir.
Kaldırma Operasyonlarında Tehlike ve Riskler Nelerdir?
Kaldırma operasyonlarında kullanılan temel araç türleri asansörler, vinçler ve forkliftlerdir. Bu araçların kullanımı için ehliyet gereklidir. Eğer çalışanlar araç kullanımına dair detaylı donanıma sahip değilse ve araçların bakımları yapılmadıysa iş kazası riskleri yüksek olacaktır. Bu hususta iş sağlığı ve güvenliği kapsamında tehlike ve risklerin analiz edilerek yönetmelik kapsamında iyileştirilmesi risk faktörlerini minimum seviyeye indirir. Bu araçların kullanımında alınabilecek güvenlik tedbirleri ise kısaca şu şekildedir;
Vinç Güvenlik Önlemleri
-
Vinç kullanımında alanında uzman operatörler ve manevracılar kullanılmalıdır.
-
Çalışma öncesinde araç kontrolü operatör tarafından sağlanmalıdır.
-
Yük kaldırma, indirme ve taşıma işlemleri sırasında manevracıların el kol işaretleri dikkate alınmalıdır.
-
Birden fazla manevracı olması halinde operatör sadece bir manevracısının el kol hareketlerini dikkate almalıdır.
-
Yüklerle beraber insanlar kaldırılıp taşınmamalıdır.
-
Yüklerin araç kullanımına uygun seviye olmasına dikkat edilmelidir.
-
Operatörün işi bittiğinde aracı terk ederken sıfır durumuna getirmeli ve ana şarteli kapattığından emin olmalıdır.
Forklift Güvenlik Önlemleri
Forklift araçları sadece uygun operatörlük belgeleri olan kişiler tarafından kullanılmalıdır.
-
Araçlar he üç ayda bir düzenli olarak yetkili servis bakımına tabi tutulmalı ve rapor edilmelidir.
-
Yük taşıma, kaldırma işlemlerinde gerekli ve uygun aparatın monte edildiğinden emin olunmalıdır.
-
Yüklerin üzerine kesinlikle insan da alınmamalıdır.
-
Forklift aracında yer alan çatalın altına kesinlikle girilmemelidir.
-
Forklift araçları için kapalı ortamlarda geliş ve gidiş yönleri işaretlenmelidir.
-
Dönüş alırken hız ve manevra kontrollü şekilde takip edilmelidir.
Asansörlerde Güvenlik Önlemleri
-
İnsan ve yük asansörleri mevzuatlarda belirtilen yönetmelik kapsamında kullanılmalıdır.
-
Asansörün rutin bakımları düzenli olarak yaptırılmalıdır.
-
Yük asansörlerinde kesinlikle yük dışında insan taşınmamalıdır.
-
Asansör kabinlerin yük hacminden fazlası yüklenmemelidir.
-
Kat kontağı yer almayan asansörlerde mutlaka asansörcü bulunmalıdır.
Kaldırma araçlarında iş sağlığı ve güvenliği kapsamında tedbirler genel olarak yukarıda belirtilen hususlar çerçevesinde alınır. Bu hususlar iş sağlığı ve güvenliği kapsamında işletme sahipleri ve çalışanların tamamına detaylı bir eğitim içeriği olarak aktarılır. Bu eğitimler hem teorik hem de uygulamalı bir şekilde aktarılıyor.
Kaldırma Operasyonlarında Risk ve Kazalar
Kaldırma operasyonlarında kullanılan üç tür araç da tehlikelidir. Bu tehlikelerin minimum düzeye indirilmesi araçları kapasite ve özellik bakımından tanıma, araçların kapasitesine göre yük yükleme iş güvenliğini yönetmelik kapsamında sağlama ile doğrudan ilgilidir. Oluşabilecek kazalar kitlesel can ve mal kaybına neden olmasa da hem çalışan hem de işletme açısından büyük zararlara neden olabilir. Hatta hatalı kullanım neticesinde oluşan kazalar ölüme bile neden olabilir. Olası kaza ve risk durumları ise kısaca şu şekildedir;
-
Araçların devrilmesi sonucunda iş kazası,
-
Çalışanların yük altında kalması,
-
Araçların arıza vererek yangın ve benzeri durumlara sebep olması,
-
İş kazası neticesinde çalışanlarda uzuv kayıpları,
-
İş kazası sebebiyle üretim bandının çalışan eksikliğinden kaynaklı aksaması,
Tüm bu ve benzeri riskler ciddi sorun teşkil edecek sonuçlar doğurabiliyor. Nitekim doğru bir bilgi ve tedbir ile tüm riskleri en az seviyeye indirmek kolayca mümkündür. Bu hususta kaldırma araçlarında iş sağlığı ve güvenliği hizmeti almak için Aya OSGB ile irtibata geçmeniz yeterli olacaktır. Sürece dair detaylı bilgi için ön görüşme talebinde bulunabilirsiniz.
Kaldırma Ekipmanlarının Periyodik Kontrolü Ne Zaman Yapılır?
Kaldırma ekipmanlarının düzenli olarak kontrol edilmesi kaza ve olası tehlikeli durumların giderilmesini büyük ölçüde sağlar. Bu nedenle de asansör, forklift veya vinç gibi tüm kaldırma araçlarını yönetmelik esaslarına dayanarak gerekli aralıklarla bakım, onarım ve kontrol mekanizmasına dahil etmek gerekir. Normal şartlarda bu kaldırma araçlarını kullanma konusunda ehliyetli olan çalışanlar günlük analiz ve kontrolleri araçları kullanmadan önce sağlamalıdır.
Eğer operatörler normal olmayan bir durum fark ederse hemen teknik destek alınmalıdır. Tesisin verimini arttırma ve olası riskleri ortadan kaldırma açısından periyodik bakımları araçların yetkili servislerinde yaptırılır. Kaldırma operasyonlarında iş güvenliği esaslarını yerine getirmenin en temel parçası bu periyodik kontrollerin düzenli olmasıdır.
Kaldırma araçlarının bakım ve kontrolleri 25.04.2013 tarihinde 28628 sayılı kanun olarak Resmi Gazetede yayımlanan iş ekipmanlarının kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliği kapsamında yapılmak zorundadır. Kaldırma araçlarında iş sağlığı ve güvenliği mevzuat detayları hakkında daha fazla bilgi için Ata OSGB ile irtibata geçmek yeterli olacaktır.