İşyerlerinde Depreme Hazırlıklı Mısınız?
İşyerlerinde Depreme Hazırlıklı mıyız ?
Türkiye deprem riski oldukça yüksek olan bir ülkedir. Bilimsel çalışmalar ile deprem oluşumunu önleyici bir tedbir henüz bulunamamıştır. Depremler şiddetine dikkate alındığında göre oldukça fazla can ve mal kayıplarına sebep olabilmektedir. Bu sebeple işyerlerinde de çeşitli önlemler alarak depreme her an hazır durumda olmak, deprem sırasında ve deprem sonrasında yapılacaklarla ilgili bilinçli olmak toplumsal açıdan önemlidir.
Deprem Öncesi Alınacak Önlemler ?
- Mevcut işyeri binalarının, yapıların depreme dayanıklılıkları arttırılmalıdır.
- İşyerleri deprem sigortası kapsamında korunmalıdır.
- İşyeri içinde konumlandırdığımız dolaplar, raflar vb eşyaları sabitlenmelidir. Dolaplar kilitlenerek kapaklarının kapalı tutulması sağlanmalıdır.
- Açık rafların ön kısmına teller ya da elastik bant takılarak malzemelerin düşmesini engellenmelidir. Ufak nesne ve şişe gibi malzemelerin birbirine çarpmasını, düşmesini engelleyecek şekilde kutuların içine yerleştirerek önlem alınabilir. Yanıcı, zehirleyici, patlayıcı maddeler etrafa saçılmayacak ve düşmeyecek bir şekilde sabitlenmelidir.
- Depremde gaz kaçağı ihtimali unutulmamalı, bundan dolayı yangın çıkabileceği düşünülerek elektrik ve gaz vanası sigortaları otomatik olmalıdır.
- Binadan hızlıca çıkabilmek için deprem öncesinde acil çıkış yolları açık tutulmalıdır. Acil çıkış kapıları kesinlikle kilitli olmamalıdır.
- İşyerine ait önemli evraklar (tapu, sigorta belgeleri, banka cüzdanı vb) kopyalanarak su geçirmeyecek şekilde saklanmalıdır. Ayrıca ek olarak bu evrakların bir örneği de bölge dışında bağlantıda bulunulabilecek kişide bulundurulabilir.
- İşyerlerinde asansörlere deprem anında kullanılmaz ibaresi asılmalıdır.
- Aynı binayı kullanan diğer işyerleri ( ofis de, imalathanede, apartmanda, okulda) ile birlikte depreme karşı acil durum hazırlık planlanmalıdır. Bu plana göre nasıl davranılması gerektiğini belirten uygulamaları deprem eğitimi tatbikatları yapılmalıdır ve 6 aylık periyotlarla tekrarlanmalıdır.
- Acil durum esnasında iletişim kopukluğu ihtimalinin önüne geçebilmek amacıyla alternatif toplanma yerleri belirlenmeli ve bütün bireylerin tanıdığı bir belirlenerek onunla bağlantıya geçmesi sağlanmalıdır.
- Evde, işyerinde ve araçta bulundurulmak üzere içinde 3 günlük yiyecek, su, ilaç şarj aleti, el feneri, radyo gibi malzemelerin bulunduğu birer deprem kiti hazırlanmalıdır.
Deprem Sırasında Yapılması Gerekenler ?
- Deprem anında kesinlikle sakin kalın ve panik yapmayın.
- Etrafınızı kontrol edin ve güvenli bir yer bulun. Örneğin sağlam masa, koridorda iseniz duvarın yanı gibi koruma sağlayacak eşya dibine eğilerek hayat üçgeni oluşturun. Hayat üçgenini oluşturduktan sonra başınızı iki elinizin arasına alarak ya da mevcut bir koruyucu malzeme ile korunun. Deprem esnasında gerçekleşebilecek sarsıntı bitene kadar bu pozisyonda bekleyin (ÇÖK-KAPAN-TUTUN)
- Asansörlere, merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşulmamalıdır, panikle balkon, pencere vs atlanmamalıdır.
- Deprem sırasında telefonlar acil durum, yangınları bildirmek dışında meşgul edilmemelidir.
- Mutfak, imalathane, laboratuvar gibi iş aletlerinin bulunduğu yerlerde; ocak, fırın ve bu gibi cihazlar kapatılmalı, dökülebilecek malzeme ve maddelerden uzaklaşılmalıdır.
- Sarsıntı geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanalarını kapatılmalı ve ısıtıcılar söndürülmelidir.
Deprem Sonrasında Yapılması Gerekenler ?
- Öncelikle kendinize koruma altına almalısınız ve emniyetinizden emin olmalısınız. Sonrasında çevrenizde yardıma ihtiyacı olan birilerinin olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
- Depremden sonra yangın olayları oldukça sık yaşanır. Bu sebeple eğer gaz kokusu hissettiyseniz gaz vanasını direk kapatın. Bulunduğunuz yerin cam ve kapılarını açarak havalandırın ardından bulunduğunuz binadan ayrılın.
- Deprem sarsıntısından dolayı yerinden oynayan telefon ahizelerini tekrar yerine koymalısınız, dökülmüş olan tehlikeli maddeleri temizleyebilirsiniz.
- Acil durum için hazırladığınız çantanızı yanınıza alın ve toplanma noktasına gidin. Toplanma noktasını bilmiyorsanız e devlet üzerinden öğrenebilirsiniz.
- Kitle iletişim araçlarıyla sizlere yapılacak olan haberleri duyuruları dikkatle takip edin.
- Sokakları, caddeleri acil yardım araçları için boş bırakın.
- Artçı depremler tamamen bitene kadar hasarlı binalara girilmemelidir. Artçı depremler sırasında da ana depremde yapılması gerekenler yapılmalıdır.
Göçük Altında Mahsur Kaldıysanız ?
- Paniğe kapılmadan bulunduğunuz yerde durumunuzu kontrol edin. Hayatınızı tehlikeye sokabilecek hareketler yapmayın.
- Gücünüzü dikkatli kullanarak, kendinizi duyurmak için seslenebilirsiniz veya kendinizi duyurmak için örneğin kaşık gibi sert bir cisimle gaz tesisatları, kalorifer, su ya da zemine vurarak varlığınızı belli edebilirsiniz.
Deprem Eğitimi ve Amacı:
Deprem anında herkes kendinden sorumludur ve herkesin ne yapacağını bilmesi önemlidir. Deprem eğitimlerinde amacımız insanların deprem bilincini yükseltmek, deprem hazırlık olarak alınabilecek önlemlerle zararı azaltmak, kendimize ve çevremizdekilere depremden sonra yardım edebilmek için hazırlıklı olunması suretiyle can ve mal kayıplarını en az seviyede tutmaktır. Ülkemizdeki deprem riski dikkate alındığında, her birey deprem eğitimi almalıdır.
Deprem eğitimi kaç yıl geçerli:
Yıllık tekrarı yapılmayan bilgilerin çalışanlar tarafından unutulduğu ve uygulanmadığı gözlenmektedir.
Deprem Eğitim Konuları:
- Depremle ilgili temel bilgi ve açıklamalar,
- Deprem öncesinde alınması gereken önlemler,
- Deprem esnasında yapılması gerekenler.
- Deprem sonrası yapılması gerekenler.
- Deprem tatbikatı yapılması
Deprem Eğitimi Süresi: 2 - 4 saat
Eğitim Katılım Belgesi: Eğitimlerimiz iş güvenliği uzmanlarımızca verilerek eğitim sonunda rapor düzenlenir ve katılımcılara eğitim katılım belgesi verilir.
Depremde alınması gereken önlemler için ayrıca https://www.afad.gov.tr/ sitesinden de faydalanabilirsiniz.